Przez żołądek do serca – przepis na udane Walentynki
Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
14 lutego obchodzimy coroczne święto zakochanych. Tego dnia, zgodnie z tradycją, na znak naszej miłości obdarowujemy swoich najbliższych upominkami. A jak wiadomo, najlepsze są te przygotowane samodzielnie i prosto z serca. Zarezerwuj więc stolik w swoim mieszkaniu i przygotuj kolację, która skradnie serce Twojej drugiej połówki.
Walentynki to wyjątkowy dzień, a ich tradycja sięga jeszcze czasów średniowiecznych. Już wtedy wysyłano sympatiom listy, w których dzielono się z nimi swoimi uczuciami. I choć święto to w Polsce zyskało na popularności dopiero w latach 90. XX wieku, nietrudno zauważyć, że jesteśmy bardzo romantycznym narodem. Przygotujmy więc w tym dniu odpowiednią, walentynkową oprawę oraz uwodzące smakiem i aromatem potrawy, bo jak mówi stare powiedzenie – przez żołądek do serca. Oto przepisy na dania, które nie tylko wprowadzą Was w romantyczny nastrój, ale sprawią, że ten wieczór będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
1. Muffinki z boczku i makaronu
Składniki:
- 6 plasterków boczku (np. z beczki od JBB)
- 100g makaronu kokardki
- cebula dymka
- 200g startego żółtego sera
- 2 jaja
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 180°C. Do ugotowanego makaronu dodajemy jajka, dodajemy starty żółty ser, drobno posiekaną cebulę dymkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Boczek układamy w naczyniu do muffinek naokoło – po brzegach, a do środka dodajemy makaronowy farsz. Pieczemy 20 minut w 180°C.
2. Risotto z szynką i szpinakiem
Składniki:
- 300 g ryżu do risotto
- 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
- 250 g świeżego szpinaku
- kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- ser parmezan
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- oliwa
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni na oliwie podsmażamy kawałki szynki. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pokrojony czosnek. Dodajemy ryż i smażymy przez chwilę. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do ryżu. Wlewamy chochelkę bulionu i smażymy, aż wchłonie cały płyn. Powtarzamy te czynności aż do uzyskania miękkiego risotto. Dodajemy masło i mieszamy. Na koniec dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy i zdejmujemy patelnię z ognia. Posypujemy startym parmezanem.
3. Ślimaczki z tortilli z szynką i serem
Składniki:
- 150 g szynki (np. masarza od Masarnia u Józefa)
- 150 g tartej mozzarelli
- 2 placki tortilli
- 4 łyżki majonezu
- papryczka chilli
- 2 łyżki ketchupu
- suszone oregano
Sposób przygotowania:
Majonez mieszamy z ketchupem. Papryczkę chilli drobno kroimy, dodajemy do sosu. Placki tortilli smarujemy sosem, posypujemy tartym serem i oregano. Układamy pokrojoną na kawałki szynkę. Tortille zwijamy w ciasny rulon, a następnine zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika (aby ułatwić krojenie). Po wyjęciu z zamrażalki za pomocą ostrego noża kroimy tortille w plasterki o grubości ok. 2–3 cm. Ślimaczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekamy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10–15 minut.
Nowe opakowanie, to samo chrupanie!
10 lat edukacji żywieniowej z programem Lekkoatletyka dla każdego!
3 pomysły na wiosenne kanapki
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Nieuczciwi najemcy bardziej chronieni przez prawo niż właściciele mieszkań. Konieczne są zmiany przepisów i sprawny system eksmisyjny
Zaległości w czynszach, zniszczenia czy wyprowadzka bez płatności – to tylko niektóre z problemów, jakie lokatorzy wynajmujący mieszkania mogą sprawić właścicielom lokali. Z badania Rendin wynika, że blisko 70 proc. właścicieli mieszkań na wynajem borykało się z podobnymi trudnościami. Wypowiedzenie najmu nieuczciwemu lokatorowi to dopiero początek długiej drogi, na której końcu niekoniecznie jest eksmisja. – Potrzebujemy zmiany w kierunku dodania pewnych praw właścicielom i sprawnego systemu eksmisyjnego – podkreśla Alina Muzioł-Węcławowicz, specjalistka ds. polityki mieszkaniowej.
Teatr
Edyta Herbuś: Teraz mam taki moment obfitości, że mogę wybierać role, które są dla mnie najciekawsze. Ale na pewno muszę sobie zafundować reset, żeby utrzymać równowagę w życiu
Tancerka lubi wypoczywać aktywnie. Po intensywnym okresie w pracy najpierw daje sobie jednak chwilę na złapanie oddechu i szybką regenerację, a dopiero później rusza na podbój danej okolicy. Edyta Herbuś zaznacza, że często decyduje się na pasjonujące wyprawy, dzięki którym może zwiedzać i poznawać urokliwe zakątki świata. Ale zdarza się również tak, że wybiera beztroskie wakacje na plaży pod palmami. Tegoroczny urlop będzie jednak krótki.
Media
Wojciech „Łozo” Łozowski: Wziąłem już udział w większości fajnych dużych formatów telewizyjnych. Dostaję też wiele paździerzowych propozycji i je staram się odrzucać
Wokalista miał już okazję uczestniczyć w takich produkcjach jak: „Taniec z gwiazdami”, „Must Be The Music. Tylko muzyka”, „Azja Express”, „Lego Masters” i „Pokonaj mnie, jeśli potrafisz”. Jak podkreśla, bardzo ceni oryginalne projekty telewizyjne, bo dzięki nim może przeżyć wyjątkowe przygody i nauczyć się czegoś nowego. Dlatego też nie wyklucza, że gdy padnie kolejna ciekawa propozycja, znów weźmie udział w podobnym projekcie.