Przepisy na wielkanocne serniki z Piątnicą
Szukasz pomysłu na sernik, który uwiedzie smakiem Twoich bliskich? Sięgnij po przepisy przygotowane przez Szefów Kuchni Piątnicy.
Sernik wiedeński
Składniki na sernik:
- 1 kg Twarogu Sernikowego z Piątnicy
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 200 g Masła z Piątnicy
- 1 budyń śmietankowy lub 1 łyżka mąki tortowej
+ 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki do dekoracji:
- ulubione owoce (według uznania)
Wykonanie
1. Twaróg Sernikowy z Piątnicy połącz z budyniem lub zmieszanymi mąkami (tortową i ziemniaczaną) oraz roztopionym i ostudzonym Masłem z Piątnicy. Odstaw na bok.
2. Oddziel żółtka od białek.
3. Żółtka ubijaj z cukrem przez około 5 minut za pomocą miksera, aż powstanie spieniona, lekko biała masa. Delikatnie połącz ją z masą twarogową.
4. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie delikatnie połącz z masą serową. Całość wlej do okrągłej tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz przez 100 minut w temperaturze 150°C na środkowej półce z opcją grzania góra i dół.
6. Po upieczeniu pozostaw ciasto w piekarniku na 30 minut.
7. Sernik udekoruj owocami – według własnego uznania.
Rada Szefa Kuchni Piątnicy, autora przepisu Jerzego Marszałka: Ciasto szybko rośnie, więc wykładając tortownicę papierem do pieczenia przygotuj boki ok. 5 cm wyższe od formy.
Sernik krakowski
Składniki na ciasto kruche:
- 225 g zimnego Masła z Piątnicy
- 120 g drobnego cukru
- 350 g mąki
- 1 jajko
Składniki na masę serową:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- 225 g cukru
- 100 g Śmietany 18% OSM Piątnica
- 75 g Masła z Piątnicy (miękkiego)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 1 pomarańcza
- 75 g rodzynek
- 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
Składniki na lukier:
- 1 cytryna
- 50 g cukru pudru
Wykonanie
Ciasto kruche:
- Do naczynia włóż Masło z Piątnicy, cukier, mąkę i mieszaj za pomocą miksera do połączenia składników.
- Stopniowo dodawaj jajka, nadal mieszając aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- Podziel ciasto na dwie części i włóż do lodówki na ok. 30 minut.
- Po upływie tego czasu połowę ciasta rozwałkuj i przełóż do formy.
- Ciasto nakłuj widelcem i ponownie schowaj do lodówki na ok. 10 minut.
- Po wyjęciu z lodówki piecz ciasto w temperaturze 200°C do momentu zrumienienia.
Masa serowa:
- Twaróg Sernikowy mielony z Piątnicy ucieraj z połową cukru, Śmietaną 18% z Piątnicy, miękkim Masłem z Piątnicy i mąką ziemniaczaną.
- Pod koniec ucierania dodaj świeżo startą skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii.
- W osobnej misce ubij jajka i żółtka, stopniowo dodając resztę cukru. Następnie dodaj do przygotowanej masy serowej. Dokładnie i powoli wymieszaj.
- Do masy dodaj 3/4 kandyzowanej skórki z pomarańczy i całość przelej na upieczony wcześniej spód.
- Drugą część ciasta kruchego rozwałkuj, potnij na paski ok. 2 cm i wyłóż na górę ciasta, tworząc plecionkę. Sernik piecz w 170°C przez ok. 50 minut.
- Po upieczeniu zostaw sernik w lekko uchylonym piekarniku jeszcze przez ok. 30 minut.
Lukier:
- Do miski wsyp cukier puder i miksuj, stopniowo dodając sok z cytryny, do uzyskania jednolitej, lekko płynnej konsystencji.
- Wystudzone ciasto polej lukrem i posyp resztą kandyzowanej skórki pomarańczowej.
Smacznego!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę
Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.
Konsument
Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.
Podróże
Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.