Potrawy must have na wielkanocnym stole

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Wielkanoc to czas budzącej się wiosny i… spotkań z rodziną. Nie da się ukryć, że wspólne gotowanie nabiera wtedy szczególnego znaczenia. Jest to więc doskonała okazja do przygotowania wielu uwielbianych od lat potraw lub do eksperymentowania z wykorzystaniem zupełnie nowych przepisów.
Chrzan Luksusowy WSP „Społem” to produkt, którego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole – prawdziwy must have! Sprawdzi się on nie tylko jako dodatek do domowych wędlin, ale także jako składnik bardziej złożonych potraw. Dzięki wysokiej zawartości świeżego korzenia chrzanu – wynosi ona aż 70% – wyróżnia się on wyjątkowo intensywnym, wyrazistym smakiem, który doda charakteru wielu daniom. Dodatkowo jest niezbędnym składnikiem Wielkanocnego stołu.
Żurek czy chrzanowa?
Tradycyjny polski żurek to prawdziwa gwiazda Świąt Wielkanocnych. Jeśli jednak macie ochotę na równie smaczną, mniej pracochłonną alternatywę dla tej klasycznej zupy, spróbujcie przygotować chrzanową! Doskonale będzie ona smakować z dodatkiem białej kiełbasy i jajka – zupełnie jak w przypadku żurku, ale charakterystyczny smak zakwasu zastąpi ostry aromat chrzanu złagodzony dzięki odrobinie kwaśnej śmietany. Do przygotowania zupy chrzanowej potrzebne będą:
- 1,25 litra bulionu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 ziemniaki
- 3-4 łyżeczki Chrzanu Luksusowego (lub do smaku)
- Majeranek do smaku
- Surowa biała kiełbasa (ilość według uznania)
- 100 ml śmietany 18%
- Ugotowane na twardo jajko
- Masło lub olej
- 200 g wędzonych żeberek
- Sól, pieprz
Zaczynamy od zeszklenia cebuli w dużym garnku, pod koniec smażenia dodajemy do niej ząbek czosnku. Cebulę i czosnek zalewamy bulionem, a następnie dorzucamy do niego wędzone żeberka i czekamy do zagotowania całości. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki oraz białą kiełbasę, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Na koniec dodajemy Chrzan Luksusowy i po zagotowaniu zdejmujemy zupę z ognia, po czym stopniowo dolewamy śmietanę rozcieńczoną kilkoma łyżkami wywaru. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Danie gotowe wprost na wielkanocny stół!
A może sałatka?
Sałatki pojawiają się niemal w każdym domu jako świąteczne danie - od tych lżejszych, po bardziej treściwe! Najczęściej możemy spotkać te na bazie majonezu z dodatkiem jajek. Ciekawym sposobem na „podkręcenie” smaku sałatki jest dodanie do niej odrobiny chrzanu. Jego wyraźna ostrość wzbogaci każde danie o odrobinę świeżości. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie sałatki z ziemniaków i jajek z chrzanową nutą oraz kwaśnym ogórkiem kiszonym. Oto niezbędne składniki:
- 4-5 ugotowanych ziemniaków
- 2 ogórki kiszone
- Kilka łyżek zielonego groszku
- Cebula
- Łyżeczka Chrzanu Luksusowego
- Jajko ugotowane na twardo
- 2-3 łyżki majonezu
- Sól i pieprz
Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, ogórki kiszone oraz cebulę dość drobno siekamy. Dodajemy groszek, Chrzan Luksusowy, majonez oraz przyprawy, a następnie wszystko ze sobą mieszamy. Smacznego!
Chrzan Luksusowy idealnie uzupełni wiele wielkanocnych potraw, a jego klasyczny, tradycyjny smak, niezastąpiony na świątecznym stole, przywoła wspomnienia z dzieciństwa. Warto dać się ponieść fantazji i wykorzystać czas Świąt Wielkanocnych do kulinarnych odkryć w gronie najbliższych!
Sugerowana cena: Chrzan Luksusowy – 3,19 zł brutto /180 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Zespół Kombii: W tym roku świętujemy 50-lecie naszej współpracy. Jesteśmy nadal w tym zawodzie z miłości do muzyki i do naszych fanów
Grzegorz Skawiński i Waldemar Tkaczyk na co dzień mieszkają w Trójmieście, niedaleko Opery Leśnej. W całej swojej karierze muzycy zespołu Kombii zagrali w sopockim amfiteatrze kilkadziesiąt razy, ale jak zaznaczają – przed każdym kolejnym występem towarzyszą im duże emocje. W tym roku świętują 50-lecie współpracy, a podczas Polsat Hit Festiwal będzie można ich usłyszeć w koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki”.
Media
Przygotowania do Polsat Hit Festiwal trwają cały rok. To olbrzymie przedsięwzięcie logistyczne

Już dziś wieczorem w Operze Leśnej w Sopocie startuje Polsat Hit Festiwal. Maciej Rock, jeden z prowadzących to wydarzenie, podkreśla, że w przygotowanie takiego projektu angażują się setki osób, którym powierzone są określone zadania. By w stu procentach zrealizować założony scenariusz, trzeba włożyć wiele wysiłku, bo przy tak prestiżowej imprezie nie ma miejsca na przypadek. Prezenter nie urywa, że mimo wieloletniego doświadczenia zawodowego, przed wyjściem na scenę towarzyszy mu stres.
Polityka
Kampania prezydencka na ostatniej prostej. Temat ochrony zdrowia na drugim planie

Zdaniem przedstawicieli Naczelnej Izby Lekarskiej temat ochrony zdrowia w kampanii prezydenckiej, prowadzonej przed I turą wyborów, zszedł na dalszy plan. Kandydaci na najwyższy urząd w Polsce nie podawali – poza tematem składki zdrowotnej – w tym obszarze konkretów, a skupili się na kampanijnych ogólnikach i zapewnieniach. Zabrakło poruszenia wielu ważnych kwestii dotyczących m.in. przyszłości zawodów medycznych, kształcenia lekarzy, walki z agresją wobec medyków czy pomysłów na skrócenie kolejek do specjalistów i poprawy finansowania.