Portokalopita – ciasto, które przywołuje słońce!
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Do wiosny jeszcze kilka tygodni, które dla większości z nas są trudne i ciągną się w nieskończoność. Tęsknimy za słońcem, ciepłem i długimi dniami. Dlatego warto ten czas przeczekać i przenieść się na pogodną Kretę. Wcale nie musimy brać w tym celu urlopu czy kupować biletów lotniczych. Wystarczy, że udamy się do własnej kuchni i wyczarujemy grecką portokalopitę. To przepyszne, pomarańczowe ciasto wprowadzi nas w wiosenny nastrój.
Aromatyczna, rozpływająca się w ustach i obłędnie pomarańczowa - taka jest portokalopita, czyli tradycyjne ciasto pochodzące z Krety. Soczystość owoców idealnie komponuje się ze słodkim syropem, tworząc połączenie, które automatycznie przywołuje ciepłe, słoneczne dni. Jeśli chcemy zaprosić znajomych i zaplanować wspólne, greckie wakacje to portokalopita doskonale nada się na takie spotkanie.
Ciasto nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale efekt wart jest każdej minuty spędzonej w kuchni. Ważnym elementem tego wypieku są odpowiednie składniki – soczyste pomarańcze oraz doskonałej jakości Cukier Diamant.
SKŁADNIKI:
SYROP:
- 2 szklanki Cukru Drobnego Diamant
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka soku pomarańczowego
- skórka z 1 pomarańczy
- 1 laska cynamonu lub łyżeczka imbiru
CIASTO:
- 450 g mrożonego ciasta filo
- 5 jaj
- 1 pomarańcza
- skórka z 2 pomarańczy
- 180 g oliwy z oliwek
- 150 g Cukru Białego Diamant
- 1 ½ szklanki jogurtu greckiego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto filo należy rozmrozić, a jego płaty porozkładać do całkowitego wyschnięcia. Żeby przygotować syrop, do garnka trzeba wsypać Cukier Drobny Diamant i zalać go sokiem pomarańczowym, wodą, dodać skórkę z pomarańczy oraz imbir lub cynamon. Następnie należy to zagotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a później odstawić do ostudzenia.
W czasie gdy syrop stygnie przygotowujemy ciasto oraz rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Na okrągłą blachę trzeba dość drobno pokruszyć połowę ciasta filo, a drugą przełożyć do suchej miski. Następnie zblendować na gładką masę: pokrojoną pomarańczę, jogurt, jajka, proszek do pieczenia, skórkę z dwóch pomarańczy oraz Cukier Biały Diamant i oliwę. Połowę masy przełożyć na blachę z pokruszonym ciastem filo i dobrze wymieszać, a potem wyrównać i posypać resztą ciasta. Następnie wlać resztę masy i znów wymieszać, aż się połączą. Ciasto wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 50 min.
Jeszcze ciepłe ciasto nakłuć widelcem i polać połową syropu, a po 5 minutach pozostałą jego częścią. Żeby syrop odpowiednio wsiąknął w ciepłe ciasto musi być zimny.
Ciasto należy zostawić na noc do zastygnięcia, a kolejnego dnia możemy się cieszyć słonecznym, pomarańczowym smakiem.
Po więcej inspiracji, warto zajrzeć na stronę marki Diamant, gdzie znajdziemy słodkie przepisy na różne okazje:
https://www.diamant.pl/przepisy

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.