Rekordzista Guinnessa wyjaśnia, czym charakteryzuje się idealne espresso
Good One PR
ul. Edwarda Jelinka 38
01-646 Warszawa
michal.zebik|goodonepr.pl| |michal.zebik|goodonepr.pl
796 996 253
www.goodonepr.pl
Czym jest espresso? Teoretycznie wie to każdy. Czy jednak faktycznie mamy świadomość, jakich umiejętności i wiedzy wymaga przygotowanie tej małej, esencjonalnej kawy zamawianej każdego dnia w tysiącach lokali na całym świecie? Jest w tym nieco matematyki, trochę magii, a na pewno mnóstwo pasji. Czego zatem potrzeba, by przygotować idealne espresso? Niech wypowie się ekspert!
Mała i mocna – zazwyczaj tyle wiemy o kawie, bez której poranka nie wyobraża sobie większość Włochów. Wiemy też, że przyrządza się ją w ekspresie. Zapewne to stało się powodem błędu językowego, z którym walczą na całym świecie. „There is no X in espresso” – hasło o tej treści trafiło już na serię koszulek, bluz, przypinek i kubków na kawę. Był nawet człowiek, który zamieścił je na tekturowej tablicy i rozpoczął uliczny protest. Skoro nie potrafimy właściwie wymówić nazwy ulubionej kawy, to z naszą wiedzą na jej temat chyba też nie jest najlepiej. Spokojnie, z pomocą spieszy Michał Kibler – utytułowany barista marki Qethereal, który w 2019 roku ustanowił nieoficjalny Rekord Guinnessa w parzeniu espresso na czas.
Po pierwsze – odpowiednia jakość
Nie da się zrobić dobrego espresso bez dobrych ziaren kawy. Najważniejszym, o czym powinien pamiętać barista jest więc zaopatrzenie się w dobrze wypalone ziarna odpowiedniej jakości. Do espresso najczęściej stosuje się mieszanki kawy arabika pochodzącej z różnych krajów lub arabiki z domieszką robusty. Najszlachetniejsze mieszanki czasem określane są terminem „Reserva”, który stosuje się również w przypadku wysokiej jakości win. A skoro już przy płynach jesteśmy – równie istotna, jak jakość ziaren jest jakość wody stosowanej do zaparzania kawy. Najlepsze efekty daje woda miękka i niskozmineralizowana. Profesjonalni bariści stosują czasem kosztowne systemy do filtrowania bieżącej wody, ale podobny efekt można uzyskać nawet w domu – stosując wodę butelkowaną, przeznaczoną specjalnie do zaparzania kawy.
Grubość mielenia ma znacznie
Kolejnym elementem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest dobry młynek. Jego jakość ma często większe znaczenie niż sam ekspres! To zdecydowanie nie jest zwyczajne urządzenie do mielenia ziaren. Najlepsze kawiarniane młynki mogą kosztować nawet kilkanaście tysięcy złotych. Zanim powstanie w nich doskonała kawa, należy je odpowiednio skalibrować, ustawić tak, by mieliły ziarna na perfekcyjną grubość. To dopiero połowa sukcesu – drugą jest powtarzalność. Sama kalibracja młynka może zająć nawet godzinę, gdyż nieraz wymaga wielokrotnego mielenia kawy, jej parzenia, a następnie zmiany ustawień, aż do pożądanego efektu. Dlatego, im lepszy młynek, tym rzadziej musimy go kalibrować, a to powoduje, że dłużej możemy cieszyć się naszym idealnym espresso. Esencjonalne, gęste, słodkie i przepełnione różnymi aromatami uzyskamy mieląc kawę na odpowiednią grubość. Ważne by nie było, ani zbyt grubo, ani zbyt drobno.
Bo do tanga trzeba dwojga
Sprzętem jeszcze droższym niż profesjonalny młynek do kawy jest dobrej jakości ekspres. Tutaj ceny mogą sięgać nawet stu tysięcy złotych! Te najlepsze – kolbowe pozwalają na pełną kontrolę nad procesem parzenia. To barista decyduje w jaki sposób przyrządzić kawę, poczynając od ustawienia temperatury wody, przez określenie jej przepływu, okresu lub zasadności preinfuzji czy czasu w jakim dana kawa ma być zaparzona. Stabilność termiczną wody na takich urządzeniach określa się z dokładnością do 0,1°C. Uwydatnienie jednych, a zamaskowanie innych cech naparu to główne zadanie baristy – dobry ekspres pozwala stworzyć cokolwiek zostanie przez niego zaprojektowane.
Idealne proporcje i dwie filiżanki
Włoskim standardem jest to, by napar który uzyskamy był dwukrotnie cięższy od gramatury użytych ziaren, a czas parzenia nie przekraczał 30 sekund. Klasyczna porcja espresso ma ok. 25-30 ml. Ciekawostką baristów jest to, że zawsze robi się je dwie. Nawet jeśli zamówicie tylko jedną kawę. Wszystko ze względu na pojemność kolby ekspresu, do której nabija się zmielone ziarno. Standardowo wynosi ona ok. 16-19 g, tymczasem na jedną porcję espresso powinno przypadać ok. 8-9 g. Przygotowując z jednej kolby napar na dwie filiżanki otrzymujemy więc idealną proporcję. Najważniejsze, by zaparzona w ten sposób kawa miała intensywny aromat, złożony i zbalansowany smak i przyjemne body. Powinna być gęsta i pobudzająca, ale bez kwaśnych czy smolistych posmaków.
Przepis na idealne espresso?
Teraz będzie nieco wspomnianej matematyki. Przepis na idealne espresso: kawa jakości „Reserva”, 18 gram zmielone na grubość ~125 μm i zaparzone w 92,5°C pod ciśnieniem 9 barów, które da napar o wadze 36 gramów w 28 sekund. Proste, prawda? Trzeba tylko pamiętać, że pojęcie „idealne” to kwestia subiektywna. Dla jednych królem owoców jest mango, a dla innych jabłko. Jeszcze trudniej wybrać króla kawy, która ma przeszło 800 aromatów tworzących jej unikalny charakter.
Jest jeszcze jeden składnik idealnego espresso – wiedza i doświadczenie tego, kto je pije. Kiedy wiemy, ile kunsztu potrzeba do przygotowania tej jednej, a w zasadzie dwóch małych, niepozornych filiżanek, dużo bardziej doceniamy ich zawartość!
*Michał Kibler to doświadczony barista, ale też kawosz, który w kaliskiej kawiarni Columbus Coffee, w 2019 roku podjął udaną próbę ustanowienia Rekordu Guinnessa w parzeniu espresso na czas. W ciągu 8 godzin zaparzył 2188 kaw, przekraczając wymagany próg aż o 188 filiżanek. Obecnie, jako członek zespołu Columbus Polska odpowiada za selekcję kaw z całego świata, które sprzedawane są pod marką Qethereal. Jest członkiem Specialty Coffee Association – największej międzynarodowej organizacji non-profit zrzeszającej m.in. profesjonalnych baristów, kawiarnie, palarnie oraz producentów kawy.
Qethereal to należąca do Columbus Polska S.A. marka łącząca najwyższą jakość (Quality) z eterycznym (Ethereal) doznaniem kawy idealnie dopasowanej do gustu każdego jej miłośnika. Firma powstała pod koniec 2020 roku czerpiąc z wieloletnich doświadczeń jej założycieli, wyniesionych z biznesu kawowego i branży HoReCa. Zarząd spółki tworzą: Tomasz Weczer – znany m.in. jako współzałożyciel Columbus Coffee, Michał Kibler – twórca kilku marek branży gastronomicznej oraz Krzysztof Leszczyński – współtwórca marki Qethereal, prowadzący studio brandingowe Generalnie Studio. Celem działalności Qethereal jest dostarczanie wysokiej jakości kawy – zarówno mieszanek, jak i wersji single origin – do klientów indywidualnych oraz branży HoReCa. Swoją ofertę firma będzie sukcesywnie powiększać o akcesoria kawowe, młynki, ekspresy, mleka roślinne dla baristów, butelkowaną wodę do parzenia kawy, a także herbaty i akcesoria do ich przyrządzania. Sprzedaż prowadzona jest przez sklep internetowy, aplikację mobilną oraz lokale partnerskie. Filozofia marki Qethereal opiera się na wartościach takich jak: prostota, ekologia, innowacja, doświadczenie, rzemiosło. Kierując się poszanowaniem dla natury oraz etycznym podejściem do pracy, spółka wpisuje się w nurt biznesu odpowiedzialnego społecznie oraz praktyk inwestycyjnych uwzględniających czynniki ESG (Environment, Social, Governance). Qethereal działa na rynku polskim i hiszpańskim, a w planach ma dalszy rozwój na skalę międzynarodową. Więcej na temat firmy: www.columbuspolska.com. Więcej na temat marki: www.qethereal.pl

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet
Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.
Farmacja
Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.
Ochrona środowiska
Naukowcy wzywają do większej ochrony oceanów. Przestrzegają przed groźnym w skutkach przełowieniem stad

Bioróżnorodność oceanów jest zagrożona i musimy zrobić wszystko, aby ją chronić – biją na alarm naukowcy z całego świata. Badani przez organizację Marine Stewardship Council wskazują, że przyczyniają się do tego przede wszystkim zmiany klimatyczne i przełowienie. W związku z przypadającym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów eksperci MSC zachęcają do wspólnej edukacji na temat tego, jakie działania może podjąć każdy z nas na rzecz ochrony morskiego ekosystemu.