Komunikaty PR

Porady kulinarne: czy temperatura ma znaczenie?

2020-06-02  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP ( 2.28 MB )

Według badań 8 na 10 Polaków przygotowuje potrawy w domu, a w kuchni spędza 6,1 godziny w ciągu tygodnia. Z drugiej strony ponoć zaledwie 30% osób gotuje dla przyjemności. Dlaczego? Być może wynika to z efektów, jakie uzyskujemy i najchętniej „oddalibyśmy fartucha”. Często nie wiemy bowiem jak przygotowywać dania, aby wydobyć z nich odpowiedni smak. A temperatura, czy czas przyrządzania potrawy mają duże znaczenie. Poniżej porady kulinarne, o których warto pamiętać podczas gotowania.

Porady kulinarne: W jakiej temperaturze gotować rosół?

Rosół – król niedzieli, gości na wielu polskich stołach, niezależnie od okazji. Według sondażu „Sto pytań na stulecie niepodległości" to właśnie rosół jest wyborem nr 1 Polaków, przeganiając nawet pomidorową. Pierwszy przepis na tę zupę znaleźć można w książce kucharskiej „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" wydanej w 1682 roku. W jaki sposób zatem przygotować tę zupę? Najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak rosołu są czas i temperatura gotowania. To właśnie one wpływają na późniejszy smak dania. Optymalna temperatura gotowania rosołu wynosi 85 °C. Dlaczego? W wyższych temperaturach (np. 95 °C) aromat mięsa przestaje być tak intensywny, a potrawa nabiera gorzkiego smaku. Z kolei, jeśli temperatura wynosi poniżej 85 °C, rosół może mieć krwisty, metaliczny posmak.

Porady kulinarne: W jakiej temperaturze gotować jajka?

Gotowanie jajek bywa pierwszą czynnością kulinarną, jaką nabywamy w dzieciństwie. I mimo że jest to dosyć prosty produkt, to obróbka termiczna wciąż bywa wyzwaniem dla wielu z nas. W jakiej temperaturze najlepiej jest je ugotować? Czas gotowania zależy od efektu, jaki zamierzamy uzyskać. Warto zacząć od podgrzania wody do temperatury ok. 100 stopni, a następnie jajko (uprzednio przechowywane w pokojowej temperaturze) umieścić w wodzie. Dzięki temu będziemy mieć pewność w kwestii czasu, jaki spędziło w garnku, a co za tym idzie, łatwiej będzie nam przygotować jajko na miękko (ok. 3,5 minuty gotowania) lub na twardo (powyżej 8 minut).

Porady kulinarne: idealna temperatura tłuszczy

Smażenie potraw zazwyczaj odbywa się w temperaturze powyżej 100°C. Warto jednak pamiętać o tzw. punkcie dymienia, czyli temperaturze, przy której tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a co za tym idzie - traci wszelkie własności odżywcze. W kolejnym etapie powstaje akroleina. Wydziela się w postaci gryzącego dymu, obniżając walory smakowane, a dodatkowo uważana jest za czynnik rakotwórczy. W jaki sposób dobrać zatem odpowiednią temperaturę, aby przygotowane danie było smaczne? Poniżej porady kulinarne, które mogą stanowić podpowiedź:

  • Masło klarowane – temperatura dymienia wynosi ponad 250°C (idealnie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu).
  • Masło – temperatura dymienia wynosi ok. 170 °C
  • Smalec – temperatura dymienia wynosi 200°C (ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, nie jest to tłuszcz korzystny dla zdrowia).
  • Olej rzepakowy rafinowany- temperatura dymienia wynosi ok. 204 °C
  • Olej lniany nierafinowany- temperatura dymienia wynosi ok. 107 °C
  • Olej słonecznikowy rafinowany - temperatura dymienia wynosi ok. 227 °C
  • Olej kokosowy rafinowany ze stabilizatorami - temperatura dymienia wynosi ok. 232 °C
  • Oliwa z oliwek Extra Virgin - temperatura dymienia wynosi ok. 191 °C

- Gotowanie to piękna pasja, ale i wyzwanie dla wielu z nas – mówi Tomasz Pałosz – manager produkcji Solgaz oferującej m.in. nowoczesne kuchenki gaz pod szkłem. Porady kulinarne znalezione w Internecie z pewnością ułatwią proces przygotowania idealnego posiłku, można jednak pójść o krok dalej. W modelach comfort i premium najnowszej linii płyt Innova umożliwiliśmy wybór odpowiedniej temperatury w zakresie od 40 do 250, która następnie jest utrzymana przez cały proces przygotowywania potrawy. Dzięki temu, mamy pełną kontrolę podczas gotowania i niezwykłą precyzję ustawienia mocy. Płyta Innova jest także pierwszą na świecie propozycją, w której zastosowano żarniki. Co to oznacza dla użytkownika? Podczas uruchamiania palnika nie słychać tzw. cykania. Dodatkowo, najnowsze rozwiązanie z serii gaz pod szkłem nieustannie monitoruje proces gotowania, potrawa nie może więc się nie udać – dodaje ekspert z Solgaz.

A na koniec rada od samej Julii Child – amerykańskiej kucharki, autorki książek kucharskich i programów kulinarnych: „ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!”.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Fit przepisy na mrożoną kawę Biuro prasowe
2020-08-03 | 13:00

Fit przepisy na mrożoną kawę

Kiedy rano nie możemy się zdecydować, czy bardziej brakuje nam zastrzyku kofeiny, czy porcji pełnowartościowego białka, warto sięgnąć po High Protein Iced Coffee Herbalife Nutrition. Ta
Żywienie Nowość! Veggie Juice i Chia Smoothie - marka Eisberg wprowadza dwa nowe smaki!
2020-08-03 | 12:55

Nowość! Veggie Juice i Chia Smoothie - marka Eisberg wprowadza dwa nowe smaki!

Linię wegańskich soków i smoothies HPP zasiliły kolejne dwie nowości. Veggie Juice i Chia Smoothie to świeże, w 100% naturalne, zimnotłoczone propozycje, które idealne
Żywienie TO JEST NASZ DRÓB! WYSOKA JAKOŚĆ – EUROPEJSKA GWARANCJA
2020-07-30 | 18:00

TO JEST NASZ DRÓB! WYSOKA JAKOŚĆ – EUROPEJSKA GWARANCJA

W lipcu 2020 pod hasłem „To jest nasz drób! Wysoka jakość - europejska gwarancja” ruszyła nowa kampania informacyjna na temat mięsa drobiowego w UE. Jej celem jest

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Złote Spinacze 2020 - zgłoszenie

Gwiazdy

Jak korzystać z materiałów Newserii?

Ważne informacje dla dziennikarzy i mediów

Wszystkie materiały publikowane w serwisach agencji informacyjnej Newseria przeznaczone są do bezpłatnej dystrybucji poprzez serwisy internetowe, stacje radiowe i telewizje, wydawców prasy oraz aplikacje pełniące funkcję agregatorów newsów. 

Szczegóły dotyczące warunków współpracy znajdują się tutaj.

Teatr

Olga Bończyk: Artyści zostali niezwykle boleśnie dotknięci przez pandemię. Większość z nas czuje się zapomniana i niechciana

Aktorka przyznaje, że na początku kwarantanny starała się zagospodarować wolny czas tak, by nie odczuwać niepokoju spowodowanego brakiem pracy. Skupiła się głównie na przyjemnościach i dbaniu o dom. Natłok zajęć całkowicie ją pochłonął. Jednak gdy przerwa od aktywności zawodowej zaczęła się niebezpiecznie przedłużać, pojawił się wewnętrzny niepokój. Obecnie Olga Bończyk przygotowuje się do premier spektakli, które już niedługo będą miały miejsce w nowo powstałej przestrzeni artystycznej – Scenie Relaks.

Media

Patrycja Strzałkowska: Podczas produkcji programów telewizyjnych manipuluje się wypowiedziami ludzi, żeby uzyskać efekt zadowalający producenta

Uczestniczka polskich reality show i autorka bestsellerów niedawno wydała kolejną, pełną erotyki powieść, która nosi tytuł „Show mojego życia”. Autorka zdradza w niej kulisy powstawania programów telewizyjnych oraz ujawnia manipulacje, które stosuje się w trakcie montażu nakręconego materiału. Patrycja Strzałkowska podczas tworzenia kontrowersyjnej historii korzystała ze swojego doświadczenia. Przyznaje, że praca nad telewizyjnymi projektami zazwyczaj wiąże się z licznymi wpadkami.

Transport

Polacy obawiają się drugiej fali pandemii. Co czwarty ogranicza wydatki, a ponad połowa wybiera polskie produkty i krajowe atrakcje turystyczne

48 proc. mieszkańców naszego kraju obawia się powrotu pandemii, a wśród kobiet odsetek ten wynosi 51 proc. – to wnioski z badania przeprowadzonego na zlecenie Dentsu Aegis Network Polska w czerwcu. Nastroje Polaków poprawiły się w porównaniu z początkowym okresem pandemii, jednak podczas zakupów jedna czwarta ogranicza wydatki, ponad połowa koncentruje się na produktach, które zaspokajają podstawowe potrzeby, a większość tych, którzy planują wakacje, spędzi je w Polsce.