Komunikaty PR

Powidła węgierkowe Herbapol – najlepsze do świątecznych wypieków

2023-04-04  |  11:15
Biuro prasowe

Przepisów na niego jest mnóstwo, ale niezależnie od receptury tradycyjny mazurek wyróżnia cienkie, kruche ciasto, a równie ważnym i niezbędnym jego elementem są piękne dekoracje, które powinny nie tylko zdobić wypiek, ale i nadawać mu wyjątkowe walory smakowe. Nieodzownym składnikiem takiego mazurka będą Powidła Węgierkowe Herbapol – gęste,  aromatyczne i pełne głębokiego, owocowego smaku!

Za mazurkiem stoi długa historia. Był wypiekany w Polsce już od XVII wieku, a ze względu na słodki smak i bogate dekoracje uznawano go za symbol zakończenia Wielkiego Postu i rozpoczęcia radosnego świętowania. Dziś trudno wyobrazić sobie bez niego wielkanocne menu. To pyszne ciasto wpisało się w naszą kulinarną tradycję i co roku, w świąteczne dni, jest przygotowywane w polskich domach.

Co nadaje temu smakołykowi wyjątkowy charakter? Przede wszystkim – wspaniałe dekoracje! Mazurek idealny jest przygotowany na cienkim spodzie i zawsze starannie ozdobiony. Dzięki temu nie tylko doskonale się prezentuje, sam w sobie stanowiąc dekorację wielkanocnego stołu, ale zyskuje też niezwykłe walory smakowe.

Do przygotowania tego pysznego wypieku sprawdzą się Powidła Węgierkowe Herbapol, które zawierają tylko dwa składniki: polskie śliwki węgierki i cukier. To w tej prostej recepturze tkwi tajemnica ich wyśmienitego smaku i wyjątkowego zapachu. Wyróżnia je gęsta, esencjonalna konsystencja, dzięki czemu doskonale pokrywają powierzchnię ciasta. Warto pamiętać, że z dodatkiem Powideł Węgierkowych Herbapolu przygotujemy też inne wypieki, a nawet  dania wytrawne. Wspaniale smakują również na co dzień, jako dodatek do naleśników czy gofrów.

A oto prosty przepis na niezwykle efektowny mazurek z Powidłami Węgierkowymi Herbapol, który z pewnością oczaruje gości zarówno smakiem, jak i wyglądem!

Mazurek z Powidłami Węgierkowymi Herbapol, kremem i migdałami

Kruchy spód:

150 g mąki pszennej

150 g zimnego masła

2 opakowania budyniu śmietankowego (80 g)

50 cukru pudru

2 żółtka

Krem:

200 ml śmietanki 36%

200 g mascarpone

150 g białej czekolady

Dodatki:

1 słoik Powideł Węgierkowych Herbapol

migdały bez skórki

kakao do dekoracji

Przygotowanie:

Przygotować krem. Śmietankę przelać do rondelka, podgrzać na małym ogniu, dodać posiekaną czekoladę i mieszać do jej roztopienia. Ostudzić i przełożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny. Kolejno dodać mascarpone, całość ubić na puszysty krem i ponownie odstawić na 2-3 godziny do stężenia.

Składniki na spód wyrobić, owinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę. Następnie spód formy (30x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciastem, wyrównać, ponakłuwać widelcem i ponownie wstawić na 30 minut do lodówki. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika (160°C) i piec 30 minut. Ostudzić.

Na spód kruchego ciasta wyłożyć Powidła Węgierkowe Herbapol, krawędzie udekorować migdałami, kolejno obłożyć kremem (porobić rozetki z kremu, albo wyłożyć krem i wygładzić po całości). Oprószyć kakao.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.