Komunikaty PR

Produkty Sokołów ze znakiem Przekreślonego Kłosa

2020-04-30  |  13:00
Biuro prasowe

Bez glutenu w codziennej diecie

Według badań, na celiakię choruje ok. 1% populacji. Niegdyś była ona mylnie uznawana za rzadką chorobę wieku dziecięcego. Celiakia ma podłoże genetyczne i charakteryzuje się trwającą całe życie nietolerancją glutenu. Jest najpoważniejszą nietolerancją pokarmową i oznacza konieczność nieustannego utrzymywania ścisłej diety bezglutenowej. Ten sposób żywienia jest również wymagany przy alergii na gluten. Gluten jest jednym z najczęstszych alergenów, a uczulenie na to białko dotyczy (według różnych szacunków) od 10 do 25% osób z alergiami pokarmowymi.

Z myślą o osobach chorych na celiakię oraz z alergią na gluten, firma Sokołów pozyskuje dla szerokiej grupy produktów znak Przekreślonego Kłosa. – Zależy nam na tym, by w naszym asortymencie odpowiednie wyroby dla siebie mogły znaleźć również osoby o szczególnych wymaganiach dietetycznych – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Naszą uwagę kierujemy także ku klientom, którzy w codziennym jadłospisie muszą uwzględniać konieczność eliminacji glutenu. Chcemy, by mieli oni dostęp do smacznych, wysokiej jakości wędlin i innych produktów z oferty Sokołowa.

Przekreślony Kłos – standardy dla jakości i bezpieczeństwa

Pozyskanie znaku Przekreślonego Kłosa wymaga spełnienia wielu rygorystycznych procedur. Konieczne jest dostosowanie produkcji do standardów AOECS (Europejskiego Zrzeszenia Stowarzyszeń Osób z Celiakią). Proces produkcyjny (od surowców i półproduktów, przez produkcję, pakowanie i dystrybucję) musi być tak zorganizowany, by uniemożliwić zanieczyszczenie produktów glutenem. Gotowe produkty bezglutenowe są badane pod kątem zawartości glutenu w akredytowanym laboratorium. Zakład produkcyjny musi przejść pozytywnie audyt prowadzony przez uprawnionych przedstawicieli Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Po formalnym zakończeniu całego procesu, certyfikat Przekreślonego Kłosa znajdzie się na opakowaniach 100 produktów Sokołów. Już teraz są dostępne pierwsze certyfikowane wyroby, a asortyment ten będzie sukcesywnie poszerzany. Proces wprowadzania produktów odbywa się stopniowo, w miarę wyczerpywania się ich wcześniejszych partii. Certyfikatem Przekreślonego Kłosa zostały wyróżnione m.in.: Szyneczki, Parówki i Kabanoski Sokoliki, Kabanosy francuskie i luksusowe, Parówki i Serdelki z szynki, Salami Chips, Parówki Stówki, Boczek surowy wędzony w plastrach, Szynka Basiuni, Szynka konserwowa, Polędwica sopocka, Kindziuk, Szynka Sarmacka, Karczek Sarmacki, Beef Jerky, chipsy Chrup’us. W tej grupie znajdą się również produkty z linii warzywnej Z Gruntu Dobre – hummusy i pasty.

 - W Sokołowie dbamy o to, by jak najlepiej spełniać potrzeby naszych klientów – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Na bieżąco poszerzamy nasz asortyment, a korzystając z nowych możliwości technologicznych, możemy modyfikować składy produktów. W minionym roku usunęliśmy sztuczne konserwanty z produktów dla dzieci Sokoliki; mamy tez inspirowaną naturą linię wędlin Naturrino. Teraz, dzięki pozyskaniu certyfikatu Przekreślonego Kłosa, dajemy osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej gwarancję, że te produkty Sokołów są dla nich w 100% bezpieczne.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Anna Dec: Często zapominamy, że poza ekranami telefonów jest prawdziwe życie i wartościowi ludzie. Bądźmy blisko nich i komunikujmy się najprościej, jak tylko się da

Prezenterka przyznaje, że w naszym społeczeństwie można zauważyć coraz większe bariery komunikacyjne, dlatego stoimy przed niezwykle trudnym wyzwaniem zachowania równowagi między korzystaniem z nowoczesnych mediów a pielęgnowaniem relacji osobistych. Aby jednak zobaczyć drugiego człowieka, czegoś się od niego nauczyć czy zainspirować jego życiem, przede wszystkim trzeba wyjrzeć zza szklanych ekranów swoich telefonów. Anna Dec zauważa też, że w dzisiejszych czasach coraz rzadziej rozmawiamy ze sobą w realnym świecie, a zbyt często poprzez różnego rodzaju komunikatory.

Prawo

70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.

Prawo

Adaptacje poddaszy bez odpowiednich zabezpieczeń to realne zagrożenie pożarowe. Eksperci apelują o lepsze egzekwowanie przepisów

Z danych Państwowej Straży Pożarnej wynika, że w okresie od 1 stycznia do 13 lipca 2025 roku doszło do blisko 77 tys. pożarów. Ponad 17 tys. wybuchło w budynkach mieszkalnych, co jest nieco wyższym wynikiem niż rok temu. Ogień zbyt łatwo rozprzestrzenia się przez nieodpowiednio zabezpieczone kanały wentylacyjne i trasy kablowe. Źródłem problemów są także zaadaptowane poddasza bez zabezpieczeń przeciwpożarowych czy dachy z instalacjami fotowoltaicznymi.