Komunikaty PR

Przepis na sernik korzenny z polewą krówkową

2021-12-30  |  09:00
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Sernik to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast na polskich stołach. Istnieje jego wiele wersji - obok klasycznych przepisów, znajdziemy też takie, które wprowadzają różne innowacje. Możesz w tym roku zaskoczyć gości zupełnie nową odsłoną tego smakołyku. Masa serowa z dynią w połączeniu z ciasteczkami korzennymi i polewą z krówek stworzy niezwykle apetyczną kompozycję, której nikt się nie oprze.

Deser z pieczonego twarogu, jaj i miodu znali już starożytni. Historia sernika jest niezwykle długa i rozwijała się na różnych kontynentach. Do Polski sernik sprowadził w XVII wieku Jan III Sobieski. W różnych zakątkach świata powstało wiele odmian tego ciasta. Sernik nowojorski swoją kremowość zawdzięcza tłustemu serowi i śmietanie, wiedeński przyrządzany jest bez spodu, niemiecki sernik królewski łączony jest z czekoladowym kruchym ciastem, Szwedzi przygotowują go z grudkowatego twarogu z migdałami, Włosi dodają sera typu mascarpone lub ricotta, azjatyckie serniki wyróżniają się natomiast wyjątkową lekkością i delikatnością.   

 – Odmian i wariacji na temat sernika jest niezmiernie dużo, ciasto to ma jednak dwa podstawowe składniki, mianowicie biały ser i jajka  – stwierdza Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Od ich jakości i świeżości w dużej mierze zależy to, czy wypiek będzie udany. Jajka pełnią w serniku rolę czynnika emulgującego i spulchniającego, nie może ich zatem zabraknąć, dodaje się ich zwykle od 3 do 10 na kilogram sera. Pamiętajmy jednak, że ciasto, które wyrośnie zbyt szybko, może opaść. Łącząc masę serową z jajkami, nie mieszajmy jej za długo, aby nazbyt jej nie napowietrzyć. Szczególnie należy uważać, gdy przepis przewiduje dodanie piany z ubitych białek. Takie serniki powinny piec się powoli w niższej temperaturze.

Temperatura to kolejny czynnik, który ma duży wpływ na ostateczny efekt. Serniki z zasady piecze się w stosunkowo niskich temperaturach (zalecany zwykle przedział to 150oC – 170oC). Często rozpoczyna się pieczenie od wyższej temperatury, po czym po pewnym czasie się ją obniża. Na sernik z pewnością nie wpłynie dobrze termoobieg.

– Generalna zasada jest taka, że im szybciej ciasto wyrasta, tym większe prawdopodobieństwo, że opadnie i popęka – zaznacza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Z tego samego powodu powinniśmy unikać otwierania piekarnika w trakcie pieczenia, a po jego zakończeniu nie należy wyjmować od razu blaszki na zewnątrz. Lepiej jest pozostawić sernik aż całkowicie wystygnie. Zwróćmy też uwagę, żeby pieczenia niepotrzebnie nie przedłużać, masa serowo-jajeczna może wówczas stać się zbyt sucha.  

Różne przepisy zalecają dodawanie do sernika odmiennych składników. My zachęcamy do wypróbowania sernika z… dynią. Nie tylko nada ona ciastu piękny kolor, ale też sprawi, że będzie ono wilgotne i aromatyczne. Jeśli połączymy go z polewą krówkową i ciastkami korzennymi już w trakcie pieczenia cały dom wypełni się prawdziwie świątecznym zapachem.

Przepis na sernik korzenny z polewą krówkową:

Składniki na masę serową:

- 1 kg sera sernikowego

- 3 jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu (Fermy Drobiu Jokiel)

- 150g cukru

- 20g mąki pszennej (jedna czubata łyżeczka)

- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy

- 400g dyni (można zastąpić mrożoną)

- 2-3 krople aromatu waniliowego

 

Składniki na spód:

- 160 g ciastek korzennych

- 50g masła

 

Składniki na polewę:

- 15-20 szt. krówek

- 40g masła

- 150 ml mleka

Rekomendowana tortownica – śr. 22cm (w przypadku użycia większej, sernik wyjdzie niższy)

 

Na początek przygotowujemy spód - ciastka korzenne mielemy w blenderze lub drobno kruszymy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na wysmarowaną tortownicę i pieczemy w 180oC przez 10 minut.

Przygotowujemy puree z dyni – pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku lub na patelni do miękkości, a następnie blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do zmiksowanego na gładką masę sera dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, jajka, zimne puree z dyni, budyń, aromat waniliowy, mąkę. Cały czas mieszamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewamy ją na przygotowany spód.

Ciasto pieczemy w funkcji góra-dół (nie włączamy termoobiegu!) najpierw przez 15 minut w 180 oC, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 oC i pieczemy przez ok. 1 h 30 minut.

Sernik musi dobrze ostygnąć,  dlatego pozostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (nawet na całą noc).

Przygotowując polewę,  rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i dodajemy krówki. Podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy aż krówki się rozpuszczą, a całość odpowiednio zgęstnieje (może to zająć kilkanaście minut).

Polewę krówkową wylewamy na ostudzony sernik. Będzie się pięknie prezentowała udekorowany ciasteczkami i cukierkami.

Smacznego!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Finanse

Wciąż niewielkie finansowanie wsparcia psychicznego przez państwo. Usługi terapeutyczne są dziś głównie prywatne

Co czwarty Polak przynajmniej raz w ciągu swojego życia zmaga się z poważnym kryzysem zdrowia psychicznego. Może więc on statystycznie dotyczyć każdej polskiej rodziny – przypomina Fundacja Pomagam.pl. Problemem jest wciąż niskie finansowanie wsparcia psychicznego i psychiatrycznego przez państwo oraz słaba wiedza o zdrowiu psychicznym. Organizacja zwraca uwagę, że świadomość problemu może uwolnić ogromny potencjał wzajemnego wsparcia.

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.