Komunikaty PR

Proste dania w wykwintnym wydaniu – wyszukane tosty, zaskakujące kanapki

2022-02-01  |  12:00
Biuro prasowe

Macie wrażenie, że znowu szykujecie na śniadanie to samo? Brakuje Wam pomysłów na smaczne danie, które będzie proste do wykonania, ale zaskakujące w smaku? Czasem wystarczy tylko jeden składnik, ciekawe połączenie produktów lub oryginalny sos, by nawet z pozoru powszechne kanapki lub powtarzalne tosty stały się wykwintną propozycją. Sięgnijcie po wyjątkowe przepisy, które z pewnością szybko znikną z talerza.

Myślicie, że ciabatty nie da się przygotować w inny niż dotąd sposób, do tostów nie warto dodać nic prócz sera i szynki, a bajgla możemy zamówić tylko w restauracji ze śniadaniami, bo jest zbyt czasochłonny? Nic bardziej mylnego! Dzięki tym przepisom przygotujecie w domu szybkie, proste, ale wykwintne dania.

Kluczem jest zapiekanie

Ciabatta z pesto, kurczakiem, mozzarellą i pomidorem to włoska wariacja na temat kanapki. Sycąca i nieoczywista w smaku. Może być serwowana również na gorąco i warto spróbować jej także w tej wersji – staje się wtedy lekko chrupiąca, z cudownie ciągnącym się serem. Czas przygotowania: do 15 minut.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 ciabatty
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki zielonego pesto
  • 150 g mozzarelli Mlekpol
  • garść liści bazylii
  • 1 pojedynczy filet kurczaka
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy na cienkie filety. Przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość smażymy. Następnie mozzarellę dokładnie odciskamy na ręczniku papierowym i kroimy w plastry. Pomidora myjemy, dzielimy w plastry, a bazylię siekamy.

Ciabatty kroimy na pół. Jedną ze stron smarujemy pesto, kładziemy na niej plastry pomidora, kurczaka, mozzarellę oraz posypujemy bazylią. Całość przykrywamy drugą kromką i dzielimy na pół.

Jeżeli decydujemy się na wersję kanapki na ciepło, ciabattę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 10 minut (do momentu rozpuszczania się sera).

Sekret tkwi w jajku sadzonym

Croque Madame, czyli w wolnym tłumaczeniu „Chrupiąca Pani” to francuska propozycja na tosty z szynką, serem i jajkiem sadzonym, niekiedy serwowane również z beszamelem. Jednocześnie chrupiące i rozpływające się w ustach, z wyraźną maślaną nutą, zapewne skradną podniebienia wszystkich członków rodziny. Smacznego!

Składniki (dla dwóch osób):

  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 plastry sera żółtego gouda Mlekpol w plastrach
  • 2 plastry szynki 
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mleka Łaciate
  • Masło ekstra Mazurski Smak
  • olej
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Jedno jajko roztrzepujemy z mlekiem w głębokim talerzu. Na stolnicy kładziemy 2 kromki chleba tostowego. Na każdej umieszczamy plaster sera, szynki, a następnie drugi plasterek sera. Całość przykrywamy kromką chleba tostowego.

W kolejnym kroku rozgrzewamy dwie patelnie, jedną z masłem, a drugą z olejem. Oba tosty obtaczamy w jajku z mlekiem i umieszczamy na rozgrzanej patelni z masłem. Smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru, kilkukrotnie zmieniając stronę smażenia.

Na patelni z olejem smażymy pod przykryciem 2 jajka sadzone. Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Tosty przekładamy na talerze. Na ich wierch układamy po jednym jajku sadzonym. Gotowe!

 

Harmonijne połączenie serka i ryby

Bajgle z serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem i jajkiem sadzonym to wyjątkowy sposób na pożywne śniadanie. Niepowtarzalne połączenie pieczywa, karbowanej sałaty, wędzonego łososia i jajka sadzonego sprawi, że każdy z domowników na pewno poprosi o dokładkę. Do przygotowania tej pysznej propozycji wystarczy zaledwie 15 minut.

Składniki (dla dwóch osób):

  • 2 bajgle
  • 100 g wędzonego łososia
  • 4 liście sałaty karbowanej
  • 2 łyżki serka śmietankowego Łaciaty (smak dowolny)
  • 2 duże jajka
  • kilka kropel soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Bajgle przecinamy na pół, a ich dolną część smarujemy serkiem śmietankowym. Na połowę z serkiem kładziemy po 2 liście sałaty i połowę łososia, całość skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy olej. Wbijamy jajka, przykrywamy i smażymy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dodajemy sól i pieprz.

Jajko kładziemy na połowie bajgla z dodatkami i przykrywamy wierzchnią warstwą pieczywa. Gotowe!

Więcej przepisów na proste, ale wykwintne propozycje znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe
2024-07-05 | 12:09

Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska

Lidl Polska, dla którego zrównoważony rozwój jest jednym z filarów polityki CSR, promuje świadome odżywianie, z poszanowaniem zasobów oraz osób
Żywienie Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
2024-07-05 | 11:00

Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.

Sezon na świeże, sezonowe warzywa w pełni, co oznacza, że nadszedł czas, by cieszyć się różnorodnymi, kolorowymi sałatkami. Suszone pomidory z żurawiną w oleju z ziołami OLE!
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.