Komunikaty PR

Przepis na udane Walentynki - nie może zabraknąć słodkości

2021-02-12  |  12:00
Biuro prasowe
Do pobrania deser ( 0.34 MB )

Co roku szukamy oryginalnych pomysłów na spędzenie walentynkowego wieczoru i romantyczne prezenty. Bardzo popularne z tej okazji wyjście do restauracji na uroczystą kolację nie będzie w tym roku możliwe, ale przecież pyszne dania dla dwojga można przygotować w domu. Druga połówka na pewno będzie mile zaskoczona, jeśli wykonacie je sami. Takie gesty docenia się najbardziej. Jak skutecznie zjednać sobie serce ukochanej osoby? Na pewno własnoręcznie przyrządzonymi słodkościami. Podpowiadamy również, jak stworzyć tego dnia niezapomniany klimat.

Niech unosi się francuski czar

Pandemia sprawiła, że nie porwiesz miłości swojego życia na spontaniczny wypad do najbardziej romantycznego miasta na świecie, czyli do Paryża. Zawsze jednak możesz urządzić Paryż we własnym domu. Jak? Wystarczy, że przygotujesz przepyszne, tradycyjne naleśniki w syropie pomarańczowym crêpes Suzette, które wywodzą się z kuchni francuskiej. To idealny pomysł na romantyczną kolację we dwoje, zwłaszcza że są bardzo efektowne w wykonaniu ze względu na pojawiający się - za sprawą alkoholu - płomień na patelni. Można serwować je solo lub z dodatkiem bitej śmietany czy też lodów. Oj, taki wieczór będzie smaczny i niezapomniany!

Francuskie naleśniki crêpes Suzette

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

  • 100 ml mleka Łaciate 3,2%
  • 100 ml wody
  • 75 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 duża pomarańcza
  • 50 g masła extra Mazurski Smak
  • 50 g cukru
  • 50 ml likieru pomarańczowego

Przygotowanie: Miksujemy składniki na ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej i natłuszczonej patelni smażymy 4 naleśniki. Pomarańczę parzymy, a obieraczką ścinamy skórkę i kroimy ją w cienkie paseczki. Następnie z pomarańczy wyciskamy sok. Skórkę pomarańczową dodajemy do soku. Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy do rozpuszczenia – nie wolno go mieszać. Następnie dodajemy masło i energicznie mieszamy łącząc je dokładnie z cukrem. Powoli wlewamy sok (ciągle mieszając), aby nie powstały grudki. Gdy syrop będzie już gładki, wykładamy na patelnię pierwszy naleśnik, dokładnie moczymy go w sosie, składamy w trójkąt i przesuwamy na bok patelni. Czynność powtarzamy z resztą naleśników. Mocno rozgrzewamy zawartość patelni, wlewamy likier pomarańczowy i natychmiast podpalamy, pamiętając o zachowaniu ostrożności. Gdy ogień zgaśnie, naleśniki przekładamy na talerze. Serwujemy od razu, prosto z gorącej patelni.

Niech poczuje do Ciebie miętę

Dopiero staracie się o serce swojej sympatii? Znane powiedzenie głosi: „przez żołądek do serca”. Najlepiej wybierać sprawdzone sposoby, dlatego podpowiadamy jak sprawić, abyście poczuli do siebie miętę. Tym razem szybka podróż do kolejnej ulubionej destynacji zakochanych… do Włoch, a dokładniej w ich północne rejony. Stamtąd wywodzi się panna cotta, czyli prosty do przygotowania deser na zimno. W tym wydaniu jego miętowy smak i intensywny zielony kolor będą nie lada zaskoczeniem. Pamiętajcie, że ten frykas można połączyć z dowolnym owocem, na przykład truskawki mogą sprawić, że zrobi się bardzo romantycznie…

Miętowa panna cotta

Składniki:

• 250 ml Śmietanki Łaciatej 30%

• 250 ml mleka Łaciate 3,2%

• 4 łyżki cukru

• 2 łyżeczki żelatyny

• ¼ łyżeczki kropli miętowych

• 1/6 łyżeczki zielonego barwnika spożywczego

• orzechy nerkowca do dekoracji

• listki mięty do dekoracji

Przygotowanie: Podgrzewamy połowę porcji mleka, rozpuszczamy w nim żelatynę. Całość mieszany, aby uniknąć powstawania grudek. Pozostałą część mleka, śmietankę Łaciatą oraz cukier gotujemy na małym ogniu. Dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Do gotowej masy dolewamy krople miętowe i zielony barwnik. Dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do foremek, zostawiamy do wystudzenia. Po około 2 godzinach wyjmujemy z foremek, dodajemy listki mięty i orzechy do dekoracji. Najlepiej użyć foremek silikonowych, z których łatwo wyjdzie zastygnięta masa.

Więcej przepisów na romantyczne dania, które rozpalą zmysły, znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowe opakowanie, to samo chrupanie! Biuro prasowe
2024-05-17 | 14:00

Nowe opakowanie, to samo chrupanie!

Marka kultowych wafli Familijne, jak co roku, postanowiła rozpieścić nas niepowtarzalnym, wakacyjnym smakiem. Już latem w sklepach będzie można kupić uwielbiane przez Polaków wafelki
Żywienie 10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!
2024-05-16 | 16:00

10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!

W tym roku mija 10 lat od uruchomienia programu Lekkoatletyka dla każdego! (Ldk!) organizowanego przez Polski Związek Lekkiej Atletyki. Inicjatywa, której od początku partnerem jest
Żywienie 3 pomysły na wiosenne kanapki
2024-05-16 | 14:20

3 pomysły na wiosenne kanapki

Smakowite, lekkie, po prostu pyszne. Takie są właśnie wiosenne kanapki. Kto nie miałby na nie chrapki? Dlatego uzupełnijmy nasze zapasy o składniki, które pachną wiosną i

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny

Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.

Teatr

Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu

Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.

Media

Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać

Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.