Potrawy must have na wielkanocnym stole

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wielkanoc to czas budzącej się wiosny i… spotkań z rodziną. Nie da się ukryć, że wspólne gotowanie nabiera wtedy szczególnego znaczenia. Jest to więc doskonała okazja do przygotowania wielu uwielbianych od lat potraw lub do eksperymentowania z wykorzystaniem zupełnie nowych przepisów.
Chrzan Luksusowy WSP „Społem” to produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole – prawdziwy must have! Sprawdzi się on nie tylko jako dodatek do domowych wędlin, ale także jako składnik bardziej złożonych potraw. Dzięki wysokiej zawartości świeżego korzenia chrzanu – wynosi ona aż 70% – wyróżnia się on wyjątkowo intensywnym, wyrazistym smakiem, który doda charakteru wielu daniom. Dodatkowo jest niezbędnym składnikiem Wielkanocnego stołu.
Żurek czy chrzanowa?
Tradycyjny polski żurek to prawdziwa gwiazda Świąt Wielkanocnych. Jeśli jednak macie ochotę na równie smaczną, mniej pracochłonną alternatywę dla tej klasycznej zupy, spróbujcie przygotować chrzanową! Doskonale będzie ona smakować z dodatkiem białej kiełbasy i jajka – zupełnie jak w przypadku żurku, ale charakterystyczny smak zakwasu zastąpi ostry aromat chrzanu złagodzony dzięki odrobinie kwaśnej śmietany. Do przygotowania zupy chrzanowej potrzebne będą:
- 1,25 litra bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 3-4 łyżeczki Chrzanu Luksusowego (lub do smaku)
- Majeranek do smaku
- Surowa biała kiełbasa (ilość według uznania)
- 100 ml śmietany 18%
- Ugotowane na twardo jajko
- Masło lub olej
- 200 g wędzonych żeberek
- Sól, pieprz
Zaczynamy od zeszklenia cebuli w dużym garnku, pod koniec smażenia dodajemy do niej ząbek czosnku. Cebulę i czosnek zalewamy bulionem, a następnie dorzucamy do niego wędzone żeberka i czekamy do zagotowania całości. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz białą kiełbasę, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Na koniec dodajemy Chrzan Luksusowy i po zagotowaniu zdejmujemy zupę z ognia, po czym stopniowo dolewamy śmietanę rozcieńczoną kilkoma łyżkami wywaru. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Danie gotowe wprost na wielkanocny stół!
A może sałatka?
Sałatki pojawiają się niemal w każdym domu jako świąteczne danie - od tych lżejszych, po bardziej treściwe! Najczęściej możemy spotkać te na bazie majonezu z dodatkiem jajek. Ciekawym sposobem na „podkręcenie” smaku sałatki jest dodanie do niej odrobiny chrzanu. Jego wyraźna ostrość wzbogaci każde danie o odrobinę świeżości. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie sałatki z ziemniaków i jajek z chrzanową nutą oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Oto niezbędne składniki:
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- 2 ogórki kiszone
- Kilka łyżek zielonego groszku
- Cebula
- Łyżeczka Chrzanu Luksusowego
- Jajko ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- Sól i pieprz
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, ogórki kiszone oraz cebulę dość drobno siekamy. Dodajemy groszek, Chrzan Luksusowy, majonez oraz przyprawy, a następnie wszystko ze sobą mieszamy. Smacznego!
Chrzan Luksusowy idealnie uzupełni wiele wielkanocnych potraw, a jego klasyczny, tradycyjny smak, niezastąpiony na świątecznym stole, przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Warto dać się ponieść fantazji i wykorzystać czas Świąt Wielkanocnych do kulinarnych odkryć w gronie najbliższych!
Sugerowana cena: Chrzan Luksusowy – 3,19 zł brutto /180 g

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Elżbieta Romanowska: Przez lata udało się pomóc wielu rodzinom zyskać nowy dom. Jesteśmy świadkami ich szczęścia
Prowadząca „Nasz nowy dom” przyznaje, że największą satysfakcję odczuwa w momencie, kiedy może zaprosić uczestników programu do wyremontowanego już domu i zobaczyć na ich twarzach radość. Wtedy wie, że misja została zakończona sukcesem. Takich pozytywnych zakończeń nie zabraknie również w jubileuszowym sezonie programu. Elżbieta Romanowska zdradza, że twórcy wprowadzili też kilka nowości, ale do czasu emisji pozostaną one niespodzianką.
Prawo
Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.
Media
Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.