PRZEPIS: Polędwiczka z pure ziemniaczano-serowym oraz marynowanymi pieczarkami
Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 30 g twardego sera (+ 10g sera do posypania)
- 1 ząbek czosnku
- 1 drobno posiekana cebula
- polędwiczka wieprzowa (ok. 300-400 g)
- 1/3 słoiczka pieczarek marynowanych z marchewką i cebulą OLE!
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, oliwą, rozmarynem oraz czosnkiem (zostają w marynacie).
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie, aż zmiękną (ok. 15 min).
W garnku, na rozgrzanym maśle, smażymy posiekaną cebulę, aż się zarumieni. Dodajemy ugotowane, odsączone ziemniaki.
Miksujemy lub ugniatamy kiedy ziemniaki są jeszcze ciepłe (w tym momencie możemy dodać łyżkę masła – opcjonalnie). Dodajemy starty ser (30g). Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczkę wkładamy na rozgrzany olej. Wrzucamy gałązkę rozmarynu. Obsmażamy z każdej strony do ścięcia i zarumienienia (ok. 4 min na każdą stronę).
Na koniec, na rozgrzaną patelnię, dodajemy większą łyżeczkę masła. Zdejmujemy z ognia i czekamy ok. 2 minuty. Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu. Całość posypujemy drugą porcją sera oraz pieczarkami z marchewką. Wkładamy do piekarnika (ustawionego na funkcję grill) na ok. 180oC. Całość zapiekamy ok. 15-20 min (w zależności od tego jak chcemy przygotować mięso).
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.