Porady kulinarne: czy temperatura ma znaczenie?
Według badań 8 na 10 Polaków przygotowuje potrawy w domu, a w kuchni spędza 6,1 godziny w ciągu tygodnia. Z drugiej strony ponoć zaledwie 30% osób gotuje dla przyjemności. Dlaczego? Być może wynika to z efektów, jakie uzyskujemy i najchętniej „oddalibyśmy fartucha”. Często nie wiemy bowiem jak przygotowywać dania, aby wydobyć z nich odpowiedni smak. A temperatura, czy czas przyrządzania potrawy mają duże znaczenie. Poniżej porady kulinarne, o których warto pamiętać podczas gotowania.
Porady kulinarne: W jakiej temperaturze gotować rosół?
Rosół – król niedzieli, gości na wielu polskich stołach, niezależnie od okazji. Według sondażu „Sto pytań na stulecie niepodległości" to właśnie rosół jest wyborem nr 1 Polaków, przeganiając nawet pomidorową. Pierwszy przepis na tę zupę znaleźć można w książce kucharskiej „Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" wydanej w 1682 roku. W jaki sposób zatem przygotować tę zupę? Najważniejszym czynnikiem wpływającym na smak rosołu są czas i temperatura gotowania. To właśnie one wpływają na późniejszy smak dania. Optymalna temperatura gotowania rosołu wynosi 85 °C. Dlaczego? W wyższych temperaturach (np. 95 °C) aromat mięsa przestaje być tak intensywny, a potrawa nabiera gorzkiego smaku. Z kolei, jeśli temperatura wynosi poniżej 85 °C, rosół może mieć krwisty, metaliczny posmak.
Porady kulinarne: W jakiej temperaturze gotować jajka?
Gotowanie jajek bywa pierwszą czynnością kulinarną, jaką nabywamy w dzieciństwie. I mimo że jest to dosyć prosty produkt, to obróbka termiczna wciąż bywa wyzwaniem dla wielu z nas. W jakiej temperaturze najlepiej jest je ugotować? Czas gotowania zależy od efektu, jaki zamierzamy uzyskać. Warto zacząć od podgrzania wody do temperatury ok. 100 stopni, a następnie jajko (uprzednio przechowywane w pokojowej temperaturze) umieścić w wodzie. Dzięki temu będziemy mieć pewność w kwestii czasu, jaki spędziło w garnku, a co za tym idzie, łatwiej będzie nam przygotować jajko na miękko (ok. 3,5 minuty gotowania) lub na twardo (powyżej 8 minut).
Porady kulinarne: idealna temperatura tłuszczy
Smażenie potraw zazwyczaj odbywa się w temperaturze powyżej 100°C. Warto jednak pamiętać o tzw. punkcie dymienia, czyli temperaturze, przy której tłuszcz zaczyna rozpadać się na glicerol i wolne kwasy tłuszczowe, a co za tym idzie - traci wszelkie własności odżywcze. W kolejnym etapie powstaje akroleina. Wydziela się w postaci gryzącego dymu, obniżając walory smakowane, a dodatkowo uważana jest za czynnik rakotwórczy. W jaki sposób dobrać zatem odpowiednią temperaturę, aby przygotowane danie było smaczne? Poniżej porady kulinarne, które mogą stanowić podpowiedź:
- Masło klarowane – temperatura dymienia wynosi ponad 250°C (idealnie nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu).
- Masło – temperatura dymienia wynosi ok. 170 °C
- Smalec – temperatura dymienia wynosi 200°C (ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, nie jest to tłuszcz korzystny dla zdrowia).
- Olej rzepakowy rafinowany- temperatura dymienia wynosi ok. 204 °C
- Olej lniany nierafinowany- temperatura dymienia wynosi ok. 107 °C
- Olej słonecznikowy rafinowany - temperatura dymienia wynosi ok. 227 °C
- Olej kokosowy rafinowany ze stabilizatorami - temperatura dymienia wynosi ok. 232 °C
- Oliwa z oliwek Extra Virgin - temperatura dymienia wynosi ok. 191 °C
- Gotowanie to piękna pasja, ale i wyzwanie dla wielu z nas – mówi Tomasz Pałosz – manager produkcji Solgaz oferującej m.in. nowoczesne kuchenki gaz pod szkłem. Porady kulinarne znalezione w Internecie z pewnością ułatwią proces przygotowania idealnego posiłku, można jednak pójść o krok dalej. W modelach comfort i premium najnowszej linii płyt Innova umożliwiliśmy wybór odpowiedniej temperatury w zakresie od 40 do 250, która następnie jest utrzymana przez cały proces przygotowywania potrawy. Dzięki temu, mamy pełną kontrolę podczas gotowania i niezwykłą precyzję ustawienia mocy. Płyta Innova jest także pierwszą na świecie propozycją, w której zastosowano żarniki. Co to oznacza dla użytkownika? Podczas uruchamiania palnika nie słychać tzw. cykania. Dodatkowo, najnowsze rozwiązanie z serii gaz pod szkłem nieustannie monitoruje proces gotowania, potrawa nie może więc się nie udać – dodaje ekspert z Solgaz.
A na koniec rada od samej Julii Child – amerykańskiej kucharki, autorki książek kucharskich i programów kulinarnych: „ucz się gotować, a więc próbuj nowych przepisów, wyciągaj wnioski z własnych błędów, bądź nieustraszona i przede wszystkim miej z tego zabawę!”.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dorota Gardias: Moja piosenka nagrana z Bartasem Szymoniakiem odniosła ogromny sukces. Wiążę z nią pewne plany
Prezenterka pogody podkreśla, że ma w życiu kilka pasji, które szczególnie pielęgnuje. Jedną z nich jest śpiewanie. Nuci nie tylko pod prysznicem, ale swoje umiejętności wokalne prezentuje również na eventach, imprezach okolicznościowych i w programach rozrywkowych. Dorota Gardias nie kryje satysfakcji z tego, że kilka miesięcy temu mogła zaśpiewać w duecie z Bartasem Szymoniakiem, a utwór „Wszystko i nic” bardzo przypadł do gustu odbiorcom. Teraz marzy o tym, by móc wykonać go „na żywo” podczas festiwalu.
Media i PR
Reklama suplementów diety przez influencerów podlega pewnym ograniczeniom. Kontrolują to GIS i UOKiK

Rekomendacje influencerów mają znaczenie w wielu kategoriach zakupowych. Z raportu przygotowanego przez Wavemaker „Influencerzy pod lupą: etyka w social mediach” wynika, że 30 proc. internautów bierze je pod uwagę przy podejmowaniu decyzji zakupowych dotyczących leków i suplementów diety. Reklamy suplementów diety w Polsce podlegają pewnym ograniczeniom. Przykładowo nie można przypisywać im właściwości leczniczych, bo nie są to leki, ani też właściwości wspomagających, które nie są poparte badaniami. Te kwestie sprawdza GIS. UOKiK z kolei może skontrolować poprawne oznaczenie przekazu reklamowego w social mediach.
Moda
Qczaj: Kiedyś na każde wyjście musiałem kupić sobie coś nowego. Teraz już nie chcę kupować kolejnych garniturów, by potem wyrzucać je na śmietnik

Zdaniem trenera, by zadbać o środowisko naturalne i zmniejszyć ilość odpadów, trzeba chociażby zrezygnować z impulsywnych zakupów w sklepach z odzieżą i w modzie postawić na bardziej zrównoważone rozwiązania. Qczaj zachęca więc do zmiany nawyków i refleksji nad własnymi potrzebami. Najpierw bowiem powinniśmy ocenić, czy dany zakup naprawdę jest konieczny, czy może w szafie mamy już podobną rzecz, którą z powodzeniem można ponownie wykorzystać. On sam, na przekór nieprzychylnym komentarzom i krytyce internautów, kilka razy założył już ten sam garnitur i znów za jakiś czas zamierza się w nim pokazać.