Komunikaty PR

Przygotuj pyszne święta z VEGETĄ!

2024-03-05  |  01:00
Biuro prasowe

Wielkanoc to wyjątkowy czas, kiedy zbieramy się w gronie rodziny i przyjaciół, aby celebrować wspólne chwile. Na stołach pojawiają się wtedy wyśmienite potrawy, które dodają temu świętu niepowtarzalnego uroku. Niezależnie od naszych gustów kulinarnych, smak odgrywa kluczową rolę w podkreślaniu wyjątkowości tego wydarzenia. Dlatego też, by świąteczne dania były jeszcze bardziej aromatyczne i pyszne, warto sięgnąć po przyprawę VEGETA, która nadaje potrawom niezwykłego smaku i aromatu, zachwycając podniebienia wszystkich uczestników wielkanocnego śniadania.

Wielkanoc w Twoim stylu

Każdy z nas przechowuje w pamięci ulubione potrawy związane z Wielkanocą. Z niecierpliwością czekamy na sałatkę jarzynową, faszerowane jajka, żurek czy barszcz biały i choć w święta możemy znaleźć je na każdym polskim stole, to wszędzie smakują nieco inaczej. Można spotkać wersje przygotowywane zgodnie z długoletnią rodzinną tradycją, jak i potrawy ze szczyptą innowacji, w nowoczesnej odsłonie. Niezależnie od tego, którą ścieżkę wybierzemy, warto mieć w kuchni zaufany produkt, z którym wszystko się uda. VEGETA Uniwersalna, bo o niej mowa, to mieszanka przypraw i suszonych warzyw, która nada Twoim potrawom niepowtarzalnego i wyrazistego smaku. Świetnie sprawdzi się m.in. do doprawiania pieczonych mięs i pasztetów, urozmaici smak faszerowanych jajek, a także wesprze wszystkie kulinarne eksperymenty. Jedna łyżeczka Vegety to sprawdzony przepis na kulinarny sukces wśród wielu pokoleń Polaków. Bo wszystko smakuje lepiej z przyprawami Vegeta!

Smak Wielkanocy

Nieodzownym elementem świątecznego stołu są również wielkanocne zupy. W niektórych domach podaje się żurek, podczas gdy w innych barszcz biały. W obu przypadkach do ich przygotowania idealnie sprawdzi się Piramidka Smaku Vegeta Natur do żurku i barszczu białego. Starannie dobrana mieszanka czterech aromatycznych przypraw, zamknięta w praktycznej i łatwej w użyciu piramidce, wzbogaci smak Twojej zupy. Odpowiednie proporcje każdego ze składników pozwolą na idealne doprawienie zarówno żurku, jak i barszczu białego. Zaletą Piramidki jest to, że szybko i łatwo możesz ją usunąć z talerza, delektując się jej smakiem bez konieczności wyławiania pojedynczych przypraw.

Poniżej przedstawiamy przepis na żurek wielkanocny, który możesz przygotować w tegoroczne święta dla swoich bliskich!

Żur staropolski na wędzonych żebrach

Czas przygotowania: ok. 4h 

Porcja:  4-6 osób 

Składniki: 

Bulion:

  • 400g wędzonych żeberek wieprzowych
  • 2 cebule przypalone na suchej patelni
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 piramidki smaku o smaku barszczu białego/żurku Vegeta
  • 2 łyżki przyprawy warzywnej Vegeta Uniwersalna
     

Pozostałe składniki:

  • 1 l zakwasu żytniego
  • 100 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 4 szt. białej kiełbasy
  • 150 g śmietany 
  • 2 łyżki tartego chrzanu ze słoiczka
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki suszonego majeranku 
  • 5 jajek
  • Szczypior

 

Sposób przygotowania:

Rozpocznij od przygotowania bulionu. Umieść wędzone żebro wieprzowe w dużym garnku razem z opalonymi cebulami, marchewkami, porem, pietruszkami oraz piramidkami smaku do barszczu białego/żurku Vegeta Natur i przyprawą warzywną Vegeta Uniwersalna. Zalej wszystko 3 litrami wody i gotuj na średnim ogniu przez około 3 godziny, aż mięso będzie miękkie. Następnie odcedź bulion, pozostawiając tylko płyn.

 

W dużym garnku podsmaż pokrojony w kostkę boczek i cebulę, aż staną się złociste. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę. Następnie wlej zakwas żytni do garnka i dodaj wcześniej przygotowany bulion oraz śmietanę. Wymieszaj wszystko i gotuj na średnim ogniu, aż zupa zgęstnieje i nabierze bogatego smaku. Na koniec dodaj tarty chrzan i dopraw zupę suszonym majerankiem, pieprzem i solą według własnego uznania.

 

Podawanie:
 Żurek najlepiej smakuje z kawałkiem białej kiełbasy i ugotowanym jajkiem. Możesz również podać go z dodatkiem świeżego chleba czy chrzanu dla wzmocnienia smaku.

VEGETA – smak, który inspiruje.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.