Popularni influencerzy kulinarni stają do bitwy. Startuje „Pojedynek Smaku”.
Popularni influencerzy kulinarni stają do bitwy. Startuje „Pojedynek Smaku”.
Kuchnia regionalna wraca do mody. Polacy coraz chętniej poznają dania z różnych zakątków swojego kraju. Jednak regionalizm w kuchni wciąż pozostawia wiele do odkrycia. Popularni influencerzy podejmą się wyzwania rozkochania nas w lokalnych potrawach i wezmą udział w akcji „Pojedynek Smaku”. Nad kulinarną walką czuwać będzie autorytet w tej dziedzinie – Ewa Wachowicz. Pomysłodawcą wielkiej kampanii jest marka Duda Nasze Polskie. Start projektu już 25 stycznia.
– Kuchnia regionalna jest dla mnie bardzo ważna, to swoista wizytówka różnych miejsc Polski.
Od zawsze jestem zwolenniczką świeżych, lokalnych produktów i smaków z tradycją. Sama pochodzę
z Beskidu Żywieckiego i uwielbiam wracać do tamtejszych specjałów, kojarzą mi się z dzieciństwem
i rodzinnymi stronami. Mimo tego, że gotowanie jest moją pasją od wielu lat, a w kuchni czuję się jak ryba w wodzie, ten projekt będzie dla mnie ekscytującym wyzwaniem – mówi Ewa Wachowicz, ambasadorka akcji „Pojedynek Smaku”.
Już 25 stycznia startuje akcja „Pojedynek Smaku”. Przez 7 tygodni szesnaścioro influencerów weźmie udział w kulinarnych starciach. Ich zadaniem będzie przygotowanie najlepszych regionalnych potraw. Będziemy mogli zajrzeć do kuchni rywalizujących między sobą zawodników reprezentujących różne regiony Polski. Zwycięzcy poszczególnych par zmierzą się ze sobą w kolejnych etapach bitwy. Wszystkie działania będzie można obserwować online, a o tym kto znalazł się wśród wybranych influencerów przekonamy się już wkrótce. W roli ambasadora projektu wystąpi Ewa Wachowicz, która będzie dzieliła się swoim doświadczeniem. W pierwszym starciu influencerów zmierzą się kuchnia podhalańska
i kurpiowska. Ale o tym, kto zwycięży, zadecydują internauci w głosowaniu na stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl. Na wszystkich głosujących czekają atrakcyjne nagrody.
– Podobno najlepiej poznać kraj, jedząc jego narodowe dania. Polacy coraz chętniej zaglądają w różne zakątki Polski, szukając kulinarnych inspiracji. Na szczęście, żeby spróbować lokalnych smaków,
nie trzeba dziś ruszać się z domu. Influencerzy, których zaangażowaliśmy w „Pojedynek Smaku”, podzielą się z odbiorcami swoimi propozycjami na regionalne dania i pokażą, że do ich przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników czy zaawansowanych umiejętności – mówi Beata Mroziuk, Dyrektor Marketingu Zakładów Mięsnych Silesia.
W swoich daniach kucharze będą wykorzystywać wędliny marki Duda Nasze Polskie. To linia produktów inspirowana polskimi smakami, która powstała z zamiłowania do tego co rodzime
i tradycyjne.
Zmagania będzie można śledzić na żywo na profilach influencerów, specjalnie przygotowanej stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl oraz w mediach społecznościowych marki Duda
– na Facebooku (@DudaNaszePolskie) i Instagramie (@duda_naszepolskie). Kulinarna rywalizacja rozpocznie się od eliminacji 25 stycznia. Wielki finał odbędzie się 14 marca.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.