Komunikaty PR

Przygotowania do majówki – przekąski na grillowe spotkania

2022-03-22  |  10:07
Biuro prasowe
Kontakt
Komunikat prasowy
38 pr & content communication

Łódź
91-035 Łódź
38|pr.pl| |38|pr.pl
000000000
www.38pr.pl

Słodka przekąska na grillowym stole

Spotkania podczas długiego weekendu majowego nieodłącznie kojarzą się z grillem, na którym króluje mięso, ale też ryby, warzywa, sery, a nawet owoce w wersji wytrawnej – np. ananas w sosie BBQ. Oprócz tego, co na ruszcie, ważne są także słodkie przysmaki, które zadowolą nie tylko najmłodszych. Małe przekąski, na przykład chrupiące sezamki Amki TO GO doskonale sprawdzą się solo podczas spotkań w plenerze, ponieważ nie rozpuszczają się i nie brudzą rąk, jak choćby czekolada. Będą też znakomite jako nietypowy dodatek do klasycznej sałatki grillowej: sałata, świeże warzywa, lekki winegret, a na wierzch – pokruszone sezamki. Z pewnością taki dodatek pozytywnie zaskoczy gości.

- Polacy uwielbiają majowe spotkania w gronie najbliższych. To okres spokoju, odpoczynku, którym
 z pewnością sprzyja doskonała pogoda oraz stół zastawiony wieloma pysznymi propozycjami kulinarnymi. Obok mięs, sałatek i innych dań tradycyjnie kojarzących się z grillem, warto pamiętać
o przekąskach. Jako Unitop oferujemy szeroki asortyment produktów sezamowych, dlatego przy majówkowym stole każdy z gości będzie mógł znaleźć coś dla siebie. Nasze sezamki Amki TO GO w kilku wariantach smakowych doceniają zarówno młodsi, jak i starsi konsumenci, stale inspirujemy ich też do kulinarnych eksperymentów z sezamkami, na przykład na naszych profilach w mediach społecznościowych znajdą kilka ciekawych przepisów opracowanych wspólnie z blogerami kulinarnymi –
komentuje Svetlana Vnučko, Marketing Director w firmie Unitop Sp. z o.o.

Sezamkowa panierka wyjątkowym dodatkiem do grillowych potraw  

Jedną z takich inspiracji jest przepis na fetę w sezamkowej panierce na gorących pomidorach – propozycja przygotowana przez Asię Banad, autorkę bloga „Posypane”. Ta niezwykle prosta i jednocześnie niezwykle pyszna propozycja, na pewno przypadnie do gustu wegetarianom, ale mięsożercy też mogą ją pokochać. Warto o niej pamiętać planując majówkowe menu.

Przepis (2 porcje) 

  • 1 kostka sera feta, odsączona, osuszona za pomocą ręcznika papierowego.
  • 50 g panko (japońskiej bułki tartej) lub bułki tartej  
  • 50 g sezamków zmielonych na gruby pył w blenderze  
  • 1 jajko 
  • Szczypta mąki   
  • Olej do smażenia  
  • 500 g pomidorków cherry w kiści  
  • Oliwa do polania  
  • Sól, pieprz

Na tacce grillowej układamy pomidorki, polewamy łyżką oliwy, doprawiamy solą i pieprzem. Ustawiamy na grillu i pieczemy przez ok. 5-10 minut. Pamiętajmy, aby na bieżąco kontrolować grillowanie, tak, żeby nie przypalić pomidorków. W międzyczasie roztrzepujemy w misce jajko. Sezamki mieszamy z bułką tartą. Fetę obtaczamy w mące, następnie w jajku i bułce z sezamkami. Grillujemy na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi pomidorkami.

Chałwa na deser i jako upominek

Słoneczna gorąca pogoda wcale nie oznacza, że konsumenci rzadziej sięgają po chałwę. Batony chałwowe, na przykład z orzeźwiającą skórką pomarańczy czy robiącym kulinarną karierę słonym karmelem będą doskonałym zakończeniem posiłku lub słodką przerwą podczas grillowania kolejnych dań. Dodatkowo torciki chałwowe sprawdzą się jako upominek dla gospodarzy albo wspólny deser. Posiadają one wygodne nacięcia, dzięki którym łatwo można się nimi podzielić z rodziną lub przyjaciółmi.

Produkty Unitop można zamówić wygodnie na https://www.unitop.com.pl. Na tej stronie internetowej, a także na profilach Amki Snacks w mediach społecznościowych czeka jeszcze więcej kulinarnych inspiracji.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: 38 pr & content communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.