„Powiedz seeeer”, czyli smakowita, suszona mrozem serowa nowość od Mixit!
Czym jest liofilizacja (suszenie mrozem)?
Liofilizacja to proces usuwania wody z żywności poprzez jej wymrożenie i sublimację. Wybrany składnik zostaje zamrożony w bardzo niskiej temperaturze (nawet -50 stopni Celsjusza), a następnie powstały lód zamienia się w parę wodną (z pominięciem pośredniego stanu ciekłego). Liofilizowane produkty prawie w ogóle nie tracą swojej barwy, aromatów, zawartych składników odżywczych i witamin i są gotowe do spożycia zaraz po wyjęciu
z opakowania. Temu procesowi poddawane są m.in. owoce, warzywa, ryby, a także… sery!
Do czego warto użyć liofilizowany ser?
Ze względu na swoje walory smakowe i wyjątkową chrupkość, suszony mrozem ser można wykorzystać jako dodatek do dań. Następnym razem robiąc swoją ulubioną sałatkę możesz nieco zmienić jej charakter, podmieniając zwykły ser żółty na ten chrupiący. Z drugiej strony, jeśli potrzebujesz przechować swoją potrawę przez dłuższy czas i wolisz, by składała się typowo z suchych składników, liofilizowane sery żółte sprawdzą się dobrze również w tym przypadku – nie roztopią się tak jak te zwykłe.
Suszone mrozem sery mogą być również zdrową przekąską, ponieważ są w pełni naturalne i przyjemnie chrupiące, dzięki czemu mogą zastąpić np. mniej zdrowsze chipsy.
Z kolei jeśli próbujesz namówić swojego malucha na jedzenie serów żółtych, a on za nimi na ogół nie przepada – wypróbuj te w wersji chrupiącej, których faktura może być ciekawszą wersją zwykłego odpowiednika, przez co lepiej przyswajalną dla najmłodszych.
Chrupiący ser suszony mrozem może być również wspaniałą przekąską imprezową – z łatwością możesz użyć go do prywatkowych koreczków lub podać jako samodzielną przekąskę – w końcu kto z nas na co dzień ma okazję spróbować takiego smakołyka?
Zestaw liofilizowanych serów żółtych Chrunchy cheese: Gouda, Cheddar, Emmentaler od Mixit składa się z kawałków serów, które dzięki liofilizacji są wyjątkowo chrupiące i nabierają jeszcze lepszego smaku i esencji niż w swojej zwykłej wersji. Sery Chrunchy cheese w kosteczkach zawierają skumulowane aromaty, przez co mogą być ciekawymi przekąskami lub dodatkami do rozmaitych dań. Są w pełni naturalne i gotowe do spożycia zaraz po otwarciu wieczka.
Serowe zaskoczenie
Ser suszony mrozem to specjał, który teraz jest dostępny dla każdego. Możesz go wykorzystać jako samodzielną przekąskę, dodatek do ulubionych dań czy jako zamianę zwykłego sera w przygotowywanych potrawach. Niezależnie od tego, jaką drogę wybierzesz, to jedno jest pewne – liofilizowanym, pełnym esencji, smakowitym i bardzo chrupiącym serem zaskoczysz wszystkich!
www.mixit.pl
![Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_366671853,w_231,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska
![Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.](/files/_uploaded/glownekonf_1034800534,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.