Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki
Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy, które z pewnością szybko znikną z talerza.
Myślicie, że ciabatty nie da się przygotować w inny niż dotąd sposób, do tostów nie warto dodać nic prócz sera i szynki, a bajgla możemy zamówić tylko w restauracji ze śniadaniami, bo jest zbyt czasochłonny? Nic bardziej mylnego! Dzięki tym przepisom przygotujecie w domu szybkie, proste, ale wykwintne dania.
Kluczem jest zapiekanie
Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycąca i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji – staje się wtedy lekko chrupiąca, z cudownie ciągnącym się serem. Czas przygotowania: do 15 minut.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 ciabatty
- 2 pomidory
- 2 łyżki zielonego pesto
- 150 g mozzarelli Mlekpol
- garść liści bazylii
- 1 pojedynczy filet kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy na cienkie filety. Przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość smażymy. Następnie mozzarellę dokładnie odciskamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry. Pomidora myjemy, dzielimy w plastry, a bazylię siekamy.
Ciabatty kroimy na pół. Jedną ze stron smarujemy pesto, kładziemy na niej plastry pomidora, kurczaka, mozzarellę oraz posypujemy bazylią. Całość przykrywamy drugą kromką i dzielimy na pół.
Jeżeli decydujemy się na wersję kanapki na ciepło, ciabattę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 10 minut (do momentu rozpuszczania się sera).
Sekret tkwi w jajku sadzonym
Croque Madame, czyli w wolnym tłumaczeniu „Chrupiąca Pani” to francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym, niekiedy serwowane również z beszamelem. Jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach, z wyraźną maślaną nutą, zapewne skradną podniebienia wszystkich członków rodziny. Smacznego!
Składniki (dla dwóch osób):
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plastry sera żółtego gouda Mlekpol w plastrach
- 2 plastry szynki
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka Łaciate
- Masło ekstra Mazurski Smak
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie: Jedno jajko roztrzepujemy z mlekiem w głębokim talerzu. Na stolnicy kładziemy 2 kromki chleba tostowego. Na każdej umieszczamy plaster sera, szynki, a następnie drugi plasterek sera. Całość przykrywamy kromką chleba tostowego.
W kolejnym kroku rozgrzewamy dwie patelnie, jedną z masłem, a drugą z olejem. Oba tosty obtaczamy w jajku z mlekiem i umieszczamy na rozgrzanej patelni z masłem. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru, kilkukrotnie zmieniając stronę smażenia.
Na patelni z olejem smażymy pod przykryciem 2 jajka sadzone. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Tosty przekładamy na talerze. Na ich wierch układamy po jednym jajku sadzonym. Gotowe!
Harmonijne połączenie serka i ryby
Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym to wyjątkowy sposób na pożywne śniadanie. Niepowtarzalne połączenie pieczywa, karbowanej sałaty, wędzonego łososia i jajka sadzonego sprawi, że każdy z domowników na pewno poprosi o dokładkę. Do przygotowania tej pysznej propozycji wystarczy zaledwie 15 minut.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 bajgle
- 100 g wędzonego łososia
- 4 liście sałaty karbowanej
- 2 łyżki serka śmietankowego Łaciaty (smak dowolny)
- 2 duże jajka
- kilka kropel soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: Bajgle przecinamy na pół, a ich dolną część smarujemy serkiem śmietankowym. Na połowę z serkiem kładziemy po 2 liście sałaty i połowę łososia, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy jajka, przykrywamy i smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dodajemy sól i pieprz.
Jajko kładziemy na połowie bajgla z dodatkami i przykrywamy wierzchnią warstwą pieczywa. Gotowe!
Więcej przepisów na proste, ale wykwintne propozycje znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.
Żywienie
Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.
Seriale
Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.