Powidła węgierkowe Herbapol – najlepsze do świątecznych wypieków
Przepisów na niego jest mnóstwo, ale niezależnie od receptury tradycyjny mazurek wyróżnia cienkie, kruche ciasto, a równie ważnym i niezbędnym jego elementem są piękne dekoracje, które powinny nie tylko zdobić wypiek, ale i nadawać mu wyjątkowe walory smakowe. Nieodzownym składnikiem takiego mazurka będą Powidła Węgierkowe Herbapol – gęste, aromatyczne i pełne głębokiego, owocowego smaku!
Za mazurkiem stoi długa historia. Był wypiekany w Polsce już od XVII wieku, a ze względu na słodki smak i bogate dekoracje uznawano go za symbol zakończenia Wielkiego Postu i rozpoczęcia radosnego świętowania. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego wielkanocne menu. To pyszne ciasto wpisało się w naszą kulinarną tradycję i co roku, w świąteczne dni, jest przygotowywane w polskich domach.
Co nadaje temu smakołykowi wyjątkowy charakter? Przede wszystkim – wspaniałe dekoracje! Mazurek idealny jest przygotowany na cienkim spodzie i zawsze starannie ozdobiony. Dzięki temu nie tylko doskonale się prezentuje, sam w sobie stanowiąc dekorację wielkanocnego stołu, ale zyskuje też niezwykłe walory smakowe.
Do przygotowania tego pysznego wypieku sprawdzą się Powidła Węgierkowe Herbapol, które zawierają tylko dwa składniki: polskie śliwki węgierki i cukier. To w tej prostej recepturze tkwi tajemnica ich wyśmienitego smaku i wyjątkowego zapachu. Wyróżnia je gęsta, esencjonalna konsystencja, dzięki czemu doskonale pokrywają powierzchnię ciasta. Warto pamiętać, że z dodatkiem Powideł Węgierkowych Herbapolu przygotujemy też inne wypieki, a nawet dania wytrawne. Wspaniale smakują również na co dzień, jako dodatek do naleśników czy gofrów.
A oto prosty przepis na niezwykle efektowny mazurek z Powidłami Węgierkowymi Herbapol, który z pewnością oczaruje gości zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Mazurek z Powidłami Węgierkowymi Herbapol, kremem i migdałami
Kruchy spód:
150 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)
50 cukru pudru
2 żółtka
Krem:
200 ml śmietanki 36%
200 g mascarpone
150 g białej czekolady
Dodatki:
1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
migdały bez skórki
kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotować krem. Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić i przełożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Kolejno dodać mascarpone, całość ubić na puszysty krem i ponownie odstawić na 2-3 godziny do stężenia.
Składniki na spód wyrobić, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy (30x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem, wyrównać, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika (160°C) i piec 30 minut. Ostudzić.
Na spód kruchego ciasta wyłożyć Powidła Węgierkowe Herbapol, krawędzie udekorować migdałami, kolejno obłożyć kremem (porobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Oprószyć kakao.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.