Powitaj lato z food truckami w Atrium Kasztanowa!
Pasjonaci gotowania „na czterech kółkach” powracają do Piły! W dniach 28-30 czerwca przed galerią Atrium Kasztanowa stanie gastronomiczne miasteczko, serwujące specjały z różnych zakątków świata! Dla miłośników kulinarnych odkryć to doskonała okazja, by poznać nowe smaki oraz spróbować wyjątkowych potraw.
Szykuje się prawdziwa uczta dla fanów jedzenia pod chmurką! W ostatni weekend czerwca do Atrium Kasztanowa zawita kilkanaście food trucków, które będą serwować potrawy kuchni z różnych kontynentów. Menu prezentuje się naprawdę smacznie i oryginalnie! Na miejscu będzie można skosztować tradycyjnych, hiszpańskich churrosów, szarpanej wieprzowiny Pulled Pork, belgijskich frytek czy prawdziwych amerykańskich burgerów. W ofercie znajdą się również dania kuchni tajskiej, meksykańskiej i greckiej. Spróbować będzie można również swojskich wędlin z wędzarni.
Nie zabraknie deserów oraz napojów, w tym lodów, gofrów, shake’ów, mrożonej kawy i pysznej lemoniady, a także piwa oraz wielu innych specjałów. Wszystkie potrawy przygotowywane są na miejscu ze świeżych, sezonowych produktów.
Zlot Food Trucków odbędzie się w dniach 28-30 czerwca przed galerią Atrium Kasztanowa. Restauracje na kółkach będą czynne w piątek w godzinach od 15.00 do 21.00, w sobotę od 12.00 do 21.00, natomiast w niedzielę od 12.00 do 20.00. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Więcej informacji na stronie: www.atrium-kasztanowa.pl i na profilu www.facebook.com/AtriumKasztanowa.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.