Porady kulinarne: czy temperatura ma znaczenie?
Według badań 8 na 10 Polaków przygotowuje potrawy w domu, a w kuchni spędza 6,1 godziny w ciągu tygodnia. Z drugiej strony ponoć zaledwie 30% osób gotuje dla przyjemności. Dlaczego? Być może wynika to z efektów, jakie uzyskujemy i najchętniej „oddalibyśmy fartucha”. Często nie wiemy bowiem jak przygotowywać dania, aby wydobyć z nich odpowiedni smak. A temperatura, czy czas przyrządzania potrawy mają duże znaczenie. Poniżej porady kulinarne, o których warto pamiętać podczas gotowania.
Porady kulinarne: W jakiej temperaturze gotować rosół?
Rosół – król niedzieli, gości na wielu polskich stołach, niezależnie od okazji. Według sondażu „Sto pytań na stulecie niepodległości" to właśnie rosół jest wyborem nr 1 Polaków, przeganiając nawet pomidorową. Pierwszy przepis na tę zupę znaleźć można w książce kucharskiej „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" wydanej w 1682 roku. W jaki sposób zatem przygotować tę zupę? Najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak rosołu są czas i temperatura gotowania. To właśnie one wpływają na późniejszy smak dania. Optymalna temperatura gotowania rosołu wynosi 85 °C. Dlaczego? W wyższych temperaturach (np. 95 °C) aromat mięsa przestaje być tak intensywny, a potrawa nabiera gorzkiego smaku. Z kolei, jeśli temperatura wynosi poniżej 85 °C, rosół może mieć krwisty, metaliczny posmak.
Porady kulinarne: W jakiej temperaturze gotować jajka?
Gotowanie jajek bywa pierwszą czynnością kulinarną, jaką nabywamy w dzieciństwie. I mimo że jest to dosyć prosty produkt, to obróbka termiczna wciąż bywa wyzwaniem dla wielu z nas. W jakiej temperaturze najlepiej jest je ugotować? Czas gotowania zależy od efektu, jaki zamierzamy uzyskać. Warto zacząć od podgrzania wody do temperatury ok. 100 stopni, a następnie jajko (uprzednio przechowywane w pokojowej temperaturze) umieścić w wodzie. Dzięki temu będziemy mieć pewność w kwestii czasu, jaki spędziło w garnku, a co za tym idzie, łatwiej będzie nam przygotować jajko na miękko (ok. 3,5 minuty gotowania) lub na twardo (powyżej 8 minut).
Porady kulinarne: idealna temperatura tłuszczy
Smażenie potraw zazwyczaj odbywa się w temperaturze powyżej 100°C. Warto jednak pamiętać o tzw. punkcie dymienia, czyli temperaturze, przy której tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a co za tym idzie - traci wszelkie własności odżywcze. W kolejnym etapie powstaje akroleina. Wydziela się w postaci gryzącego dymu, obniżając walory smakowane, a dodatkowo uważana jest za czynnik rakotwórczy. W jaki sposób dobrać zatem odpowiednią temperaturę, aby przygotowane danie było smaczne? Poniżej porady kulinarne, które mogą stanowić podpowiedź:
- Masło klarowane – temperatura dymienia wynosi ponad 250°C (idealnie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu).
- Masło – temperatura dymienia wynosi ok. 170 °C
- Smalec – temperatura dymienia wynosi 200°C (ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, nie jest to tłuszcz korzystny dla zdrowia).
- Olej rzepakowy rafinowany- temperatura dymienia wynosi ok. 204 °C
- Olej lniany nierafinowany- temperatura dymienia wynosi ok. 107 °C
- Olej słonecznikowy rafinowany - temperatura dymienia wynosi ok. 227 °C
- Olej kokosowy rafinowany ze stabilizatorami - temperatura dymienia wynosi ok. 232 °C
- Oliwa z oliwek Extra Virgin - temperatura dymienia wynosi ok. 191 °C
- Gotowanie to piękna pasja, ale i wyzwanie dla wielu z nas – mówi Tomasz Pałosz – manager produkcji Solgaz oferującej m.in. nowoczesne kuchenki gaz pod szkłem. Porady kulinarne znalezione w Internecie z pewnością ułatwią proces przygotowania idealnego posiłku, można jednak pójść o krok dalej. W modelach comfort i premium najnowszej linii płyt Innova umożliwiliśmy wybór odpowiedniej temperatury w zakresie od 40 do 250, która następnie jest utrzymana przez cały proces przygotowywania potrawy. Dzięki temu, mamy pełną kontrolę podczas gotowania i niezwykłą precyzję ustawienia mocy. Płyta Innova jest także pierwszą na świecie propozycją, w której zastosowano żarniki. Co to oznacza dla użytkownika? Podczas uruchamiania palnika nie słychać tzw. cykania. Dodatkowo, najnowsze rozwiązanie z serii gaz pod szkłem nieustannie monitoruje proces gotowania, potrawa nie może więc się nie udać – dodaje ekspert z Solgaz.
A na koniec rada od samej Julii Child – amerykańskiej kucharki, autorki książek kucharskich i programów kulinarnych: „ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!”.

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.
Handel
Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.
Transport
Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.