Przez żołądek do serca – przepis na udane Walentynki

Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
14 lutego obchodzimy coroczne święto zakochanych. Tego dnia, zgodnie z tradycją, na znak naszej miłości obdarowujemy swoich najbliższych upominkami. A jak wiadomo, najlepsze są te przygotowane samodzielnie i prosto z serca. Zarezerwuj więc stolik w swoim mieszkaniu i przygotuj kolację, która skradnie serce Twojej drugiej połówki.
Walentynki to wyjątkowy dzień, a ich tradycja sięga jeszcze czasów średniowiecznych. Już wtedy wysyłano sympatiom listy, w których dzielono się z nimi swoimi uczuciami. I choć święto to w Polsce zyskało na popularności dopiero w latach 90. XX wieku, nietrudno zauważyć, że jesteśmy bardzo romantycznym narodem. Przygotujmy więc w tym dniu odpowiednią, walentynkową oprawę oraz uwodzące smakiem i aromatem potrawy, bo jak mówi stare powiedzenie – przez żołądek do serca. Oto przepisy na dania, które nie tylko wprowadzą Was w romantyczny nastrój, ale sprawią, że ten wieczór będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
1. Muffinki z boczku i makaronu
Składniki:
- 6 plasterków boczku (np. z beczki od JBB)
- 100g makaronu kokardki
- cebula dymka
- 200g startego żółtego sera
- 2 jaja
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180°C. Do ugotowanego makaronu dodajemy jajka, dodajemy starty żółty ser, drobno posiekaną cebulę dymkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Boczek układamy w naczyniu do muffinek naokoło – po brzegach, a do środka dodajemy makaronowy farsz. Pieczemy 20 minut w 180°C.
2. Risotto z szynką i szpinakiem
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto
- 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
- 250 g świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ser parmezan
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni na oliwie podsmażamy kawałki szynki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do ryżu. Wlewamy chochelkę bulionu i smażymy, aż wchłonie cały płyn. Powtarzamy te czynności aż do uzyskania miękkiego risotto. Dodajemy masło i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Posypujemy startym parmezanem.
3. Ślimaczki z tortilli z szynką i serem
Składniki:
- 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
- 150 g tartej mozzarelli
- 2 placki tortilli
- 4 łyżki majonezu
- papryczka chilli
- 2 łyżki ketchupu
- suszone oregano
Sposób przygotowania:
Majonez mieszamy z ketchupem. Papryczkę chilli drobno kroimy, dodajemy do sosu. Placki tortilli smarujemy sosem, posypujemy tartym serem i oregano. Układamy pokrojoną na kawałki szynkę. Tortille zwijamy w ciasny rulon, a następnine zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika (aby ułatwić krojenie). Po wyjęciu z zamrażalki za pomocą ostrego noża kroimy tortille w plasterki o grubości ok. 2–3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10–15 minut.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.