Przewodnik po jesiennych przetworach
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Za co kochamy przetwory? Ich przygotowanie przeważnie nie jest pracochłonne, a pysznym smakiem możemy cieszyć się jeszcze po kilku miesiącach, a nawet latach – wystarczy tylko odkręcić słoik! Dzięki temu w środku zimy możemy poczuć aromat słonecznego lipca, a wczesną wiosną zasmakować październikowej dyni.
Przygotowanie przetworów to doskonała okazja, żeby poeksperymentować w kuchni. W occie możemy zamarynować niemal każdy owoc i warzywo – pojedynczo lub tworząc ciekawe mieszanki. Także w przypadku przypraw możliwości jest całe mnóstwo! Jedyne ograniczenie to nasza wyobraźnia. Niezależnie od tego, co postanowimy zamknąć w słoiku, warto postawić na dobrej jakości ocet, na przykład wytwarzamy według tradycyjnej receptury Ocet Kielecki spirytusowy 10%. Od blisko 90 lat powstaje on niezmiennie w ten sam sposób, w procesie fermentacji alkoholowej w drewnianych kadziach. O jego jakości świadczą liczne wyróżnienia, takie jak Znak „Jakość Tradycja”, Znak Jakości „Q” czy Złoty Laur Konsumenta. O taki produkt na pewno warto wzbogacić nasze przetwory!
Przysmak jesieni zamknięty w słoiku
Marynowana dynia to idealny dodatek do pieczonych mięs i wielu innych potraw. Jeżeli przygotujemy ją w towarzystwie laski cynamonu, gwiazdek anyżu i korzenia imbiru, nabierze wyjątkowego, intensywnego aromatu. Jak się do tego zabrać? Banalnie prosto - zaczynamy od obrania i pokrojenia w dużą kostkę dyni o wadze ok. 1,5 kg (po wydrążeniu powinniśmy otrzymać ok. 700-750 g miąższu). Przekładamy ją do słoików, a następnie dokładamy po gwiazdce anyżu, lasce cynamonu i niewielkim kawałku imbiru. Kolejny krok to przygotowanie zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i jedną szklankę Octu Kieleckiego spirytusowego. Dosypujemy szklankę cukru, doprowadzamy do wrzenia i mieszamy, aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewę przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 30 minut.
Słoneczne przetwory
Jeśli nie przepadacie za charakterystycznym smakiem gotowanego kalafiora, ale chcecie dać temu warzywu jeszcze jedną szansę, mamy coś idealnego dla Was! Dzięki kilku prostym krokom, możemy przyrządzić doskonałego kalafiora w occie, kurkumie i curry. Tym razem zaczniemy od przygotowania zalewy. Do garnka wlewamy dwie szklanki wody i szklankę Octu Kieleckiego, dosypujemy 3 łyżki soli i 1/3 szklanki cukru, a następnie doprowadzamy do wrzenia i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru i soli. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy kalafiora na niewielkie kawałki, posypujemy łyżką soli i odstawiamy na pół godziny, aby puścił nadmiar wody, po czym dokładnie go płuczemy. W słoikach umieszczamy po pół łyżeczki curry i kurkumy w proszku oraz po jednym liściu laurowym, dodajemy kalafiora i wlewamy zalewę. Na koniec całość pasteryzujemy, gotując zakręcone słoiki przez ok. 15 minut. Gotowe!
Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10% - 2,30 zł brutto/ 500 ml

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.