Przewodnik po jesiennych przetworach
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Za co kochamy przetwory? Ich przygotowanie przeważnie nie jest pracochłonne, a pysznym smakiem możemy cieszyć się jeszcze po kilku miesiącach, a nawet latach – wystarczy tylko odkręcić słoik! Dzięki temu w środku zimy możemy poczuć aromat słonecznego lipca, a wczesną wiosną zasmakować październikowej dyni.
Przygotowanie przetworów to doskonała okazja, żeby poeksperymentować w kuchni. W occie możemy zamarynować niemal każdy owoc i warzywo – pojedynczo lub tworząc ciekawe mieszanki. Także w przypadku przypraw możliwości jest całe mnóstwo! Jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia. Niezależnie od tego, co postanowimy zamknąć w słoiku, warto postawić na dobrej jakości ocet, na przykład wytwarzamy według tradycyjnej receptury Ocet Kielecki spirytusowy 10%. Od blisko 90 lat powstaje on niezmiennie w ten sam sposób, w procesie fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. O jego jakości świadczą liczne wyróżnienia, takie jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” czy Złoty Laur Konsumenta. O taki produkt na pewno warto wzbogacić nasze przetwory!
Przysmak jesieni zamknięty w słoiku
Marynowana dynia to idealny dodatek do pieczonych mięs i wielu innych potraw. Jeżeli przygotujemy ją w towarzystwie laski cynamonu, gwiazdek anyżu i korzenia imbiru, nabierze wyjątkowego, intensywnego aromatu. Jak się do tego zabrać? Banalnie prosto - zaczynamy od obrania i pokrojenia w dużą kostkę dyni o wadze ok. 1,5 kg (po wydrążeniu powinniśmy otrzymać ok. 700-750 g miąższu). Przekładamy ją do słoików, a następnie dokładamy po gwiazdce anyżu, lasce cynamonu i niewielkim kawałku imbiru. Kolejny krok to przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i jedną szklankę Octu Kieleckiego spirytusowego. Dosypujemy szklankę cukru, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 30 minut.
Słoneczne przetwory
Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem gotowanego kalafiora, ale chcecie dać temu warzywu jeszcze jedną szansę, mamy coś idealnego dla Was! Dzięki kilku prostym krokom, możemy przyrządzić doskonałego kalafiora w occie, kurkumie i curry. Tym razem zaczniemy od przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i szklankę Octu Kieleckiego, dosypujemy 3 łyżki soli i 1/3 szklanki cukru, a następnie doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru i soli. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kalafiora na niewielkie kawałki, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na pół godziny, aby puścił nadmiar wody, po czym dokładnie go płuczemy. W słoikach umieszczamy po pół łyżeczki curry i kurkumy w proszku oraz po jednym liściu laurowym, dodajemy kalafiora i wlewamy zalewę. Na koniec całość pasteryzujemy, gotując zakręcone słoiki przez ok. 15 minut. Gotowe!
Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10% - 2,30 zł brutto/ 500 ml

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.