Komunikaty PR

PRZEPIS: Pulpeciki w sosie pomidorowym z oliwkami OLE!

2021-04-12  |  11:13
Biuro prasowe

Składniki:

Pulpeciki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • żółtko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sos pomidorowy ze świeżych pomidorów:

  • 1,5kg świeżych pomidorów malinowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ słoiczka oliwek zielonych krojonych OLE!
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • garść świeżej pietruszki
  • 1/3 szklanki oliwki

Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Na lekko rozgrzanej oliwie (uważamy, aby jej nie spalić) wrzucamy posiekany czosnek oraz posiekaną cebulę. Smażymy do zarumienienia, dodajemy pomidory pokrojone w kostkę (jeśli chcemy aby sos był bardzo gęsty wcześniej usuwamy płynny środek z pestkami pomidorów). Przyprawiamy. Smażymy ok. godziny – sos powinien się zredukować i stać się gęsty. Na koniec dodajemy sos, śmietanę, oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki.

Składniki na mięso dokładnie łączymy. Wyrabiamy małe kulki (najlepiej to robić wilgotnymi rękami, aby masa nie kleiła się do dłoni).Smażymy na złoty kolor.  Pulpeciki podajemy według uznania – z samym sosem, z dodatkiem makaronu, ryżu/kaszy lub pieczywa.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby! Biuro prasowe
2024-04-16 | 01:00

Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!

Kwiecień to czas szparagowej rozpusty. Smukłe, eleganckie i zgrabne pędy już z daleka przyciągają uwagę klientów osiedlowych targowisk i warzywniaków. Możemy je gotować,
Żywienie Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku
2024-04-16 | 01:00

Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku

Wiosną stragany wypełniają się młodymi, chrupiącymi warzywami oraz aromatycznymi, soczyście zielonymi ziołami. Zmęczeni zimową aurą i już nieco znudzeni monotonią zimowej kuchni, mamy
Żywienie Majówka 2024: Sekret azjatyckiego grilla
2024-04-15 | 10:30

Majówka 2024: Sekret azjatyckiego grilla

Majówka 2024: Sekret azjatyckiego grilla Popularność kuchni azjatyckiej w Polsce stale rośnie. Obietnica intensywnych smaków i egzotycznych doznań sprawia, że poszukiwanie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Media

Joanna Jędrzejczyk: Gosia Rozenek-Majdan jest tytanem pracy. Konsekwentnie realizuje swoje cele, pokonując wszelkie słabości

Zdaniem trenerki Małgorzata Rozenek-Majdan to osoba niezwykle charyzmatyczna i wyrazista, która nie boi się ryzyka i śmiało stawia czoła swoim ograniczeniom. W nowym reality show „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz” podejmuje więc wyzwania w sześciu różnych dyscyplinach i rywalizuje z mężczyznami. Joanna Jędrzejczyk, która przygotowywała prezenterkę do określonych zadań, zauważa, że ten program kosztował ją dużo poświęcenia, energii i zaangażowania. Ma jednak nadzieję, że taką postawą zainspiruje do działania innych.

Edukacja

Polskie uczelnie są coraz bliższe wprowadzenia mikropoświadczeń. Dla studentów takie certyfikaty to szansa na wzmocnienie pozycji na rynku pracy

Coraz więcej absolwentów i studentów inwestuje w kursy i szkolenia, aby zdobyć praktyczne umiejętności i stać się bardziej atrakcyjnym dla potencjalnych pracodawców. Jedną z odpowiedzi edukacji na te wymagania są mikropoświadczenia, czyli dowód na określone umiejętności. W Polsce są stosunkowo mało popularne, jednak wdrożenie ich przez uczelnie mogłoby przynieść szereg korzyści – zarówno szkołom, jak i studentom i absolwentom.