Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą
Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy.
Sernik wiedeński
Składniki na sernik:
- 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 200 g Masła z Piątnicy
- 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki tortowej
+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki do dekoracji:
- ulubione owoce (według uznania)
Wykonanie
1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.
4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.
6. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.
7. Sernik udekoruj owocami – według własnego uznania.
Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka: Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.
Sernik krakowski
Składniki na ciasto kruche:
- 225 g zimnego Masła z Piątnicy
- 120 g drobnego cukru
- 350 g mąki
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- 225 g cukru
- 100 g Śmietany 18% OSM Piątnica
- 75 g Masła z Piątnicy (miękkiego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 pomarańcza
- 75 g rodzynek
- 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki na lukier:
- 1 cytryna
- 50 g cukru pudru
Wykonanie
Ciasto kruche:
- Do naczynia włóż Masło z Piątnicy, cukier, mąkę i mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.
- Stopniowo dodawaj jajka, nadal mieszając aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.
- Ciasto nakłuj widelcem i ponownie schowaj do lodówki na ok. 10 minut.
- Po wyjęciu z lodówki piecz ciasto w temperaturze 200°C do momentu zrumienienia.
Masa serowa:
- Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ucieraj z połową cukru, Śmietaną 18% z Piątnicy, miękkim Masłem z Piątnicy i mąką ziemniaczaną.
- Pod koniec ucierania dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii.
- W osobnej misce ubij jajka i żółtka, stopniowo dodając resztę cukru. Następnie dodaj do przygotowanej masy serowej. Dokładnie i powoli wymieszaj.
- Do masy dodaj 3/4 kandyzowanej skórki z pomarańczy i całość przelej na upieczony wcześniej spód.
- Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj, potnij na paski ok. 2 cm i wyłóż na górę ciasta, tworząc plecionkę. Sernik piecz w 170°C przez ok. 50 minut.
- Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut.
Lukier:
- Do miski wsyp cukier puder i miksuj, stopniowo dodając sok z cytryny, do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji.
- Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Smacznego!

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.