Popcorn tea - poznaj herbatę z prażonym ryżem
„Pij wino rankiem, a herbatę na obiad”
Herbata obecna jest w życiu Wietnamczyków od przeszło 3000 lat. Krzewy herbaciane na terenie dzisiejszego państwa rosły dziko aż do XIX wieku. Napar przyrządzano wówczas zarówno ze świeżych, jak i suszonych liści. Dziś herbata, obok wietnamskiej kawy, jest bardzo popularnym napojem, chociaż sposób jej przyrządzania różni się w zależności od danego regionu. Na północy kraju preferuje się picie ciepłego naparu, stosując specjalne nakładki na imbryki, by powstrzymać spadek temperatury. Z kolei południowa część kraju rozkochała się w herbacie z lodem, czyli trà đá. W Wietnamie najpopularniejszymi gatunkami herbaty są: czarna, zielona oraz oolongi, zwana także herbatą smoczą ze względu na swój niebieski kolor.
Jedno z wietnamskich przysłów mówi: Pij wino rankiem, a herbatę na obiad. Wietnamczycy herbatą rozpoczynają każdy posiłek. Składa się ją jako ofiarę na ołtarzach przodków, częstuje gości podczas ważnych uroczystości i spotkań. Stara tradycja wietnamska mówi, że napar powinien być przygotowany z wody deszczowej albo z kropel rosy zebranych z kwiatów lotosu przed wschodem słońca. Obecnie spożywanie herbaty w Wietnamie czerpie z chińskich i japońskich tradycji, nabierając przy tym wymiaru rytualnego. Wietnamską sztukę parzenia herbaty doskonale oddaje popularność herbaty lotosowej, czyli aromatycznego naparu podawanego prosto z wnętrza kwiatu. Napar ten miesza się z pyłkiem kwiatowym lotosu, a później podgrzewa się na parze kilkukrotnie, by osiągnąć najlepszy aromat.
Popcorn tea, czyli genmaicha
W Wietnamie spożywa się także azjatycką herbatę z dodatkiem prażonego ryżu, która przywędrowała także do… Polski! Genmaicha to pochodzący z Chin napar z zielonej herbaty o złoto-zielonym odcieniu, charakteryzujący się oryginalnym, orzechowym posmakiem. Przez wielu nazywana jest także popcorn tea, przez dodatek prażonego ryżu, który pod wpływem wysokiej temperatury nierzadko pęka, dając efekt podobny do popcornu. Uważa się, że początkowo prażony ryż dodawany był do herbaty jako wypełniacz, który pozwalał przygotowywać zieloną herbatę mniejszym kosztem. Z czasem genmaicha zaczęła interesować także bardziej zamożne osoby przez wzgląd na swój oryginalny smak i wygląd.
Genmaicha zawiera nuty orzechowe lub karmelowe. Odpowiednik smak herbaty uzyskuje się poprzez parzenie dwie minuty w temperaturze 90°C. Woda powinna być świeża i przefiltrowana. Popcorn tea można parzyć nawet do trzech razy, za każdym razem odkrywając nowe nuty smakowe.
W Polsce można skosztować jej w wielu restauracjach serwujących kuchnię azjatycką, w tym w warszawskiej restauracji Wi-Taj, specjalizującej się w kuchni wietnamskiej i tajskiej.
Nasi goście doceniają autentyczne smaki Wietnamu, których raczej nie spotyka się w tradycyjnej kuchni polskiej. Jednym z nich jest właśnie herbata z prażonym ryżem. Dzięki wiedzy i doświadczeniu naszych szefów kuchni mamy pewność, że goście mogą skosztować naparu przygotowanego na bazie oryginalnych azjatyckich składników i według tamtejszej sztuki parzenia – mówi Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.
Herbata z prażonym ryżem ceniona jest nie tylko ze względu na swój smak, ale także walory prozdrowotne. Genmaicha zawiera m.in. witaminy B i F, korzystnie wpływa na krążenie i wspomaga organizm w obliczu stresu oraz zmęczenia.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.