Komunikaty PR

Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory

2021-09-21  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.

Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska|prhub.eu| |alicja.zaborska|prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/
Do pobrania IP ( 2.56 MB )

Lato powoli dobiega końca, a jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Możemy poczuć jej oddech w czasie chłodnych wieczorów, które coraz bardziej przypominają nam, aby zaopatrzyć się w cieplejsze ubrania. Jednak nie tylko swetry i koce mogą nas rozgrzać, ale także odpowiednio doprawione posiłki! Rozgrzewające przyprawy w połączeniu z produktami zbożowymi stworzą pyszne, sycące dania, które sprawią, że będzie nam ciepło nawet wtedy, gdy za oknem jest coraz chłodniej.

Rozgrzewające przyprawy

Za właściwości rozgrzewające w posiłkach odpowiadają przede wszystkim przyprawy. Nie tylko dodają wspaniałego smaku naszym potrawom, ale także sprawiają, że robi nam się cieplej. Do przypraw rozgrzewających możemy zaliczyć między innymi imbir, cynamon, kurkumę, czosnek, goździki oraz gałkę muszkatołową. Są to przyprawy, które kojarzą nam się właśnie z jesiennymi i zimowymi potrawami. Zawarte w nich związki przyspieszają krążenie, sprawiając, że robi nam się bardzo szybko ciepło. Przykładem takich związków jest np. kwarcestyna w czosnku czy gingerol w imbirze. Działanie rozgrzewające wykazują także ostre przyprawy, takie jak papryczki chilli czy pieprz cayenne. Odpowiedzialna za nie jest kapsaicyna, która nadaje pikantny smak, a także sprawia, że chwilę po zjedzeniu ostrej potrawy robi nam się gorąco.

Z dodatkiem produktów zbożowych

Wraz z jesienią przychodzi do nas przesilenie jesienne. Chłodne wieczory i mało słońca sprawiają, że wykazujemy dużo mniej witalności i chęci do pracy. W związku z tym potrzebujemy wartościowych źródeł energii, które nas rozbudzą i sprawią, że dużo chętniej opuścimy nasze ciepłe domowe kąty. Takimi produktami są produkty zbożowe, które stanowią źródło energii w postaci wartościowych węglowodanów. Produkty zbożowe nie mają bezpośrednio rozgrzewających właściwości, jednak dzięki zawartości błonnika pokarmowego jesteśmy syci na dłużej. Na pewno każdy z nas doświadczył sytuacji, w której, gdy byliśmy głodni, mieliśmy mniej energii, a także dużo szybciej nam się robiło zimno. W związku z tym spożywanie posiłków z produktami zbożowymi, takimi jak kasze i płatki, sprawi, że  dłużej będziemy odczuwać sytość, a głód nie będzie nam straszny. Dodatkowo połączenie sycących produktów zbożowych wraz z rozgrzewającymi przyprawami daje niezastąpiony efekt tak kulinarny, jak i żywieniowy.

Jak łączyć smaki?

Produkty zbożowe są uniwersalne, dlatego pasuje do nich wiele różnych przypraw. Do przygotowania rozgrzewającego dania z kaszą gryczaną czy jaglaną warto dodać wspomniany imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową, które podkreślą smak kaszy, wybijając jednocześnie ostrzejszą nutę samych przypraw. Kasze jęczmienne również świetnie sprawdzą się z tymi przyprawami, choć warto też wypróbować połączenie z kurkumą czy czosnkiem. Papryczka chilli czy pieprz cayenne świetnie nadadzą się do kompozycji zbożowych w bardziej egzotycznym wydaniu, np. do potraw meksykańskich. Warto samemu eksperymentować w kuchni i szukać takich połączeń, które będą nam najlepiej smakować. Ale warto też sięgać po sprawdzone przepisy – poniżej nasze propozycje! 

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

Dla większości z nas jest to smak dzieciństwa, który przypomina nam beztroskie jesienne wieczory. Kasza w połączeniu z cynamonem sprawia jednak, że chłodne wieczory nie są już takie chłodne. Sprawdzi się również idealnie na rozgrzanie nie tak ciepłych poranków.

Składniki na 2 porcje:

  • ½  szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 15 minut.
  2. W międzyczasie na rozgrzanej patelni rozpuść masło z miodem.
  3. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj je na patelnię. Duś przez kilka minut, aż jabłko będzie miękkie.
  4. Połącz kaszę z jabłkami i posyp danie cynamonem. Wszytko dokładnie wymieszaj.

Kasza pęczak z warzywami i kurkumą

Czas na kaszę w kolejnej rozgrzewającej odsłonie. Tym razem w towarzystwie kurkumy! Dzięki jej dodatkowi danie sprawi, że nie będziemy głodni, ale także rozgrzeje nas jak nie jeden koc. Poza tym kasza nie będzie już biała, ale pięknie złocista! Zadowoli nie tylko nasze kubki smakowe, ale także będzie jeszcze bardziej apetyczna dla naszego oka. Posmakuje i dużym i małym fanom produktów zbożowych.

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 3 szklanki wody
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, marchewkę, cebulę i pora pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojone warzywa, a następnie kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.
  3. Po upływie tego czasu dodaj kaszę pęczak i zalej ją gorącą wodą. Wedle uznania dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Hub Sp z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.

Konsument

Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.