Komunikaty PR

Poznaj pyszne mięsne dania w zdrowszej, wegańskiej wersji

2021-07-26  |  16:00
Biuro prasowe

Co zrobić w sytuacji, kiedy nasze ulubione dania powstają na bazie mięsa, a my chcielibyśmy ograniczyć jego ilość w diecie? Roślinne zamienniki, które nie zawierają wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz sztucznych barwników, pozwolą odtworzyć wszystkie ulubione potrawy w zdrowszej, wegańskiej wersji. Co więcej, roślinne alternatywy najwyższej jakości wyglądają, pachną i, co najważniejsze, smakują dokładnie tak samo jak ich tradycyjne odpowiedniki. Wykorzystując je w codziennej kuchni, nawet najbardziej zagorzali mięsożercy mogą nie dostrzec różnicy! 

Dzięki roślinnym zamiennikom mięsa na bazie białka pszenicy, soi lub grochu, możliwe jest przygotowanie wielu znakomitych dań - również takich, które na pierwszy rzut oka ciężko sobie wyobrazić bez tradycyjnego odpowiednika. Zatem, w jaki sposób przygotować znane, mięsne dania w wegańskiej odsłonie?

Chilli sin carne! Roślinna wersja dobrze znanego dania

Kto nigdy nie próbował teksańskiego chilli con carne? Jeżeli ktokolwiek podniósłby w tym momencie rękę, jest dla niego tylko jedna rada – powinien spróbować tego dania jak najszybciej! Tradycyjny przepis na chilli con carne zawiera mięso mielone, jednak okazuje się, że z pomocą roślinnych zamienników, możemy w prosty sposób przygotować również wersję wege. Jak więc przygotować pyszne chilli sin carne?

- Najwyższej jakości odpowiedniki mięsa, które są coraz bardziej dostępne na rynku, pozwolą odtworzyć wiele potraw zachowując podobieństwo jeden do jednego. Smak takich zamienników, np. dobrze znanej fanom kuchni roślinnej marki Linda McCartney’s, jest wprost identyczny jak smak mięsa. W przypadku roślinnej wersji chilli con carne - przepis niemalże nie różni się od tego tradycyjnego. Jest to pyszne połączenie pomidorów, papryki słodkiej, chilli, fasoli i aromatycznych przypraw, takich jak kmin rzymski i oregano oraz oczywiście mięsa mielonego - w tym przypadku roślinnego. Danie można dodatkowo posypać świeżą kolendrą i serwować z chipsami z tortilli – mówi Andrzej Kołosowski, absolwent słynnej Akademii Kurta Schellera i współzałożyciel firmy Foods Brothers, będącej dystrybutorem roślinnych zamienników mięsa światowych marek. Aromatyczne chilli sin carne na pewno zachwyci wszystkich smakoszy!

Burger w wersji wege w zaskakującej odsłonie

Jednym z najbardziej znanych dań światowej kuchni są właśnie burgery. Ta popularna kanapka ma naprawdę wiele wariantów smakowych, a co najważniejsze – można ją przyrządzić w wersji całkowicie wegańskiej! – Fani tradycyjnego burgera także mogą przygotować jego bezmięsną wersję, wcale nie rezygnując z wyjątkowego smaku soczystej wołowiny. Wykorzystanie jako bazy kotleta będącego roślinnym zamiennikiem mięsa pozwoli zachować smak jego tradycyjnego odpowiednika, a dodatkowo będzie to zdrowszy wybór. Doskonałym połączeniem jest bułka posmarowana w dolnej części wegańskim majonezem i sosem teriyaki, z liściem sałaty masłowej, pysznym bezmięsnym kotletem, cebulą karmelizowaną z octem balsamicznym i brązowym cukrem, plasterkami ogórka konserwowego, pomidorem oraz rukolą - przekonuje Andrzej Kołosowski z Foods Brothers.

Co również ważne - oferta wegańskich i wegetariańskich produktów spożywczych stale się powiększa, dzięki czemu w wielu sklepach bez problemu znajdziemy roślinne wersje sera czy majonezu. Dzięki temu możliwe jest przygotowanie burgera bez żadnego składnika pochodzenia zwierzęcego, który smakiem nie będzie odbiegał od swojej tradycyjnej wersji.

Roślinne spaghetti – idealne na randkę!

Spaghetti bolognese to potrawa na każdą okazję - idealna zarówno na spotkanie z przyjaciółmi, jak i na romantyczną randkę przy świecach. Co więcej, świetnie smakuje w wegańskiej wersji! Tutaj idealnie sprawdzi się roślinny odpowiednik mięsa mielonego.

- Podczas obróbki termicznej klasyczne mięso mielone traci aż do 25 % swojej wagi, przez co z 1 kilograma surowego produktu otrzymujemy tylko 750 gramów mięsa gotowego do spożycia. Roślinne mięso mielone wypada w tym porównaniu znacznie lepiej - zaledwie 200 gramów wystarczy by przygotować pyszny posiłek dla nawet pięcioosobowej rodziny. Dla porównania, przyrządzając tę samą kolację na tradycyjnym mięsie, musielibyśmy dodać go ok. 500-600 gramów - wyjaśnia Andrzej Kołosowski z Foods Brothers. - Dzieje się tak, ponieważ roślinny zamiennik podczas obróbki termicznej potrafi zyskać na wadze aż dwukrotnie. Dodatkowo roślinne “mięso” świetnie chłonie płyny. Dzięki temu po dodaniu do niego wody, bulionu oraz pomidorów pelati, jeszcze bardziej zwiększy swoją objętość. Finalnie, z kilograma produktu jesteśmy w stanie przyrządzić nawet 6 kilogramów gotowego sosu spaghetti. Do jego stworzenia wykorzystajmy również aromatyczne dodatki, w tym cebulę, czosnek, marchewkę oraz suszone oregano - przekonuje Andrzej Kołosowski. Sos podany na makaronie ze świeżym liściem bazylii sprawi, że niejeden mięsożerca wpadnie w zachwyt! Trudno nie skusić się na roślinne spaghetti do złudzenia przypominające swoją tradycyjną wersję.

Orientalna wariacja – szarpany kurczak z nutą mango

Mango króluje kolejny sezon - zarówno w napojach, jak i daniach na słodko czy słono. Każdy, kto uwielbia aromat tego owocu, powinien spróbować orientalnego przepisu na szarpanego kurczaka. Oczywiście z nutką mango i na dodatek - w wersji roślinnej!

– Dania z kurczakiem szarpanym to przebój wielu kuchni świata. Dodatkiem, który świetnie skomponuje się z jego roślinną wersją jest chutney - wyrazisty sos ugotowany na bazie mango, papryczki chilli, czosnku, imbiru i octu jabłkowego. Taki składnik doskonale “podkręca” smak potraw, nadając im słodko–pikantnego, orientalnego aromatu. W tym towarzystwie roślinne zamienniki mięsa sprawdzają się wręcz doskonale - to naprawdę niepowtarzalna kompozycja! – przekonuje Andrzej Kołosowski, absolwent słynnej Akademii Kurta Schellera i współzałożyciel firmy Foods Brothers.

Bez względu na to, czy nie jemy mięsa wcale, ograniczamy jego spożywanie, czy po prostu jesteśmy ciekawi nowych smaków - to właśnie dzięki roślinnym zamiennikom możemy przekonać się, że opcje wege są równie smaczne lub nawet smaczniejsze od ich tradycyjnych potraw. Dieta pozbawiona mięsa wcale nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych smaków i rozmaitych kulinarnych eksperymentów. Co więcej, może być początkiem przepysznej kulinarnej podróży!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak kontrolować swoje zachcianki żywieniowe? Biuro prasowe
2023-09-25 | 12:00

Jak kontrolować swoje zachcianki żywieniowe?

Głód to uczucie, które pojawia się, gdy mamy ochotę na jedzenie. To mechanizm fizjologiczny, który ma nam powiedzieć, kiedy potrzebujemy pożywienia. Jednak w obecnym
Żywienie Najstarszy jarmark z żywnością w stolicy. Odbywa się od 16 lat
2023-09-22 | 14:00

Najstarszy jarmark z żywnością w stolicy. Odbywa się od 16 lat

Jeszcze do soboty 23 września w Blue City trwa Jarmark Produktów Regionalnych. Myliłby się jednak ten, kto uznałby, że spodziewać można się tu wyłącznie oscypków z
Żywienie Pełnoziarnista nowość w portfolio Mars Wrigley. Poznaj Balisto®
2023-09-22 | 08:00

Pełnoziarnista nowość w portfolio Mars Wrigley. Poznaj Balisto®

Balisto® to pełnoziarniste ciasteczko połączone z mlecznym kremem i pokryte rozpływającą się w ustach czekoladą. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznych przekąsek, dostępna w

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Edukacja

Szkoły zawodowe coraz popularniejsze. Wybiera je już prawie 60 proc. uczniów po podstawówce

Po latach zaniedbania i niedofinansowania szkolnictwo zawodowe zaczyna się cieszyć w Polsce rosnącą popularnością. Jak podaje MEiN, obecnie 58,5 proc. młodych ludzi po szkole podstawowej wybiera kształcenie branżowe i techniczne. To dobra wiadomość dla firm, dla których niedobór wykwalifikowanych kadr o odpowiednich kompetencjach jest jedną z głównych bolączek. – Naszą rolą – biznesu i pracodawców – jest wspomaganie szkolnictwa zawodowego, żeby tworzyć warunki do nauczania przedmiotów technicznych na najnowszych technologiach i sprzęcie – podkreśla Michał Walczak z Festool Polska.

Handel

E-handel coraz bardziej ekologiczny. InPost umożliwi sprawdzanie oszczędzonego śladu węglowego na każdej paczce

Branża kurierska mocno stawia na zielone formy dostawy. Temu służyć ma chociażby elektryfikacja flot samochodów dostawczych, których przybywa na polskich drogach, ale wciąż zbyt wolno. Druga kwestia to dostawy do punktów odbioru i automatów paczkowych. Jak wskazuje InPost, kurier jest w stanie w tym samym czasie dostarczyć do nich dziesięciokrotnie więcej paczek niż w przypadku dowozów do domów. To z kolei oznacza mniejsze korki i ograniczenie emisji spalin. Nadający i odbierający w Paczkomatach przesyłki niedługo w aplikacji będą mogli sprawdzić, jaki jest ślad węglowy poszczególnych transakcji i jak wypada to na tle innych form dostawy.

Media

Sylwia Gliwa: Kocham kino, szczególnie filmy dokumentalne. A telewizję oglądam maksymalnie raz w miesiącu

Aktorka podkreśla, że jest prawdziwą kinomaniaczką, a na wielkim ekranie najbardziej lubi oglądać dramaty i biografie. Jest też wielką fanką dobrych dokumentów, które ukazują realia otaczającego nas świata i problemy ludzi z różnych grup społecznych, przez co uczą widzów empatii, wyrozumiałości i spojrzenia na daną sprawę z zupełnie innej perspektywy. Takie filmy często są szokujące i bezkompromisowe, ale dzięki temu jeszcze bardziej wciągają.