Komunikaty PR

Przepis szefa cukierni na sernik z malinami ze słonego serka

2022-03-23  |  08:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Każdy Polak kocha sernik. To ciasto, które ciężko zepsuć, a jego wersji jest tyle, ile pomysłów każdego, kto lubi piec. Najpopularniejsze przepisy zawierają twaróg i słodki serek, ale co ze składnikami bardziej wytrawnymi? Zobaczcie naszą nietypową propozycję.

 

Znakomitym, autorskim przepisem na sernik z kremowego wytrawnego serka śmietankowego podzielił się z nami Michał Figa - szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka. 

 

„Przywykliśmy do używania zmielonego twarogu lub serka kremowego o smaku waniliowym, często gotowego do użycia od razu. Współczesne cukiernictwo szuka nowych rozwiązań, m.in. przez używanie produktów mniej oczywistych, np. serka śmietankowego w wersji wytrawnej. Zaproponowałem dlatego połączenie słonego smaku serka, kwaskowatość malin i słodyczy białej czekolady, które idealnie się ze sobą łączą” – komentuje szef. 

 

Michał Figa zaprezentował go podczas inauguracji ogólnopolskiej kampanii Polskiej Izby Mleka „Ja Cię SERniczę!” i zachwycił wszystkich zebranych gości. 

Zobaczcie, jak w łatwy sposób możecie zaskoczyć swoich gości nietypowym przepisem na sernik ze świeżymi malinami!

 

Przepis:

Masa:

Pół szklanki cukru kryształ

4 łyżki cukru waniliowego

Szklanka śmietanki 36%

3 tabliczki białej czekolady 

6 jaj

6 żółtek

1kg serka śmietankowego (kremowego) 

Łyżeczka soli

 

Spód z ciasteczek:

Pół kostki masła płynnego

200g ciasteczek

Łyżka kakao

 

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i łyżką kakao.

  2. Wyłożyć dno tortownicy pergaminem, wsypać  mieszankę z ciastek i delikatnie ugnieść łyżką. 

  3. W drugiej misce dokładnie wymieszać serek, cukier kryształ, jaja, żółtka i łyżeczkę soli.

  4. Śmietankę zagotować z cukrem waniliowym, ściągnąć z ognia i dodać pokruszoną białą czekoladę.

  5. Gdy śmietanka z czekoladą jest gorąca dodać ją do masy serowej i energicznie wymieszać.

  6. Gotową masę wylać do wcześniej wyłożoną ciasteczkami tortownicę.

  7. Piec w temperaturze 100 stopni 2 godziny z opcją termoobiegu.

Odstawiony do lodówki na noc i podany ze świeżymi malinami smakuję najlepiej.
 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.