Przetwory na zimowe wieczory
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
To już ostatni dzwonek na przygotowanie zimowych zapasów. Jeżeli w długie i chłodne wieczory chcemy cieszyć się smakami lata zamkniętym w słoiczkach to co szybciej trzeba brać się do pracy! Samodzielnie przygotowane specjały sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale również jako przekąska w ciągu dnia. Które z nich warto więc przygotować?
Chłodniejsze i krótsze dni sprawiają, że już zaczynamy tęsknić za ciepłem promieni słonecznych, spacerami brzegiem morza czy też urokami górskich krajobrazów. Warto zachować te miłe, letnie wspomnienia jak najdłużej. Pomoże nam w tym zapach warzyw i owoców, przygotowanych w postaci ulubionych przetworów. Na co zatem należy zwrócić uwagę? Przede wszystkim na świeżość i jakość produktów oraz… właściwą sterylizację słoików. Ważne jest to, aby odpowiednio wcześniej dokładnie je wyparzyć wrzącą wodą lub wyprażyć w piekarniku. W przypadku wyboru warzyw i owoców warto postawić na te sezonowe – łatwo dostępne a przede wszystkim świeże. Do zalewy doskonale sprawdzi się zaś Ocet Kielecki spirytusowy 10%. To jeden z najstarszych tego typu produktów w Polsce – tradycja jego wytwarzania sięga bowiem 1932 roku. Poniżej znajduje się przepis na najbardziej popularne przetwory – grzybki w occie. Podczas chłodniejszych dni na pewno umilą nam czas i dodadzą daniom wyjątkowego smaku.
Grzybki w occie
Polska jesień kojarzy się z odcieniami czerwieni, żółci, pomarańczy – jednym słowem krajobrazem mieniącym się wieloma kolorami. Ale także z sezonem na aromatyczne, leśne grzyby. Dlatego przetwory z nich warto przygotować od razu po zebraniu. Co będzie potrzebne?
- leśne, świeże grzyby,
- marchewka,
- cebula.
Do zalewy:
- 2 łyżeczki soli,
- 5 łyżek cukru,
- ziele angielskie/liście laurowe,
- opcjonalnie zioła, np. gorczycę, pieprz czarny,
- na każde półtora litra wody – 0,5 l Octu Kieleckiego spirytusowego 10%.
Przygotowanie grzybów w occie rozpoczynamy od ich dokładnego umycia i obrania. Marchewkę i cebulę dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Wrzucamy wcześniej przygotowane grzyby i sparzamy je przez ok. 2-3 minuty. Wyjmujemy je, a do wody dodajemy zioła, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy wszystko do wrzenia. Sięgamy po Ocet Kielecki, wlewamy do garnka i ponownie czekamy na zagotowanie się zalewy. Do wcześniej umytych, oczyszczonych i wysterylizowanych słoików wkładamy grzyby i zalewamy przygotowaną zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Po tym czasie przetwory są gotowe. Cały przepis z instrukcją krok po kroku znajduje się na kanale YouTube WSP „Społem” pod tym linkiem. Dodatkowo wielbiciele przetworów znajdą tam mnóstwo inspiracji – m.in. na marynowaną cebulę, ogóreczki z chilli, gruszki czy śliwki w occie.
Sugerowana cena Octu Kieleckiego: ok. 2,39 zł brutto / 500 ml
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Konsument
![](/files/1922771799/murawski-gniazdownicy-foto-1,w_274,_small.jpg)
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto_1,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.