Poznaj przepis Vegety na walentynkową randkę w domu
Wielkimi krokami zbliża się święto miłości, czyli Walentynki. To dzień, który spędzamy z ukochanymi osobami, celebrując wspólne chwile i tworząc unikalne wspomnienia. W tym roku marka VEGETA zachęca, aby wspólnie odkrywać kulinarny świat, podczas wyjątkowej walentynkowej randki w domu!
Pyszna randka w domowym zaciszu
Przyjęło się, że 14 lutego spotykamy się z bliskimi np. w kinie, kawiarni czy restauracji. Ale czy rzeczywiście trzeba wychodzić z domu, aby spędzić czas w wyjątkowy sposób? Marka Vegeta podpowiada, że nie i przybywa z pomysłem na idealną randkę w domowym zaciszu, czyli wspólne przygotowanie romantycznej kolacji! Walentynki to doskonała okazja, aby przenieść się do domowej kuchni, w której miłość i smak łączą się w jedno. W tym wyjątkowym dniu, można postawić na pielęgnowanie tradycji i ugotować ulubione danie albo wręcz przeciwnie – wspólnie odkrywać nowe smaki podczas kulinarnych eksperymentów.
W obu przypadkach idealnie sprawdzi się Vegeta Natur, czyli mieszanka przypraw, składająca się w 100% z naturalnych składników. Nie zawiera ona konserwantów, wzmacniaczy smaku ani glutaminianu sodu. Dzięki idealnej kompozycji ziół, przypraw i suszonych warzyw, a także dodatkowi soli z morza Adriatyckiego zapewnia wszystkim daniom pełny, wyrazisty smak.
Oprócz zabawy przy wspólnym gotowaniu, warto zadbać również o odpowiedni nastrój. W tym celu można na przykład przygotować składankę ulubionych piosenek lub niecodziennie udekorować wnętrze. Najważniejsze, aby spędzić ten czas po swojemu, tak jak lubicie najbardziej.
W przypadku braku pomysłu na walentynkowe menu jako źródło inspiracji polecamy e-book z przepisami Vegety, znajdujący się na stronie: www.vegeta.pl Można tam znaleźć m.in. przepis na pysznego łososia w miodowej glazurze, który idealnie sprawdzi się na walentynkową kolację, ze względu na pyszny smak i łatwe przygotowanie.
Łosoś́ w glazurze miodowej z sezamem
Składniki:
- filet z łososia - około 300g
- 3 łyżki miodu
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 ząbki czosnku
- pęczek szczypiorku
- olej rzepakowy
- 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur w płynie
- 2 łyżki białego sezamu
Przygotowanie:
Łososia pokrój na porcje około 5 cm. Przypraw solą, pieprzem, smaż do złotego koloru na patelni z olejem. W misce wymieszaj miód, sok z cytryny, sos sojowy, pokrojony czosnek i przyprawe Vegeta Natur. Mieszankę przelej na patelnię po łososiu i redukuj o 1/3 objętości. Dodaj rybę i oblej ją gotowym sosem. Na koniec posyp sezamem. Świetnym dodatkiem do łososia będzie gotowany ryż. Smacznego!
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami Vegeta!
Słodki upominek na Dzień Mamy
Owocowe róże nie tylko na Dzień Matki
SEZON NA SZPARAGI I TRUSKAWKI: CZAS, START!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes
Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.
Zdrowie
Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu
Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.
Konsument
Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju
Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.