Przepisy na napoje na bazie wody kokosowej
Woda kokosowa pochodzi z młodych orzechów palmy kokosowej. Dzięki swoim niezwykłym właściwościom zyskała popularność na całym świecie - jest idealnym sposobem na nawodnienie w czasie upałów czy treningów, ale także zdrową alternatywą dla słodzonych napojów izotonicznych. Nie każdy wie, że można ją stosować także w kuchni, jako zamiennik wody w koktajlach, drinkach czy deserach. Poznaj zalety wody kokosowej i sprawdź, jak możesz ją wykorzystać w codziennej diecie.
Źródło naturalnych elektrolitów
Woda kokosowa jest doskonałym źródłem naturalnych elektrolitów, takich jak potas, magnez, wapń i sód. Niektóre z tych minerałów tracimy wraz z potem, dlatego powinny być regularnie dostarczane, w celu odpowiedniego nawodnienia organizmu Niewielkie niedobory sodu i potasu w łatwy sposób można uregulować pijąc dobrej jakości płyny - istotna w ich składzie będzie właściwa proporcja tych pierwiastków względem siebie. Optymalny, czyli taki jak w płynach fizjologicznych, ma właśnie woda kokosowa. To sprawia, że jest idealnym napojem dla osób aktywnych, które powinny uzupełnić elektrolity po wysiłku – zarówno fizycznym jak i umysłowym, a także po zakrapianej imprezie.
Szukając na sklepowych półkach wody kokosowej, zwracajmy uwagę na czysty i krótki skład. Istotne jest także to, by zawierała wyłącznie naturalne składniki.
Zielone smoothie z wodą kokosową z witaminą C
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z witaminą C QF
1 łyżeczka Pasty z imbiru House of Asia lub 10 g obranego korzenia imbiru
100 g szpinaku
1 awokado odmiany Hass
200 g gruszki pokrojonej na kawałki
40 g soku z cytryny
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Szpinak, awokado, gruszkę, imbir oraz sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową i kostki lodu.
Odżywczy skład i mało kalorii
Woda kokosowa jest bogata w składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały, aminokwasy i enzymy. Zawiera również naturalne cukry, które dostarczają energii organizmowi. Dzięki temu może wspomagać zdrowie, wzmocnić układ immunologiczny i poprawić metabolizm. Doskonale sprawdza się jako napój dla osób dbających o linię i zdrowe odżywianie – np. w przypadku wody kokosowej z kofeiną marki QF (Quality Food) 320 ml puszka to zaledwie 70 kcal!
Jako produkt z niskim indeksem glikemicznym, woda kokosowa może być z powodzeniem stosowana w diecie niskokalorycznej lub odchudzającej. Co więcej, woda kokosowa QF (Quality Food) – dzięki naturalnym dodatkom, takim jak np. kolagen, witamina C czy magnez – ma unikalny skład, oferując tym samym konsumentom jeszcze więcej wartości i benefitów z jej spożywania. Zamiast samodzielnego napoju warto ją wykorzystać jako składnik arbuzowej lemoniady.
Lemoniada arbuzowa z wodą kokosową z kofeiną
4 porcje
Czas: 35 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z kofeiną QF
600 g arbuza
100 g truskawek
60 ml soku z cytryny
20 g cukru
Kilka gałązek mięty
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Arbuza pokrój na małe kawałki, usuń z niego pestki i przełóż do wysokiego naczynia.
- Następnie dodaj truskawki, miętę, cukier, sok z cytryny i całość zmiksuj, a pod koniec dodaj wodę kokosową.
- Lemoniadę przelej przez gazę lub drobne sitko, podawaj z kostkami lodu i listkami mięty.
Delikatny smak i wszechstronne zastosowanie
Woda kokosowa ma delikatny, orzeźwiający smak, a jej wszechstronne zastosowanie pozwala na kreatywność w kuchni. Napój doskonale nadaje się jako zamiennik wody w wielu koktajlach, drinkach czy lemoniadach. Poprawia ich walory smakowe i dodaje egzotycznego klimatu. Można z niej również przygotować pyszne, orzeźwiające desery.
Fani koktajli muszą wiedzieć, że woda kokosowa tworzy idealny duet z truskawkami, których słodko-kwaśny smak sprawia, że doskonale gaszą pragnienie. Taki koktajl to również ciekawa alternatywa dla osób, które nie piją alkoholu, a chciałyby skosztować czegoś pysznego i orzeźwiającego. Jego zalety docenią także ci, którzy przeholowali z alkoholem wieczór wcześniej. Jako bazę koktajlu możemy wykorzystać wodę kokosową z witaminą D3 i sokiem z liczi marki QF (Quality Food). Wzbogaci smak napoju, a ponadto dostarczy cennych witamin oraz inuliny, będących ważnym wsparciem dla naszego układu odpornościowego.
Truskawkowy koktajl z wodą kokosową z liczi
Ilość porcji: 4
Czas: 10 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 1
Składniki:
1 puszka Wody kokosowej z liczi QF
25 g Nasion chia QF
400 g truskawek
30 g soku z cytryny
10 g cukru
Kilka gałązek mięty
Kilka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Truskawki, miętę, nasiona chia oraz cukier przełóż do wysokiego naczynia i zmiksuj, następnie dodaj sok z cytryny, lód i wlej wodę kokosową. Całość przelej do dzbanka.
Służy urodzie
Woda kokosowa jest często nazywana "kosmetykiem w płynie". Dzięki swoim specyficznym składnikom, przeciwdziała utracie wody z organizmu, pomaga w detoksykacji i wspomaga wytwarzanie kolagenu, którego produkcja w organizmie znacznie zwalnia po 25 roku życia. Kolagen to podstawa w walce z oznakami starzenia się i utratą jędrności skóry, a także w walce z cellulitem. Warto więc zadbać o jego uzupełnianie poprzez odpowiednią dietę.
Koktajl z marakują i wodą kokosową z acai
Ilość porcji: 4
Czas: 5 min
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
350 g Pulpy z marakui
200 ml Wody kokosowej z Acai
1 łyżeczka Pasty z imbiru lub 10 g imbiru
10-15 g cukru
1 limonka pokrojona w cząstki
70 g soku z limonki
Kilka kostek lodu
Do dekoracji kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
- Zmiksuj lub utrzyj ze sobą cząstki limonki, cukier, miętę i imbir, następnie dodaj pulpę z marakui, lód i wlej wodę kokosową. Koktajl udekoruj świeżą miętą.
Alternatywa dla napojów izotonicznych
Woda kokosowa lepiej się sprawdza niż napoje izotoniczne m. in. ze względu na naturalne składniki odżywcze, niższą zawartość cukru i naturalne źródło elektrolitów. To ważne dla osób aktywnych – zarówno fizycznie jak i umysłowo. Wybierając wodę kokosową z kofeiną marki QF (Quality Food) osiągamy efekt jak po wypiciu espresso. Plusem tego produktu jest to, że w przeciwieństwie do kawy, nie barwi zębów – co docenią np. osoby noszące silikonowy aparat na zęby – oraz jest łagodniejsza dla żołądka.
Lemoniada rabarbarowa z wodą kokosową z guaraną
Ilość porcji: 4
Czas: 30 minut
Poziom trudności: 1
Poziom ostrości: 0
Składniki:
2 puszki Wody kokosowej z guaraną QF
350 g rabarbaru pokrojonego na kawałki
150 g truskawki
50 g cukru
10 g liści mięty
20 g soku z cytryny
Kilka kostek lodu
Do dekoracji kilka listków mięty
Sposób przygotowania:
- Rabarbar, truskawki, cukier, miętę i sok z cytryny przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj, pod koniec dolej wodę kokosową. Lemoniadę przelej przez drobne sito lub gazę i wstaw do lodówki.
- Lemoniadę podawaj z miętą i kostkami lodu.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.