Potrawy bez gotowania idealne na lato
Ciepłe i pełne słońca dni to dla wielu wymarzona pogoda na wakacje. Jednak wysokie temperatury potrafią sprawiać, że tracimy ochotę na gorący posiłek i godziny spędzone w kuchni. Dlatego marka VEGETA inspiruje do tego, by gotować prosto, smacznie i lekko oraz cieszyć się smakiem letnich potraw w swojej kuchni!
Zrównoważone posiłki – mniej znaczy więcej
Latem szukamy lekkich i pożywnych posiłków, które dodadzą nam dodatkowej dawki energii. Tymczasem jedną z zalet dań bez gotowania jest to, że zachowują one wszystkie wartości odżywcze. Takie potrawy świetnie wpływają na nasze samopoczucie, a za sprawą prostego przygotowania pozwalają zaoszczędzić czas. Wybór posiłków bez obróbki termicznej to również sposób na zadbanie o tzw. zrównoważoną kuchnię. To podejście, którego celem jest zmniejszenie negatywnego wpływu na planetę. Rezygnując z gotowania, pieczenia, czy też smażenia, można zaoszczędzić energię elektryczną lub gaz, a tym samym zmniejszyć ślad ekologiczny. Nasze codzienne wybory żywieniowe nie tylko wpływają na nas samych, ale również na środowisko naturalne.
Obecna pora roku idealnie zatem sprzyja wprowadzaniu zrównoważonych nawyków żywieniowych. Dostęp do lokalnych warzyw i owoców sezonowych sprawia, że bez problemu można przygotować smaczne i szybkie dania, a tym samym przyczynić się do zmniejszenia emisji CO2 związanej z transportem. Niektóre potrawy, które nie wymagają gotowania, można również dłużej przechowywać w lodówce lub zamrażarce, zwłaszcza gdy dodane są do nich naturalne konserwanty, takie jak sok z cytryny lub ocet. Dzięki temu można mieć zawsze pod ręką zdrowe posiłki i przekąski, które długo zachowują świeżość.
Wyrazisty smak dań z VEGETA
W portfolio marki można znaleźć wiele produktów, które sprawdzą się do przygotowania dań bez gotowania. Należą do nich m.in. VEGETA Natur do sałatki greckiej oraz VEGETA Natur do sałatek i dipów, które dzięki odpowiednio dobranym proporcjom warzyw, suszonych pomidorów, przypraw i ziół pomogą w przyrządzeniu aromatycznej sałatki na każdą okazję. Z kolei VEGETA Natur do mozzarelli i pomidorów wzbogaci danie, dzięki swoim naturalnym składnikom i nada mu głębokiego, wyrazistego smaku.
Przepisy na upalne dni
Tuńczyk na rukoli
Składniki:
- 300 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Czarny pieprz
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- Szczypta tymianku
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta chilli
- VEGETA Natur do sałatek i dipów
- Sałata
- 1 żółta papryka
- 100 g czerwonych pomidorków
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 40 g rukoli
Sposób przygotowania:
Odcedź tuńczyka i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj starty imbir, zmiażdżony czosnek, tymianek, szczyptę chilli. Pokrój paprykę oraz pomidorki i dodaj do tuńczyka razem z sałatą i rukolą. Na koniec posyp całość przyprawą VEGETA Natur do sałatek i dipów, według własnych upodobań i dodaj oliwę oraz ocet do smaku.
Sałatka Caprese
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- VEGETA Natur do Mozzarelli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój w plasterki. Następnie wyjmij mozzarellę z zalewy i pokrój na cienkie plastry Ułóż pomidory na półmisku na przemian z mozzarellą. Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz VEGETA Natur do Mozzarelli a na końcu polej 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą przed samym podaniem.
Sałatka grecka
Składniki:
- 2 pomidory
- 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
- VEGETA Natur do sałatki greckiej
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń szypułki. Obierz ogórki, przekrój je wzdłuż, na pół, a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę cienko poszatkuj i przekrój oliwki na połówki. Wszystkie składniki umieść w jednej większej misce i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu połóż plasterki sera feta. Łyżkę przyprawy VEGETA Natur do sałatki greckiej wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami wody i 1 łyżeczką octu. Następnie odstaw sos na około 10 minut. Na koniec tak przyrządzonym sosem polej sałatę.
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować
Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.
Moda
Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.