Komunikaty PR

Produkty Sokołów ze znakiem Przekreślonego Kłosa

2020-04-30  |  13:00
Biuro prasowe

Bez glutenu w codziennej diecie

Według badań, na celiakię choruje ok. 1% populacji. Niegdyś była ona mylnie uznawana za rzadką chorobę wieku dziecięcego. Celiakia ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu. Jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową i oznacza konieczność nieustannego utrzymywania ścisłej diety bezglutenowej. Ten sposób żywienia jest również wymagany przy alergii na gluten. Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów, a uczulenie na to białko dotyczy (według różnych szacunków) od 10 do 25% osób z alergiami pokarmowymi.

Z myślą o osobach chorych na celiakię oraz z alergią na gluten, firma Sokołów pozyskuje dla szerokiej grupy produktów znak Przekreślonego Kłosa. – Zależy nam na tym, by w naszym asortymencie odpowiednie wyroby dla siebie mogły znaleźć również osoby o szczególnych wymaganiach dietetycznych – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Naszą uwagę kierujemy także ku klientom, którzy w codziennym jadłospisie muszą uwzględniać konieczność eliminacji glutenu. Chcemy, by mieli oni dostęp do smacznych, wysokiej jakości wędlin i innych produktów z oferty Sokołowa.

Przekreślony Kłos – standardy dla jakości i bezpieczeństwa

Pozyskanie znaku Przekreślonego Kłosa wymaga spełnienia wielu rygorystycznych procedur. Konieczne jest dostosowanie produkcji do standardów AOECS (Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią). Proces produkcyjny (od surowców i półproduktów, przez produkcję, pakowanie i dystrybucję) musi być tak zorganizowany, by uniemożliwić zanieczyszczenie produktów glutenem. Gotowe produkty bezglutenowe są badane pod kątem zawartości glutenu w akredytowanym laboratorium. Zakład produkcyjny musi przejść pozytywnie audyt prowadzony przez uprawnionych przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Po formalnym zakończeniu całego procesu, certyfikat Przekreślonego Kłosa znajdzie się na opakowaniach 100 produktów Sokołów. Już teraz są dostępne pierwsze certyfikowane wyroby, a asortyment ten będzie sukcesywnie poszerzany. Proces wprowadzania produktów odbywa się stopniowo, w miarę wyczerpywania się ich wcześniejszych partii. Certyfikatem Przekreślonego Kłosa zostały wyróżnione m.in.: Szyneczki, Parówki i Kabanoski Sokoliki, Kabanosy francuskie i luksusowe, Parówki i Serdelki z szynki, Salami Chips, Parówki Stówki, Boczek surowy wędzony w plastrach, Szynka Basiuni, Szynka konserwowa, Polędwica sopocka, Kindziuk, Szynka Sarmacka, Karczek Sarmacki, Beef Jerky, chipsy Chrup’us. W tej grupie znajdą się również produkty z linii warzywnej Z Gruntu Dobre – hummusy i pasty.

 - W Sokołowie dbamy o to, by jak najlepiej spełniać potrzeby naszych klientów – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Na bieżąco poszerzamy nasz asortyment, a korzystając z nowych możliwości technologicznych, możemy modyfikować składy produktów. W minionym roku usunęliśmy sztuczne konserwanty z produktów dla dzieci Sokoliki; mamy tez inspirowaną naturą linię wędlin Naturrino. Teraz, dzięki pozyskaniu certyfikatu Przekreślonego Kłosa, dajemy osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej gwarancję, że te produkty Sokołów są dla nich w 100% bezpieczne.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.