Poznaj przepis Vegety na udane święta!
Czy już czujesz w powietrzu aromat świąt Bożego Narodzenia? To wyjątkowy okres, w którym zbieramy się z najbliższymi, aby wspólnie celebrować ten magiczny czas. W grudniu niezapomniane chwile przeplatają się z wyjątkowymi doznaniami kulinarnymi, a przygotowywanie tradycyjnych potraw staje się wyzwaniem, które chętnie podejmujemy. W wielu domach tradycją jest przygotowywanie aż 12 potraw wigilijnych. Jak sprawić, aby gotowanie stało się prawdziwą przyjemnością? Marka Vegeta ma na to przepis!
Wigilijny stół rozmaitości
24 grudnia to magiczny czas, kiedy zbieramy się z bliskimi, aby wspólnie celebrować Wigilię. Tradycyjnie na naszych stołach pojawia się 12 potraw, a wyjątkowe zapachy grzybów, kiszonej kapusty czy aromatyczny barszcz czerwony tworzą niepowtarzalną atmosferę. Głębie tych tradycyjnych smaków pomoże wydobyć VEGETA Uniwersalna! Oryginalne połączenie i starannie dobrane proporcje przypraw i suszonych warzyw sprawiają, że zastosowania VEGETY są nieograniczone. Produkt sprawdzi się doskonale do przygotowania zup, dań warzywnych i mięsnych, duszonych oraz grillowanych. Z pewnością sprawi, że do smaków wigilijnej kolacji będziemy tęsknić przez cały rok.
Pomysł na wigilijne danie od marki VEGETA
Jednym z tradycyjnych i uwielbianych przez Polaków dań świątecznych jest barszcz wigilijny – trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez tej potrawy. Ta aromatyczna świąteczna zupa podawana jest zazwyczaj z uszkami jako pierwsze wigilijne danie, po to, aby w zimowy wieczór rozgrzać przybyłych gości. Jej esencjonalny smak i wyrazisty aromat uzyskamy za sprawą dodania do potrawy Piramidki Smaku VEGETA do barszczu czerwonego. To mieszanka przypraw, ziół i warzyw zamknięta w praktycznej i łatwej do użycia torebce. Produkt jest w 100% naturalny i nie zawiera soli. Piramidkę łatwo i szybko można także usunąć z garnka i delektować się smakiem potrawy bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw z talerza.
Przepis na wigilijny barszcz od marki VEGETA
Składniki na 4 porcje:
1,5 litra świeżej wody
5 średnich buraków, obranych i pokrojonych na ćwiartki
2 średnie marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
1 duża pietruszka, obrana i pokrojona na kawałki
1 cebula, obrana i pokrojona w grubą kostkę
½ selera, pokrojonego w kostkę
1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
2 suszone grzyby, namoczone w ciepłej wodzie i pokrojone w paski
1 Piramidka Smaku VEGETA do barszczu czerwonego
1 kostka bulionu warzywnego VEGETA Natur
Sposób przygotowania:
- Buraki, pozostałe warzywa i namoczone suszone grzyby umieścić w dużym garnku, zalać zimną wodą.
- Dodać Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego i kostkę bulionu warzywnego VEGETA Natur.
- Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę, aż warzywa staną się miękkie, a bulion nabierze głębokiego smaku.
- Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu wina lub soku z cytryny, aby podkreślić smak i nadać lekkiej kwaskowatości.
- Wyjąć Piramidkę Smaku VEGETA do barszczu czerwonego.
- Przygotować uszka do barszczu według osobnego przepisu lub wg preferencji.
- Barszcz podawać gorący, posypany posiekaną świeżą zieleniną, np. koperkiem lub pietruszką.
Smacznego!
VEGETA - Smak, który inspiruje.
Autentyczne smaki Italii w Atrium Biała – zapraszamy na wyjątkowy Jarmark Włoski
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Katarzyna Dowbor: Telewizja ma ogromną siłę i dzięki temu mogę zrobić coś dla innych. Nieważne, pod jakimi barwami – ważne, że się pomaga
Szefowa Fundacji TVP z pełnym przekonaniem przyznaje, że jej nowa rola to zarówno ogromne wyzwanie, jak i spełnienie marzeń o niesieniu pomocy innym. Katarzyna Dowbor cieszy się, że znów może pomagać ludziom w różnych kryzysach i w pewnym sensie jest to kontynuacja jej misji z programu „Nasz nowy dom”. Na razie Fundacja TVP wspiera osoby, które ucierpiały podczas niedawnej powodzi, ale pod jej skrzydła mogą też trafić inni potrzebujący.
Gwiazdy
Piotr Zelt: Od dawna weryfikuję swoje nawyki. Gonię też wszystkich z mojego otoczenia, żeby oszczędzali wodę i porządnie segregowali śmieci
Aktor zauważa, że w dzisiejszych czasach ekologiczny styl życia powinien być nie tylko modą, ale wręcz koniecznością. Zwraca bowiem uwagę na przyspieszającą degradację naszego środowiska i konieczność weryfikacji własnych przyzwyczajeń. Dobitnie tłumaczy to również swoim bliskim i mobilizuje ich do odpowiedzialnego postępowania. Zdaniem Piotra Zelta kluczowe jest przede wszystkim oszczędzanie wody, bo za jakiś czas może jej zabraknąć w naszych kranach, a także segregowanie śmieci i ograniczenie zakupów nowych ubrań oraz urządzeń elektronicznych.
Handel
Polski rynek odzieży sportowej i outdoorowej notuje stabilne wzrosty. Kupujący szukają technologicznych nowinek
Niemal połowa Polaków kupujących artykuły sportowe ćwiczy kilka razy w tygodniu, a 13 proc. robi to codziennie. Większa aktywność powoduje, że rośnie krajowy rynek artykułów sportowych. W latach 2023–2028 ma to być średnio 6 proc. rocznie – wynika z danych PMR. Polscy konsumenci w coraz większym stopniu zwracają uwagę na technologiczne aspekty i rozwiązania w produktach outdoorowych. Producenci tacy jak Columbia Sportswear inwestują więc coraz więcej w patenty i innowacje. W centrum handlowym Westfield Mokotów w Warszawie został właśnie otwarty drugi w Polsce monobrandowy sklep tej marki.