Komunikaty PR

Popcorn tea - poznaj herbatę z prażonym ryżem

2022-11-25  |  13:00
Biuro prasowe

„Pij wino rankiem, a herbatę na obiad”

Herbata obecna jest w życiu Wietnamczyków od przeszło 3000 lat. Krzewy herbaciane na terenie dzisiejszego państwa rosły dziko aż do XIX wieku. Napar przyrządzano wówczas zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści. Dziś herbata, obok wietnamskiej kawy, jest bardzo popularnym napojem, chociaż sposób jej przyrządzania różni się w zależności od danego regionu. Na północy kraju preferuje się picie ciepłego naparu, stosując specjalne nakładki na imbryki, by powstrzymać spadek temperatury. Z kolei południowa część kraju rozkochała się w herbacie z lodem, czyli trà đá. W Wietnamie najpopularniejszymi gatunkami herbaty są: czarna, zielona oraz oolongi, zwana także herbatą smoczą ze względu na swój niebieski kolor. 

Jedno z wietnamskich przysłów mówi: Pij wino rankiem, a herbatę na obiad. Wietnamczycy herbatą rozpoczynają każdy posiłek. Składa się ją jako ofiarę na ołtarzach przodków, częstuje gości podczas ważnych uroczystości i spotkań. Stara tradycja wietnamska mówi, że napar powinien być przygotowany z wody deszczowej albo z kropel rosy zebranych z kwiatów lotosu przed wschodem słońca. Obecnie spożywanie herbaty w Wietnamie czerpie z chińskich i japońskich tradycji, nabierając przy tym wymiaru rytualnego. Wietnamską sztukę parzenia herbaty doskonale oddaje popularność herbaty lotosowej, czyli aromatycznego naparu podawanego prosto z wnętrza kwiatu. Napar ten miesza się z pyłkiem kwiatowym lotosu, a później podgrzewa się na parze kilkukrotnie, by osiągnąć najlepszy aromat.

Popcorn tea, czyli genmaicha 

W Wietnamie spożywa się także azjatycką herbatę z dodatkiem prażonego ryżu, która przywędrowała także do… Polski! Genmaicha to pochodzący z Chin napar z zielonej herbaty o złoto-zielonym odcieniu, charakteryzujący się oryginalnym, orzechowym posmakiem. Przez wielu nazywana jest także popcorn tea, przez dodatek prażonego ryżu, który pod wpływem wysokiej temperatury nierzadko pęka, dając efekt podobny do popcornu. Uważa się, że początkowo prażony ryż dodawany był do herbaty jako wypełniacz, który pozwalał przygotowywać zieloną herbatę mniejszym kosztem. Z czasem genmaicha zaczęła interesować także bardziej zamożne osoby przez wzgląd na swój oryginalny smak i wygląd.

Genmaicha zawiera nuty orzechowe lub karmelowe. Odpowiednik smak herbaty uzyskuje się poprzez parzenie dwie minuty w temperaturze 90°C. Woda powinna być świeża i przefiltrowana. Popcorn tea można parzyć nawet do trzech razy, za każdym razem odkrywając nowe nuty smakowe.

W Polsce można skosztować jej w wielu restauracjach serwujących kuchnię azjatycką, w tym w warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.

Nasi goście doceniają autentyczne smaki Wietnamu, których raczej nie spotyka się w tradycyjnej kuchni polskiej. Jednym z nich jest właśnie herbata z prażonym ryżem. Dzięki wiedzy i doświadczeniu naszych szefów kuchni mamy pewność, że goście mogą skosztować naparu przygotowanego na bazie oryginalnych azjatyckich składników i według tamtejszej sztuki parzenia – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.

Herbata z prażonym ryżem ceniona jest nie tylko ze względu na swój smak, ale także walory prozdrowotne. Genmaicha zawiera m.in. witaminy B i F, korzystnie wpływa na krążenie i wspomaga organizm w obliczu stresu oraz zmęczenia. 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Firma

Polki są przedsiębiorcze. Wciąż mają jednak mniej wiary w swoje kompetencje i pewności siebie niż kobiety biznesu na świecie

Według danych PIE na koniec 2023 roku do kobiet należało 34 proc. jednoosobowych działalności gospodarczych w Polsce. To więcej niż średnio w skali całej UE, ale i tak kobiety wciąż rzadziej niż mężczyźni decydują się na prowadzenie własnej firmy. Powstrzymuje je przed tym głównie strach przed porażką, brak wiary w swoje umiejętności i wiedzy na temat narzędzi niezbędnych w prowadzeniu biznesu. Według danych przytaczanych przez Fundację LBC Business Women Foundation tylko 11 proc. przedsiębiorczych Polek uważa się za ekspertki w technologiach, a aż 60 proc. kobiet biznesu ocenia, że poziom ich kompetencji w tym zakresie jest niewystarczający. Kampania społeczna GO digital – realizowana przez Fundację LBC przy wsparciu Mastercard Strive, globalnej inicjatywy Caribou Digital i Mastercard Center for Inclusive Growth – ma zachęcić do sprawdzenia poziomu cyfryzacji firmy oraz testowania i wdrażania narzędzi cyfrowych, niezbędnych do rozwoju własnego przedsiębiorstwa.

Media

Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie

Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i  w ten sposób rozładować napięcie.