Przepis szefa cukierni na sernik z malinami ze słonego serka

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Każdy Polak kocha sernik. To ciasto, które ciężko zepsuć, a jego wersji jest tyle, ile pomysłów każdego, kto lubi piec. Najpopularniejsze przepisy zawierają twaróg i słodki serek, ale co ze składnikami bardziej wytrawnymi? Zobaczcie naszą nietypową propozycję.
Znakomitym, autorskim przepisem na sernik z kremowego wytrawnego serka śmietankowego podzielił się z nami Michał Figa - szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.
„Przywykliśmy do używania zmielonego twarogu lub serka kremowego o smaku waniliowym, często gotowego do użycia od razu. Współczesne cukiernictwo szuka nowych rozwiązań, m.in. przez używanie produktów mniej oczywistych, np. serka śmietankowego w wersji wytrawnej. Zaproponowałem dlatego połączenie słonego smaku serka, kwaskowatość malin i słodyczy białej czekolady, które idealnie się ze sobą łączą” – komentuje szef.
Michał Figa zaprezentował go podczas inauguracji ogólnopolskiej kampanii Polskiej Izby Mleka „Ja Cię SERniczę!” i zachwycił wszystkich zebranych gości.
Zobaczcie, jak w łatwy sposób możecie zaskoczyć swoich gości nietypowym przepisem na sernik ze świeżymi malinami!
Przepis:
Masa:
Pół szklanki cukru kryształ
4 łyżki cukru waniliowego
Szklanka śmietanki 36%
3 tabliczki białej czekolady
6 jaj
6 żółtek
1kg serka śmietankowego (kremowego)
Łyżeczka soli
Spód z ciasteczek:
Pół kostki masła płynnego
200g ciasteczek
Łyżka kakao
Sposób przygotowania:
-
Ciasteczka drobno pokruszyć, wymieszać z roztopionym masłem i łyżką kakao.
-
Wyłożyć dno tortownicy pergaminem, wsypać mieszankę z ciastek i delikatnie ugnieść łyżką.
-
W drugiej misce dokładnie wymieszać serek, cukier kryształ, jaja, żółtka i łyżeczkę soli.
-
Śmietankę zagotować z cukrem waniliowym, ściągnąć z ognia i dodać pokruszoną białą czekoladę.
-
Gdy śmietanka z czekoladą jest gorąca dodać ją do masy serowej i energicznie wymieszać.
-
Gotową masę wylać do wcześniej wyłożoną ciasteczkami tortownicę.
-
Piec w temperaturze 100 stopni 2 godziny z opcją termoobiegu.
Odstawiony do lodówki na noc i podany ze świeżymi malinami smakuję najlepiej.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.