Przepis na sernik korzenny z polewą krówkową
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Sernik to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast na polskich stołach. Istnieje jego wiele wersji - obok klasycznych przepisów, znajdziemy też takie, które wprowadzają różne innowacje. Możesz w tym roku zaskoczyć gości zupełnie nową odsłoną tego smakołyku. Masa serowa z dynią w połączeniu z ciasteczkami korzennymi i polewą z krówek stworzy niezwykle apetyczną kompozycję, której nikt się nie oprze.
Deser z pieczonego twarogu, jaj i miodu znali już starożytni. Historia sernika jest niezwykle długa i rozwijała się na różnych kontynentach. Do Polski sernik sprowadził w XVII wieku Jan III Sobieski. W różnych zakątkach świata powstało wiele odmian tego ciasta. Sernik nowojorski swoją kremowość zawdzięcza tłustemu serowi i śmietanie, wiedeński przyrządzany jest bez spodu, niemiecki sernik królewski łączony jest z czekoladowym kruchym ciastem, Szwedzi przygotowują go z grudkowatego twarogu z migdałami, Włosi dodają sera typu mascarpone lub ricotta, azjatyckie serniki wyróżniają się natomiast wyjątkową lekkością i delikatnością.
– Odmian i wariacji na temat sernika jest niezmiernie dużo, ciasto to ma jednak dwa podstawowe składniki, mianowicie biały ser i jajka – stwierdza Tomasz Jokiel z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Od ich jakości i świeżości w dużej mierze zależy to, czy wypiek będzie udany. Jajka pełnią w serniku rolę czynnika emulgującego i spulchniającego, nie może ich zatem zabraknąć, dodaje się ich zwykle od 3 do 10 na kilogram sera. Pamiętajmy jednak, że ciasto, które wyrośnie zbyt szybko, może opaść. Łącząc masę serową z jajkami, nie mieszajmy jej za długo, aby nazbyt jej nie napowietrzyć. Szczególnie należy uważać, gdy przepis przewiduje dodanie piany z ubitych białek. Takie serniki powinny piec się powoli w niższej temperaturze.
Temperatura to kolejny czynnik, który ma duży wpływ na ostateczny efekt. Serniki z zasady piecze się w stosunkowo niskich temperaturach (zalecany zwykle przedział to 150oC – 170oC). Często rozpoczyna się pieczenie od wyższej temperatury, po czym po pewnym czasie się ją obniża. Na sernik z pewnością nie wpłynie dobrze termoobieg.
– Generalna zasada jest taka, że im szybciej ciasto wyrasta, tym większe prawdopodobieństwo, że opadnie i popęka – zaznacza ekspert z firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Z tego samego powodu powinniśmy unikać otwierania piekarnika w trakcie pieczenia, a po jego zakończeniu nie należy wyjmować od razu blaszki na zewnątrz. Lepiej jest pozostawić sernik aż całkowicie wystygnie. Zwróćmy też uwagę, żeby pieczenia niepotrzebnie nie przedłużać, masa serowo-jajeczna może wówczas stać się zbyt sucha.
Różne przepisy zalecają dodawanie do sernika odmiennych składników. My zachęcamy do wypróbowania sernika z… dynią. Nie tylko nada ona ciastu piękny kolor, ale też sprawi, że będzie ono wilgotne i aromatyczne. Jeśli połączymy go z polewą krówkową i ciastkami korzennymi już w trakcie pieczenia cały dom wypełni się prawdziwie świątecznym zapachem.
Przepis na sernik korzenny z polewą krówkową:
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera sernikowego
- 3 jaja z chowu ściółkowego lub wolnego wybiegu (Fermy Drobiu Jokiel)
- 150g cukru
- 20g mąki pszennej (jedna czubata łyżeczka)
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 400g dyni (można zastąpić mrożoną)
- 2-3 krople aromatu waniliowego
Składniki na spód:
- 160 g ciastek korzennych
- 50g masła
Składniki na polewę:
- 15-20 szt. krówek
- 40g masła
- 150 ml mleka
Rekomendowana tortownica – śr. 22cm (w przypadku użycia większej, sernik wyjdzie niższy)
Na początek przygotowujemy spód - ciastka korzenne mielemy w blenderze lub drobno kruszymy. Mieszamy z rozpuszczonym masłem, wykładamy na wysmarowaną tortownicę i pieczemy w 180oC przez 10 minut.
Przygotowujemy puree z dyni – pokrojoną dynię pieczemy w piekarniku lub na patelni do miękkości, a następnie blendujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. Do zmiksowanego na gładką masę sera dodajemy stopniowo pozostałe składniki: cukier, jajka, zimne puree z dyni, budyń, aromat waniliowy, mąkę. Cały czas mieszamy na średnich obrotach do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Wylewamy ją na przygotowany spód.
Ciasto pieczemy w funkcji góra-dół (nie włączamy termoobiegu!) najpierw przez 15 minut w 180 oC, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 oC i pieczemy przez ok. 1 h 30 minut.
Sernik musi dobrze ostygnąć, dlatego pozostawiamy go w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami (nawet na całą noc).
Przygotowując polewę, rozpuszczamy masło, wlewamy mleko i dodajemy krówki. Podgrzewamy w garnuszku na małym ogniu, cały czas mieszając. Gotujemy aż krówki się rozpuszczą, a całość odpowiednio zgęstnieje (może to zająć kilkanaście minut).
Polewę krówkową wylewamy na ostudzony sernik. Będzie się pięknie prezentowała udekorowany ciasteczkami i cukierkami.
Smacznego!

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie
Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.
Żywienie
Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.
Seriale
Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.