Przekąski z musztardą na każdą porę roku
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Nie od dziś wiadomo, że musztarda to jeden z najlepszych dodatków do mięsa. Możemy wykorzystać ją na wiele rozmaitych sposobów – jako składnik marynaty, sosu lub dressingu. Niezależnie od tego, w jaki sposób jej użyjemy i z jakim rodzajem mięsa zestawimy, jedno jest pewne – będzie pysznie!
Pieczony kurczak lub indyk to klasyczne dania, które odpowiednio doprawione zachwycą każdego smakosza. Jednak nie da się ukryć, że ich przygotowanie jest dość czasochłonne. W czasach, kiedy żyje się bardzo szybko, pomocne są przepisy na proste przekąski, które nie wymagają wykorzystania wielu skomplikowanych składników. A jak w tej sytuacji najlepiej podkreślić ich smak? Warto postawić na tę najbardziej uniwersalną, łagodną, ale wyrazistą przyprawę – doskonale sprawdzi się na przykład delikatnie słodkawa Musztarda Kielecka kremska lub sarepska z niewielkimi cząstkami gorczycy.
Na imprezę i na co dzień
Łatwe do przygotowania, odpowiednio szybkie i wystarczająco wyszukane, żeby podać je naszym gościom na przyjęciu. Takie właśnie są… roladki z tortilli - co będzie nam potrzebne, żeby je przyrządzić?
- kilka pszennych tortilli
- kilka plasterków szynki
- pomidor
- rukola
- cukinia
- sól, pieprz
- oliwa
- Majonez Kielecki
- Musztarda Kielecka kremska
Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej z dodatkiem odrobiny oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tortillę smarujemy cienką warstwą Majonezu Kieleckiego i Musztardy Kieleckiej kremskiej. Na całej powierzchni placka rozkładamy dużą garść rukoli, kilka plasterków pomidora i szynki oraz grillowaną cukinię. Całość zawijamy, odkrajamy końcówki i kroimy w grube plastry. Gotowe!
Kurczak z niespodzianką
Kolejna propozycja to smaczna i prosta alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Aby urozmaicić nasze codzienne posiłki, przygotować możemy roladki z kurczaka i szynki parmeńskiej. Tak przyrządzone mięso możemy zjeść bez dodatków w formie mniejszej przekąski czy przystawki lub podać je z na obiad w towarzystwie purée z dyni i batatów oraz lekkiej sałatki. Potrzebne składniki:
- pierś z kurczaka
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- łyżeczka miodu
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
W niewielkim naczyniu łączymy Musztardę Kielecką sarepską, miód, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mięso kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie dokładnie pokrywamy je marynatą i odstawiamy na przynajmniej 20 minut. Na tak przygotowanej piersi z kurczaka układamy po dwa plasterki szynki parmeńskiej i zawijamy w roladkę, po czym łączymy wykałaczką, żeby zachowała swój kształt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut lub smażymy na patelni grillowej przez około 10 minut. Smacznego!
Cena sugerowana Musztardy Kieleckiej sarepskiej: 2,30 zł brutto/ 190g
Cena sugerowana Musztardy Kieleckiej kremskiej: 2,30 zł brutto/ 190g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.