Komunikaty PR

Przetwory na zimowe wieczory

2021-09-21  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr@bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

To już ostatni dzwonek na przygotowanie zimowych zapasów. Jeżeli w długie i chłodne wieczory chcemy cieszyć się smakami lata zamkniętym w słoiczkach to co szybciej trzeba brać się do pracy! Samodzielnie przygotowane specjały sprawdzą się zarówno jako dodatek do obiadu czy kolacji, ale również jako przekąska w ciągu dnia. Które z nich warto więc przygotować?

Chłodniejsze i krótsze dni sprawiają, że już zaczynamy tęsknić za ciepłem promieni słonecznych, spacerami brzegiem morza czy też urokami górskich krajobrazów. Warto zachować te miłe, letnie wspomnienia jak najdłużej. Pomoże nam w tym zapach warzyw i owoców, przygotowanych w postaci ulubionych przetworów. Na co zatem należy zwrócić uwagę? Przede wszystkim na świeżość i jakość produktów oraz… właściwą sterylizację słoików. Ważne jest to, aby odpowiednio wcześniej dokładnie je wyparzyć wrzącą wodą lub wyprażyć w piekarniku. W przypadku wyboru warzyw i owoców warto postawić na te sezonowe – łatwo dostępne a przede wszystkim świeże. Do zalewy doskonale sprawdzi się zaś Ocet Kielecki spirytusowy 10%. To jeden z najstarszych tego typu produktów w Polsce – tradycja jego wytwarzania sięga bowiem 1932 roku. Poniżej znajduje się przepis na najbardziej popularne przetwory – grzybki w occie. Podczas chłodniejszych dni na pewno umilą nam czas i dodadzą daniom wyjątkowego smaku.

Grzybki w occie

Polska jesień kojarzy się z odcieniami czerwieni, żółci, pomarańczy – jednym słowem krajobrazem mieniącym się wieloma kolorami. Ale także z sezonem na aromatyczne, leśne grzyby. Dlatego przetwory z nich warto przygotować od razu po zebraniu. Co będzie potrzebne?

  • leśne, świeże grzyby,
  • marchewka,
  • cebula.

Do zalewy:

  • 2 łyżeczki soli,
  • 5 łyżek cukru,
  • ziele angielskie/liście laurowe,
  • opcjonalnie zioła, np. gorczycę, pieprz czarny,
  • na każde półtora litra wody – 0,5 l Octu Kieleckiego spirytusowego 10%.

Przygotowanie grzybów w occie rozpoczynamy od ich dokładnego umycia i obrania. Marchewkę i cebulę dokładnie myjemy, czyścimy i kroimy na niewielkie kawałki. Do garnka wlewamy wodę i solimy. Wrzucamy wcześniej przygotowane grzyby i sparzamy je przez ok. 2-3 minuty. Wyjmujemy je, a do wody dodajemy zioła, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy wszystko do wrzenia. Sięgamy po Ocet Kielecki, wlewamy do garnka i ponownie czekamy na zagotowanie się zalewy. Do wcześniej umytych, oczyszczonych i wysterylizowanych słoików wkładamy grzyby i zalewamy przygotowaną zalewą. Pasteryzujemy ok. 10 minut. Po tym czasie przetwory są gotowe. Cały przepis z instrukcją krok po kroku znajduje się na kanale YouTube WSP „Społem” pod tym linkiem. Dodatkowo wielbiciele przetworów znajdą tam mnóstwo inspiracji – m.in. na marynowaną cebulę, ogóreczki z chilli, gruszki czy śliwki w occie.

Sugerowana cena Octu Kieleckiego: ok. 2,39 zł brutto / 500 ml

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Osoby z chorobą otyłościową są stygmatyzowane. Hejterów nie obchodzi to, że po drugiej stronie jest człowiek z emocjami

Aktor przyznaje, że niejednokrotnie spotkał się w sieci z mową nienawiści pod swoim adresem, a najczęściej hejterzy krytykują go za wygląd. Przykre było dla niego to, że nieprzyjemne komentarze nasiliły się wtedy, kiedy po specjalistycznych zabiegach choroba otyłościowa niestety znów dała o sobie znać. Bartłomiej Nowosielski ubolewa nad tym, że szerokie grono osób nie postrzega otyłości w kategorii schorzenia, które niesie ze sobą wiele powikłań.

Handel

E-papierosy i aromatyzowane saszetki nikotynowe mogą zniknąć z rynku. Ministerstwo Zdrowia chce całkowitego zakazu ich sprzedaży

W wykazie prac legislacyjnych pojawiła się nowa propozycja Ministerstwa Zdrowia, która przewiduje zakaz wprowadzania do obrotu papierosów elektronicznych jednorazowego użytku – zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej, oraz zakaz stosowania aromatów w woreczkach nikotynowych. Projekt trafił do konsultacji społecznych. To już kolejna regulacja sektora tytoniowego w ostatnich miesiącach. Przedstawiciele biznesu podkreślają, że to chaos regulacyjny, który wpływa na brak poczucia pewności prawnej i decyzje inwestycyjne.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć