Powidła węgierkowe Herbapol – najlepsze do świątecznych wypieków
Przepisów na niego jest mnóstwo, ale niezależnie od receptury tradycyjny mazurek wyróżnia cienkie, kruche ciasto, a równie ważnym i niezbędnym jego elementem są piękne dekoracje, które powinny nie tylko zdobić wypiek, ale i nadawać mu wyjątkowe walory smakowe. Nieodzownym składnikiem takiego mazurka będą Powidła Węgierkowe Herbapol – gęste, aromatyczne i pełne głębokiego, owocowego smaku!
Za mazurkiem stoi długa historia. Był wypiekany w Polsce już od XVII wieku, a ze względu na słodki smak i bogate dekoracje uznawano go za symbol zakończenia Wielkiego Postu i rozpoczęcia radosnego świętowania. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego wielkanocne menu. To pyszne ciasto wpisało się w naszą kulinarną tradycję i co roku, w świąteczne dni, jest przygotowywane w polskich domach.
Co nadaje temu smakołykowi wyjątkowy charakter? Przede wszystkim – wspaniałe dekoracje! Mazurek idealny jest przygotowany na cienkim spodzie i zawsze starannie ozdobiony. Dzięki temu nie tylko doskonale się prezentuje, sam w sobie stanowiąc dekorację wielkanocnego stołu, ale zyskuje też niezwykłe walory smakowe.
Do przygotowania tego pysznego wypieku sprawdzą się Powidła Węgierkowe Herbapol, które zawierają tylko dwa składniki: polskie śliwki węgierki i cukier. To w tej prostej recepturze tkwi tajemnica ich wyśmienitego smaku i wyjątkowego zapachu. Wyróżnia je gęsta, esencjonalna konsystencja, dzięki czemu doskonale pokrywają powierzchnię ciasta. Warto pamiętać, że z dodatkiem Powideł Węgierkowych Herbapolu przygotujemy też inne wypieki, a nawet dania wytrawne. Wspaniale smakują również na co dzień, jako dodatek do naleśników czy gofrów.
A oto prosty przepis na niezwykle efektowny mazurek z Powidłami Węgierkowymi Herbapol, który z pewnością oczaruje gości zarówno smakiem, jak i wyglądem!
Mazurek z Powidłami Węgierkowymi Herbapol, kremem i migdałami
Kruchy spód:
150 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)
50 cukru pudru
2 żółtka
Krem:
200 ml śmietanki 36%
200 g mascarpone
150 g białej czekolady
Dodatki:
1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol
migdały bez skórki
kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Przygotować krem. Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić i przełożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Kolejno dodać mascarpone, całość ubić na puszysty krem i ponownie odstawić na 2-3 godziny do stężenia.
Składniki na spód wyrobić, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy (30x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem, wyrównać, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika (160°C) i piec 30 minut. Ostudzić.
Na spód kruchego ciasta wyłożyć Powidła Węgierkowe Herbapol, krawędzie udekorować migdałami, kolejno obłożyć kremem (porobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Oprószyć kakao.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.