Poznaj przepis Vegety na udane święta!
Czy już czujesz w powietrzu aromat świąt Bożego Narodzenia? To wyjątkowy okres, w którym zbieramy się z najbliższymi, aby wspólnie celebrować ten magiczny czas. W grudniu niezapomniane chwile przeplatają się z wyjątkowymi doznaniami kulinarnymi, a przygotowywanie tradycyjnych potraw staje się wyzwaniem, które chętnie podejmujemy. W wielu domach tradycją jest przygotowywanie aż 12 potraw wigilijnych. Jak sprawić, aby gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością? Marka Vegeta ma na to przepis!
Wigilijny stół rozmaitości
24 grudnia to magiczny czas, kiedy zbieramy się z bliskimi, aby wspólnie celebrować Wigilię. Tradycyjnie na naszych stołach pojawia się 12 potraw, a wyjątkowe zapachy grzybów, kiszonej kapusty czy aromatyczny barszcz czerwony tworzą niepowtarzalną atmosferę. Głębie tych tradycyjnych smaków pomoże wydobyć VEGETA Uniwersalna! Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw i suszonych warzyw sprawiają, że zastosowania VEGETY są nieograniczone. Produkt sprawdzi się doskonale do przygotowania zup, dań warzywnych i mięsnych, duszonych oraz grillowanych. Z pewnością sprawi, że do smaków wigilijnej kolacji będziemy tęsknić przez cały rok.
Pomysł na wigilijne danie od marki VEGETA
Jednym z tradycyjnych i uwielbianych przez Polaków dań świątecznych jest barszcz wigilijny – trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tej potrawy. Ta aromatyczna świąteczna zupa podawana jest zazwyczaj z uszkami jako pierwsze wigilijne danie, po to, aby w zimowy wieczór rozgrzać przybyłych gości. Jej esencjonalny smak i wyrazisty aromat uzyskamy za sprawą dodania do potrawy Piramidki Smaku VEGETA do barszczu czerwonego. To mieszanka przypraw, ziół i warzyw zamknięta w praktycznej i łatwej do użycia torebce. Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera soli. Piramidkę łatwo i szybko można także usunąć z garnka i delektować się smakiem potrawy bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw z talerza.
Przepis na wigilijny barszcz od marki VEGETA
Składniki na 4 porcje:
1,5 litra świeżej wody
5 średnich buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
1 duża pietruszka, obrana i pokrojona na kawałki
1 cebula, obrana i pokrojona w grubą kostkę
½ selera, pokrojonego w kostkę
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 suszone grzyby, namoczone w ciepłej wodzie i pokrojone w paski
1 Piramidka Smaku VEGETA do barszczu czerwonego
1 kostka bulionu warzywnego VEGETA Natur
Sposób przygotowania:
- Buraki, pozostałe warzywa i namoczone suszone grzyby umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą.
- Dodać Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego i kostkę bulionu warzywnego VEGETA Natur.
- Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż warzywa staną się miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu wina lub soku z cytryny, aby podkreślić smak i nadać lekkiej kwaskowatości.
- Wyjąć Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego.
- Przygotować uszka do barszczu według osobnego przepisu lub wg preferencji.
- Barszcz podawać gorący, posypany posiekaną świeżą zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!
VEGETA - Smak, który inspiruje.
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
![Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2](/files/_uploaded/glownekonf_1837589612,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
![Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?](/files/_uploaded/glownekonf_1498182712,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Teatr
![](/files/1922771799/436913832-banasiuk-zonglerka-2,w_274,r_png,_small.png)
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
![](/files/1922771799/rolnictwo-transformacja-foto,w_133,r_png,_small.png)
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
![](/files/1922771799/badullovich-protesty-klimat-foto1,w_133,r_png,_small.png)
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.