Potrawy bez gotowania idealne na lato
Ciepłe i pełne słońca dni to dla wielu wymarzona pogoda na wakacje. Jednak wysokie temperatury potrafią sprawiać, że tracimy ochotę na gorący posiłek i godziny spędzone w kuchni. Dlatego marka VEGETA inspiruje do tego, by gotować prosto, smacznie i lekko oraz cieszyć się smakiem letnich potraw w swojej kuchni!
Zrównoważone posiłki – mniej znaczy więcej
Latem szukamy lekkich i pożywnych posiłków, które dodadzą nam dodatkowej dawki energii. Tymczasem jedną z zalet dań bez gotowania jest to, że zachowują one wszystkie wartości odżywcze. Takie potrawy świetnie wpływają na nasze samopoczucie, a za sprawą prostego przygotowania pozwalają zaoszczędzić czas. Wybór posiłków bez obróbki termicznej to również sposób na zadbanie o tzw. zrównoważoną kuchnię. To podejście, którego celem jest zmniejszenie negatywnego wpływu na planetę. Rezygnując z gotowania, pieczenia, czy też smażenia, można zaoszczędzić energię elektryczną lub gaz, a tym samym zmniejszyć ślad ekologiczny. Nasze codzienne wybory żywieniowe nie tylko wpływają na nas samych, ale również na środowisko naturalne.
Obecna pora roku idealnie zatem sprzyja wprowadzaniu zrównoważonych nawyków żywieniowych. Dostęp do lokalnych warzyw i owoców sezonowych sprawia, że bez problemu można przygotować smaczne i szybkie dania, a tym samym przyczynić się do zmniejszenia emisji CO2 związanej z transportem. Niektóre potrawy, które nie wymagają gotowania, można również dłużej przechowywać w lodówce lub zamrażarce, zwłaszcza gdy dodane są do nich naturalne konserwanty, takie jak sok z cytryny lub ocet. Dzięki temu można mieć zawsze pod ręką zdrowe posiłki i przekąski, które długo zachowują świeżość.
Wyrazisty smak dań z VEGETA
W portfolio marki można znaleźć wiele produktów, które sprawdzą się do przygotowania dań bez gotowania. Należą do nich m.in. VEGETA Natur do sałatki greckiej oraz VEGETA Natur do sałatek i dipów, które dzięki odpowiednio dobranym proporcjom warzyw, suszonych pomidorów, przypraw i ziół pomogą w przyrządzeniu aromatycznej sałatki na każdą okazję. Z kolei VEGETA Natur do mozzarelli i pomidorów wzbogaci danie, dzięki swoim naturalnym składnikom i nada mu głębokiego, wyrazistego smaku.
Przepisy na upalne dni
Tuńczyk na rukoli
Składniki:
- 300 g tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Czarny pieprz
- ½ łyżeczki tartego imbiru
- Szczypta tymianku
- 1 ząbek czosnku
- Szczypta chilli
- VEGETA Natur do sałatek i dipów
- Sałata
- 1 żółta papryka
- 100 g czerwonych pomidorków
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 40 g rukoli
Sposób przygotowania:
Odcedź tuńczyka i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj starty imbir, zmiażdżony czosnek, tymianek, szczyptę chilli. Pokrój paprykę oraz pomidorki i dodaj do tuńczyka razem z sałatą i rukolą. Na koniec posyp całość przyprawą VEGETA Natur do sałatek i dipów, według własnych upodobań i dodaj oliwę oraz ocet do smaku.
Sałatka Caprese
Składniki:
- 2 pomidory
- 1 kulka mozzarelli (125 g)
- VEGETA Natur do Mozzarelli
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój w plasterki. Następnie wyjmij mozzarellę z zalewy i pokrój na cienkie plastry Ułóż pomidory na półmisku na przemian z mozzarellą. Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz VEGETA Natur do Mozzarelli a na końcu polej 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą przed samym podaniem.
Sałatka grecka
Składniki:
- 2 pomidory
- 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
- VEGETA Natur do sałatki greckiej
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń szypułki. Obierz ogórki, przekrój je wzdłuż, na pół, a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę cienko poszatkuj i przekrój oliwki na połówki. Wszystkie składniki umieść w jednej większej misce i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu połóż plasterki sera feta. Łyżkę przyprawy VEGETA Natur do sałatki greckiej wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami wody i 1 łyżeczką octu. Następnie odstaw sos na około 10 minut. Na koniec tak przyrządzonym sosem polej sałatę.
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!
![Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_46495063,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
![Ciasta na sylwestrowy stół](/files/_uploaded/glownekonf_1223549995,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ciasta na sylwestrowy stół
![Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]](/files/_uploaded/glownekonf_974598057,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Dom i ogród
![](/files/1922771799/majdan-dom-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.
Problemy społeczne
Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
![](/files/1922771799/kmon-karpinska-seniorzy-foto2-1,w_133,_small.jpg)
Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.
Farmacja
Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi
![](/files/1922771799/podanie-ma-znaczenie-foto,w_133,_small.jpg)
Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.