Komunikaty PR

Przepis na smaczne święta z dzieckiem – wigilijne menu dla najmłodszych

2020-12-21  |  12:45
Biuro prasowe
Do pobrania jpg ( 11.59 MB )

Przepis na smaczne święta z dzieckiem

– wigilijne menu dla najmłodszych

Warszawa, 21 grudnia 2020 r.

 

Święta Bożego Narodzenia jest dla wszystkich wyjątkowym momentem nawet w czasach trwającej pandemii. Dzieci jak co roku, z niecierpliwością będą wyczekiwały pierwszej gwiazdki – bo wkrótce potem jest czas na prezenty. Rodzice czerpią radość z kultywowania tradycji, w tym również z organizacji kolacji składającej się zazwyczaj aż z 12 ściśle określonych wigilijnych potraw. Jak przygotować wigilijne menu by było odpowiednie dla najmłodszych członków Rodziny?

 

Tradycyjne, bożonarodzeniowe dania, chociaż podawane raz w roku, niestety często nie nadają się do spożycia przez najmłodsze dzieci. Na stole niejednokrotnie znajdują się ciężkostrawne i smażone potrawy, które są nieodpowiednie dla wrażliwych i rozwijających się organizmów. Niewskazane jest także w tym czasie podawanie nowych produktów, które wcześniej nie były spożywane przez pociechę  – nie mamy pewności jak na nie zareaguje.

- Dania powinny składać się ze zdrowych i wysokiej jakości produktów, dopasowanych do wieku dziecka. Przygotowane potrawy nie powinny zawierać soli oraz cukru. Tradycyjne potrawy wigilijne mogą powodować dyskomfort trawienny, a popularne smażone ryby warto zastąpić rybami duszonymi lub pieczonymi w folii - mówi Karolina Łukaszewicz, ekspert programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.

Wigilijne menu dla dziecka

Tradycyjnego karpia, który ma dużo ości, lepiej zastąpić filetem z ryby morskiej np. dorsza, halibuta lub łososia, ugotowanego na parze. Ryby jako posiłek uzupełniający można podać po wprowadzeniu warzyw, owoców czy zbóż, jednak warto pamiętać, że jej konsystencję należy dopasować do umiejętności malucha. Niezalecane dla najmłodszych są za to ryby wędzone, konserwy rybne, a także ryby w zalewach. Warto omijać również okonia morskiego, makrelę królewską, miecznika oraz rekina. Mogą kumulować one szkodliwe substancje czy metale ciężkie[1].

Z wigilijnego jadłospisu należy wykluczyć panierowane, smażone, solone lub dosładzane potrawy[2]. Dziecko nie powinno jeść również grzybów, smażonej kapusty i smażonych pierogów. Z pomocą pociechy można wspólnie przygotować odpowiednie dla dziecka pierogi: z owocami lub twarogiem. W świątecznej sałatce warzywnej (np. z marchewki, ziemniaka, jabłka i groszku) majonez lepiej zastąpić jogurtem naturalnym. Jeżeli nasze niemowlę przechodzi z pokarmu płynnego na stały, można przygotować mu barszcz lub krem z buraka, doprawiony oliwą z oliwek i cytryną [3].

Szczególną uwagę warto zwrócić na miód, który nie jest wskazany dla dzieci poniżej 12. miesiąca życia[4], a często pojawia się jako składnik świątecznych potraw. Zamiast słodkiego deseru maluch może skosztować lekkostrawnego biszkoptu, który nie ma w sobie kremu lub śmietany. Dziecku można podać samodzielnie przygotowany kisiel owocowy, pieczone jabłko lub wielozbożową kaszkę z jabłkiem i cynamonem.

Podobnie wygląda sytuacja z wigilijnym kompotem – jeśli jest sporządzony ze sprawdzonych produktów i nie zawiera cukru, to możemy podać go maluchowi. Niestety niewskazany i zbyt ciężkostrawny dla dzieci jest także mak i bakalie w większych ilościach dlatego z podaniem tradycyjnych potraw jak makowiec, kutia lub makiełki lepiej poczekać aż dziecko podrośnie.

Pierwsze potrawy wigilijne

Dzieci w okresie 1000 pierwszych dni kształtują swoje preferencję żywieniowe, które przekładają się na sposób żywienia w kolejnych latach, dlatego tak ważne jest by potrawy były naturalne w smaku, dopasowane do wieku maluchów i bez zbędnych dodatków jak cukier czy sól. Podawanie im potraw z „rodzinnego stołu” nie jest dobrym wyborem, bo małe dzieci inaczej odczuwają smaki niż dorośli[5]. Warto zainspirować się naszymi przepisami, aby skomponować dla niego zdrowy posiłek.

Propozycja 1 – Krem z buraka

Składniki:

- ½ dużego buraka (lub jeden mały)

- 1 duży ziemniak

- 1 marchewka

- łyżeczka oliwy z oliwek

- ¼ szklanki wody

Warzywa obrać, pokroić w kostkę i zagotować we wrzątku, ugotować do miękkości. Wyjąć warzywa, przestudzić i zmiksować blenderem. Dodaj oliwę oraz ¼ szklanki wody.

Propozycja 2 – Wielozbożowa kaszka bezmleczna z pieczonymi owocami

 

Składniki:

- porcja wielozbożowej kaszki bezmlecznej

- ½ jabłka

- kilka uprzednio namoczonych rodzynek

- szczypta cynamonu

Kaszkę wielozbożową przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw na chwilę do wystygnięcia. Jabłko obierz ze skórki i upiecz z cynamonem w piekarniku. Dorzuć rodzynki i pieczone jabłko.

Dobre nawyki nie tylko od święta

Jeśli nie jesteśmy pewni, co możemy podać małemu dziecku, z pomocą przychodzi Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni życia. Dokument ten na jednej stronie, gotowej do wydrukowania i powieszenia w widocznym miejscu, mieści wszystkie najważniejsze zalecenia dotyczące żywienia dzieci, w tym kluczowym dla rozwoju okresie od narodzin do 3. roku życia a znaleźć go można tu: https://1000dni.pl/kalendarz-zywienia.

O kampanii: Ogólnopolski program edukacyjny „1000 pierwszych dni dla zdrowia” wspiera Rodziców w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych ich dzieci. Przyzwyczajenia i zachowania żywieniowe, które uda się wypracować z dzieckiem podczas 1000 pierwszych dni życia, czyli od poczęcia do około 3. roku życia, będą miały istotny wpływ na jego zdrowie teraz i gdy dorośnie. Program realizowany jest od 2013 r. Więcej na: www.1000dni.pl

 

O inicjatorze: Inicjatorem kampanii jest Fundacja Nutricia, której misją jest edukacja o roli żywienia na różnych etapach życia człowieka. Wspieramy dzieci i rodziców, pacjentów oraz ich bliskich, jak również przedstawicieli środowiska medycznego, instytucji publicznych i organizacji pozarządowych, realizując działania edukacyjne na temat roli żywienia oraz finansując badania naukowe. Za pomocą naszych działań dążymy do: edukowania przyszłych pokoleń o kluczowej roli odpowiedniego żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia, ograniczenia skali problemu niedożywienia w chorobie oraz budowania nawyków umożliwiających zdrowe starzenie się. Więcej na: www.fundacjanutricia.pl.

  

 

Kontakt dla mediów:

Zuzanna Bieńko

LoveBrands Relations

e-mail: 1000dni@lbrelations.pl

 


[1] https://1000dni.pl/7-12-miesiecy/ryby-w-diecie-dziecka-ktore-wybierac-ktorych

[2] Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016

[3] https://1000dni.pl/0-6-miesiecy/dania-wigilijne-dla-niemowlat-i-dzieci-ktore-sa#footnote2_k3xj7ry

[4] Szajewska H., Horvath A., Rybak A., Socha P., 2016. Karmienie piersią. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Standardy Medyczne, Pediatria, 13, 9-24

[5] Poradnik żywienia niemowląt, Medycyna Praktyczna, Kraków 2016

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.