Portokalopita – ciasto, które przywołuje słońce!
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Do wiosny jeszcze kilka tygodni, które dla większości z nas są trudne i ciągną się w nieskończoność. Tęsknimy za słońcem, ciepłem i długimi dniami. Dlatego warto ten czas przeczekać i przenieść się na pogodną Kretę. Wcale nie musimy brać w tym celu urlopu czy kupować biletów lotniczych. Wystarczy, że udamy się do własnej kuchni i wyczarujemy grecką portokalopitę. To przepyszne, pomarańczowe ciasto wprowadzi nas w wiosenny nastrój.
Aromatyczna, rozpływająca się w ustach i obłędnie pomarańczowa - taka jest portokalopita, czyli tradycyjne ciasto pochodzące z Krety. Soczystość owoców idealnie komponuje się ze słodkim syropem, tworząc połączenie, które automatycznie przywołuje ciepłe, słoneczne dni. Jeśli chcemy zaprosić znajomych i zaplanować wspólne, greckie wakacje to portokalopita doskonale nada się na takie spotkanie.
Ciasto nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Ważnym elementem tego wypieku są odpowiednie składniki – soczyste pomarańcze oraz doskonałej jakości Cukier Diamant.
SKŁADNIKI:
SYROP:
- 2 szklanki Cukru Drobnego Diamant
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 laska cynamonu lub łyżeczka imbiru
CIASTO:
- 450 g mrożonego ciasta filo
- 5 jaj
- 1 pomarańcza
- skórka z 2 pomarańczy
- 180 g oliwy z oliwek
- 150 g Cukru Białego Diamant
- 1 ½ szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto filo należy rozmrozić, a jego płaty porozkładać do całkowitego wyschnięcia. Żeby przygotować syrop, do garnka trzeba wsypać Cukier Drobny Diamant i zalać go sokiem pomarańczowym, wodą, dodać skórkę z pomarańczy oraz imbir lub cynamon. Następnie należy to zagotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a później odstawić do ostudzenia.
W czasie gdy syrop stygnie przygotowujemy ciasto oraz rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Na okrągłą blachę trzeba dość drobno pokruszyć połowę ciasta filo, a drugą przełożyć do suchej miski. Następnie zblendować na gładką masę: pokrojoną pomarańczę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, skórkę z dwóch pomarańczy oraz Cukier Biały Diamant i oliwę. Połowę masy przełożyć na blachę z pokruszonym ciastem filo i dobrze wymieszać, a potem wyrównać i posypać resztą ciasta. Następnie wlać resztę masy i znów wymieszać, aż się połączą. Ciasto wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 50 min.
Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć widelcem i polać połową syropu, a po 5 minutach pozostałą jego częścią. Żeby syrop odpowiednio wsiąknął w ciepłe ciasto musi być zimny.
Ciasto należy zostawić na noc do zastygnięcia, a kolejnego dnia możemy się cieszyć słonecznym, pomarańczowym smakiem.
Po więcej inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:
https://www.diamant.pl/przepisy

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.