Komunikaty PR

Proste i lekkie dania na letnie wieczory

2020-06-25  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Błogi relaks na tarasie pełnym roślin w towarzystwie pięknego zachodu słońca i orzeźwiających napojów… Czego brakuje, w tej nieco idyllicznej wizji? Oczywiście pysznego jedzenia! W ciepłe wieczory najlepiej sprawdzi się coś lekkiego i nieskomplikowanego, ale z nutką wykwintności.

Lato to czas, kiedy w naszej diecie zaczynają królować warzywa i owoce. Mamy wtedy ochotę na lekkie dania i przekąski, których przygotowanie nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Do przyrządzenia ulubionych sosów w letniej odsłonie możemy wykorzystać produkty w wersji light, takie jak Majonez Kielecki lekki. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych produkt ten wyróżnia się obniżoną o ponad trzydzieści procent zawartością tłuszczu oraz cukru. Doskonale sprawdzi się on jako składnik wielu smacznych potraw.

Miska rozmaitości

Buddha bowl to danie, które kilka lat temu zawładnęło światem mediów społecznościowych i wcale nie traci na popularności. I nic dziwnego! Miski pełne kolorowych składników, z całym wachlarzem wartości odżywczych, to nie tylko smaczne danie, ale też „bomba witaminowa”. Oto czego potrzebujemy do ich przygotowania (ilość składników zależy od naszych upodobań):

  • roszponka
  • batat
  • komosa ryżowa
  • awokado
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • ciecierzyca z puszki
  • świeża kolendra
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • Majonez Kielecki lekki
  • sól, pieprz, wędzona papryka i chili w proszku
  • oliwa z oliwek

Komosę ryżową gotujemy w osolonej wodzie w proporcjach 2:1 (dwie porcje wody na jedną porcję komosy). Batata kroimy w kostkę, przyprawiamy oliwą, solą, pieprzem, wędzoną papryką i chili, następnie pieczemy do miękkości. Ciecierzycę podsmażamy na patelni z odrobiną przypraw. W misce układamy umytą wcześniej roszponkę, plastry awokado oraz sałatkę z pokrojonego w kostkę pomidora i czerwonej cebuli z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Następnie na wierzch dodajemy pieczone bataty, ciecierzycę oraz ugotowaną komosę ryżową. Całość polewamy sosem z jogurtu naturalnego i Majonezu Kieleckiego lekkiego w proporcjach 1:1, z dodatkiem przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku oraz soli i pieprzu. Posypujemy wszystko świeżymi listkami kolendry. Nasz pyszny i odżywczy posiłek jest gotowy!

Krewetki i szparagi? Duet idealny!

Danie z krewetkami to przepis na kulinarny sukces. Aby dodać element zaskoczenia, możemy połączyć te wspaniałe owoce morza ze… szparagami. Do tego świeża bagietka i mamy pyszną kolację, do której będziemy wracać nie raz! Czego potrzebujemy?

  • około 10 krewetek królewskich
  • niewielkiej bagietki
  • kilka zielonych szparagów
  • Majonez Kielecki lekki
  • garść roszponki
  • 3 łyżki masła
  • oliwy z oliwek
  • 2 duże ząbki czosnku
  • natkę pietruszki
  • sól, pieprz

Zaczynamy od oczyszczenia krewetek (także z ogonków). Następnie przekładamy je do miski, skrapiamy odrobiną oliwy i mieszamy z pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, solą i pieprzem. Na chwilę odstawiamy. Gotujemy szparagi w wodzie z solą i cukrem przez około 8-10 minut. Na maśle podsmażamy przekrojoną bagietkę aż nabierze złocistego koloru. Na drugiej patelni roztapiamy masło i smażymy krewetki po około 1,5 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki. Bagietkę smarujemy Majonezem Kieleckim lekkim i układamy na niej kolejno: roszponkę, krewetki i szparagi. Smacznego!

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego -  6,60 zł brutto/ 310 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.