Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki
Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy, które z pewnością szybko znikną z talerza.
Myślicie, że ciabatty nie da się przygotować w inny niż dotąd sposób, do tostów nie warto dodać nic prócz sera i szynki, a bajgla możemy zamówić tylko w restauracji ze śniadaniami, bo jest zbyt czasochłonny? Nic bardziej mylnego! Dzięki tym przepisom przygotujecie w domu szybkie, proste, ale wykwintne dania.
Kluczem jest zapiekanie
Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycąca i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji – staje się wtedy lekko chrupiąca, z cudownie ciągnącym się serem. Czas przygotowania: do 15 minut.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 ciabatty
- 2 pomidory
- 2 łyżki zielonego pesto
- 150 g mozzarelli Mlekpol
- garść liści bazylii
- 1 pojedynczy filet kurczaka
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy na cienkie filety. Przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość smażymy. Następnie mozzarellę dokładnie odciskamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry. Pomidora myjemy, dzielimy w plastry, a bazylię siekamy.
Ciabatty kroimy na pół. Jedną ze stron smarujemy pesto, kładziemy na niej plastry pomidora, kurczaka, mozzarellę oraz posypujemy bazylią. Całość przykrywamy drugą kromką i dzielimy na pół.
Jeżeli decydujemy się na wersję kanapki na ciepło, ciabattę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 10 minut (do momentu rozpuszczania się sera).
Sekret tkwi w jajku sadzonym
Croque Madame, czyli w wolnym tłumaczeniu „Chrupiąca Pani” to francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym, niekiedy serwowane również z beszamelem. Jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach, z wyraźną maślaną nutą, zapewne skradną podniebienia wszystkich członków rodziny. Smacznego!
Składniki (dla dwóch osób):
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 plastry sera żółtego gouda Mlekpol w plastrach
- 2 plastry szynki
- 3 jajka
- 2 łyżki mleka Łaciate
- Masło ekstra Mazurski Smak
- olej
- sól i pieprz
Przygotowanie: Jedno jajko roztrzepujemy z mlekiem w głębokim talerzu. Na stolnicy kładziemy 2 kromki chleba tostowego. Na każdej umieszczamy plaster sera, szynki, a następnie drugi plasterek sera. Całość przykrywamy kromką chleba tostowego.
W kolejnym kroku rozgrzewamy dwie patelnie, jedną z masłem, a drugą z olejem. Oba tosty obtaczamy w jajku z mlekiem i umieszczamy na rozgrzanej patelni z masłem. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru, kilkukrotnie zmieniając stronę smażenia.
Na patelni z olejem smażymy pod przykryciem 2 jajka sadzone. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Tosty przekładamy na talerze. Na ich wierch układamy po jednym jajku sadzonym. Gotowe!
Harmonijne połączenie serka i ryby
Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym to wyjątkowy sposób na pożywne śniadanie. Niepowtarzalne połączenie pieczywa, karbowanej sałaty, wędzonego łososia i jajka sadzonego sprawi, że każdy z domowników na pewno poprosi o dokładkę. Do przygotowania tej pysznej propozycji wystarczy zaledwie 15 minut.
Składniki (dla dwóch osób):
- 2 bajgle
- 100 g wędzonego łososia
- 4 liście sałaty karbowanej
- 2 łyżki serka śmietankowego Łaciaty (smak dowolny)
- 2 duże jajka
- kilka kropel soku z cytryny
- olej do smażenia
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: Bajgle przecinamy na pół, a ich dolną część smarujemy serkiem śmietankowym. Na połowę z serkiem kładziemy po 2 liście sałaty i połowę łososia, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy jajka, przykrywamy i smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dodajemy sól i pieprz.
Jajko kładziemy na połowie bajgla z dodatkami i przykrywamy wierzchnią warstwą pieczywa. Gotowe!
Więcej przepisów na proste, ale wykwintne propozycje znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.
![Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_366671853,w_231,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska
![Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.](/files/_uploaded/glownekonf_1034800534,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.