Risotto dyniowe z orzechami nerkowca KRESTO
Kremowy smak, maślana konsystencja i chrupkie wykończenie. Risotto dyniowe to sycąca odpowiedź na mroźne popołudnia oraz ochotę na rozgrzewający posiłek. To również opowieść o pięknej, złotej jesieni, do której warto dać się zaprosić.
Składniki na 4-6 porcji:
• 2 ząbki czosnku
• 1 duża szalotka
• 300-400 g dyni Hokkaido
• 60-70 g orzechów nerkowca KRESTO
• Olej rzepakowy Rapso
• 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
• 1 szklanka ryżu Arborio lub Carnarolli
• 800-900 ml bulionu
• 30-40 g tartego parmezanu
• 50 g masła
• kilka listków szałwii
• Sól i pieprz cytrynowy
• Skórka otarta z cytryny – 1 łyżeczka
• Pestki dyni KRESTO do podania
Wykonanie:
1. Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na blaszce, na papierze do pieczenia. Wyłóż orzechy nerkowca, całość skropl oliwą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na około 20 minut. Ostudź i całość zblenduj na gładko.
2. Na głębokiej, dużej patelni rozgrzej łyżkę masła z 2 łyżkami oleju i podsmaż posiekaną szalotkę. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund. Następnie wsyp ryż, wymieszaj i chwilę razem smaż.
3. Dodaj wino i duś do odparowania płynu, następnie puree z dyni i orzechów nerkowca oraz chochlę bulionu. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem. Jak płyn się wchłonie, dolej kolejną porcję bulionu i powtarzaj czynność, aż ryż będzie miękki.
4. W międzyczasie, na drugiej patelni, rozgrzej 2-3 łyżki masła i wrzuć kilka listków szałwii. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Powinny powstać chipsy z listków oraz palone masło, które należy później dodać do risotto.
5. Dodaj tarty parmezan i całość wymieszaj.
6. Risotto dyniowe podaj z chipsami z szałwii, otartą skórką z cytryny i pestkami dyni.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd
Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.
Polityka
Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.
Motoryzacja
Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.