Przekąski z musztardą na każdą porę roku
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Nie od dziś wiadomo, że musztarda to jeden z najlepszych dodatków do mięsa. Możemy wykorzystać ją na wiele rozmaitych sposobów – jako składnik marynaty, sosu lub dressingu. Niezależnie od tego, w jaki sposób jej użyjemy i z jakim rodzajem mięsa zestawimy, jedno jest pewne – będzie pysznie!
Pieczony kurczak lub indyk to klasyczne dania, które odpowiednio doprawione zachwycą każdego smakosza. Jednak nie da się ukryć, że ich przygotowanie jest dość czasochłonne. W czasach, kiedy żyje się bardzo szybko, pomocne są przepisy na proste przekąski, które nie wymagają wykorzystania wielu skomplikowanych składników. A jak w tej sytuacji najlepiej podkreślić ich smak? Warto postawić na tę najbardziej uniwersalną, łagodną, ale wyrazistą przyprawę – doskonale sprawdzi się na przykład delikatnie słodkawa Musztarda Kielecka kremska lub sarepska z niewielkimi cząstkami gorczycy.
Na imprezę i na co dzień
Łatwe do przygotowania, odpowiednio szybkie i wystarczająco wyszukane, żeby podać je naszym gościom na przyjęciu. Takie właśnie są… roladki z tortilli - co będzie nam potrzebne, żeby je przyrządzić?
- kilka pszennych tortilli
- kilka plasterków szynki
- pomidor
- rukola
- cukinia
- sól, pieprz
- oliwa
- Majonez Kielecki
- Musztarda Kielecka kremska
Cukinię kroimy w plastry i podsmażamy na patelni grillowej z dodatkiem odrobiny oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tortillę smarujemy cienką warstwą Majonezu Kieleckiego i Musztardy Kieleckiej kremskiej. Na całej powierzchni placka rozkładamy dużą garść rukoli, kilka plasterków pomidora i szynki oraz grillowaną cukinię. Całość zawijamy, odkrajamy końcówki i kroimy w grube plastry. Gotowe!
Kurczak z niespodzianką
Kolejna propozycja to smaczna i prosta alternatywa dla zwykłych kotletów z piersi kurczaka. Aby urozmaicić nasze codzienne posiłki, przygotować możemy roladki z kurczaka i szynki parmeńskiej. Tak przyrządzone mięso możemy zjeść bez dodatków w formie mniejszej przekąski czy przystawki lub podać je z na obiad w towarzystwie purée z dyni i batatów oraz lekkiej sałatki. Potrzebne składniki:
- pierś z kurczaka
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej
- łyżeczka miodu
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
W niewielkim naczyniu łączymy Musztardę Kielecką sarepską, miód, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, oliwę oraz odrobinę soli i pieprzu. Mięso kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Następnie dokładnie pokrywamy je marynatą i odstawiamy na przynajmniej 20 minut. Na tak przygotowanej piersi z kurczaka układamy po dwa plasterki szynki parmeńskiej i zawijamy w roladkę, po czym łączymy wykałaczką, żeby zachowała swój kształt. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 12-15 minut lub smażymy na patelni grillowej przez około 10 minut. Smacznego!
Cena sugerowana Musztardy Kieleckiej sarepskiej: 2,30 zł brutto/ 190g
Cena sugerowana Musztardy Kieleckiej kremskiej: 2,30 zł brutto/ 190g
Życie w biegu a zdrowe odżywianie
Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!
Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.
Edukacja
Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem
Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.
Muzyka
Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna
Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.