Komunikaty PR

Potrawy bez gotowania idealne na lato

2024-07-29  |  01:00
Biuro prasowe

Ciepłe i pełne słońca dni to dla wielu wymarzona pogoda na wakacje. Jednak wysokie temperatury potrafią sprawiać, że tracimy ochotę na gorący posiłek i godziny spędzone w kuchni. Dlatego marka VEGETA inspiruje do tego, by gotować prosto, smacznie i lekko oraz cieszyć się smakiem letnich potraw w swojej kuchni!

Zrównoważone posiłki – mniej znaczy więcej

Latem szukamy lekkich i pożywnych posiłków, które dodadzą nam dodatkowej dawki energii. Tymczasem jedną z zalet dań bez gotowania jest to, że zachowują one wszystkie wartości odżywcze. Takie potrawy świetnie wpływają na nasze samopoczucie, a za sprawą prostego przygotowania pozwalają zaoszczędzić czas. Wybór posiłków bez obróbki termicznej to również sposób na zadbanie o tzw. zrównoważoną kuchnię. To podejście, którego celem jest zmniejszenie negatywnego wpływu na planetę. Rezygnując z gotowania, pieczenia, czy też smażenia, można zaoszczędzić energię elektryczną lub gaz, a tym samym zmniejszyć ślad ekologiczny. Nasze codzienne wybory żywieniowe nie tylko wpływają na nas samych, ale również na środowisko naturalne. 

Obecna pora roku idealnie zatem sprzyja wprowadzaniu zrównoważonych nawyków żywieniowych. Dostęp do lokalnych warzyw i owoców sezonowych sprawia, że bez problemu można przygotować smaczne i szybkie dania, a tym samym przyczynić się do zmniejszenia emisji CO2 związanej z transportem. Niektóre potrawy, które nie wymagają gotowania, można również dłużej przechowywać w lodówce lub zamrażarce, zwłaszcza gdy dodane są do nich naturalne konserwanty, takie jak sok z cytryny lub ocet. Dzięki temu można mieć zawsze pod ręką zdrowe posiłki i przekąski, które długo zachowują świeżość.

Wyrazisty smak dań z VEGETA

W portfolio marki można znaleźć wiele produktów, które sprawdzą się do przygotowania dań bez gotowania. Należą do nich m.in. VEGETA Natur do sałatki greckiej oraz VEGETA Natur do sałatek i dipów, które dzięki odpowiednio dobranym proporcjom warzyw, suszonych pomidorów, przypraw i ziół pomogą w przyrządzeniu aromatycznej sałatki na każdą okazję. Z kolei VEGETA Natur do mozzarelli i pomidorów wzbogaci danie, dzięki swoim naturalnym składnikom i nada mu głębokiego, wyrazistego smaku.

Przepisy na upalne dni

Tuńczyk na rukoli

Składniki:

  • 300 g tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Czarny pieprz
  • ½ łyżeczki tartego imbiru
  • Szczypta tymianku
  • 1 ząbek czosnku
  • Szczypta chilli
  • VEGETA Natur do sałatek i dipów
  • Sałata
  • 1 żółta papryka 
  • 100 g czerwonych pomidorków 
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek 
  • 40 g rukoli

Sposób przygotowania:

Odcedź tuńczyka i dopraw świeżo mielonym pieprzem. Dodaj starty imbir, zmiażdżony czosnek, tymianek, szczyptę chilli. Pokrój paprykę oraz pomidorki i dodaj do tuńczyka razem z sałatą i rukolą. Na koniec posyp całość przyprawą VEGETA Natur do sałatek i dipów, według własnych upodobań i dodaj oliwę oraz ocet do smaku.

Sałatka Caprese

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • VEGETA Natur do Mozzarelli 
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój w plasterki. Następnie wyjmij mozzarellę z zalewy i pokrój na cienkie plastry Ułóż pomidory na półmisku na przemian z mozzarellą. Sałatkę dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz VEGETA Natur do Mozzarelli a na końcu polej 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw solą przed samym podaniem.

Sałatka grecka

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 250 g oryginalnego, greckiego sera feta
  • VEGETA Natur do sałatki greckiej 
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Pomidory pokrój na ćwiartki i usuń szypułki. Obierz ogórki, przekrój je wzdłuż, na pół, a następnie na grubsze półplasterki. Cebulę cienko poszatkuj i przekrój oliwki na połówki. Wszystkie składniki umieść w jednej większej misce i dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu połóż plasterki sera feta. Łyżkę przyprawy VEGETA Natur do sałatki greckiej wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek, 2 łyżkami wody i 1 łyżeczką octu. Następnie odstaw sos na około 10 minut. Na koniec tak przyrządzonym sosem polej sałatę.

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Egzotycznie orzeźwiająca nowość! Biuro prasowe
2024-11-04 | 11:30

Egzotycznie orzeźwiająca nowość!

Herbata zielona, choć znana od wieków, cieszy się nadal w pełni zasłużoną popularnością. Każdego dnia sięgają po nią osoby, które chcą dbać o swoje dobre samopoczucie i
Żywienie Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
2024-11-04 | 10:35

Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!

Syropy cieszą się dużą popularnością przez cały rok. Latem służą jako prosty i wygodny sposób na upragnione orzeźwienie. Jesienią i zimą szczególnie chętnie sięgamy po
Żywienie Zioła mają … smak!
2024-11-04 | 10:35

Zioła mają … smak!

Wyjątkowe, ziołowo-owocowe kompozycje znajdziemy w linii herbatek Herbapolu. Teraz pojawiły się w niej dwa nowe warianty: Mięta z cytryną i trawą cytrynową oraz Rumianek z limonką i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Uroda

Konsument

Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie

Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.

Ochrona środowiska

Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat

Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.