Komunikaty PR

Rozgrzewające dania z kaszą na chłodne, jesienne wieczory

2021-09-21  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt

Alicja Zaborska
PR Hub Sp z o.o.

Długa 16
00-238 Warszawa
alicja.zaborska@prhub.eu
+ 48 533 337 960
https://prhub.eu/
Do pobrania IP ( 2.56 MB )

Lato powoli dobiega końca, a jesień zbliża się do nas coraz większymi krokami. Możemy poczuć jej oddech w czasie chłodnych wieczorów, które coraz bardziej przypominają nam, aby zaopatrzyć się w cieplejsze ubrania. Jednak nie tylko swetry i koce mogą nas rozgrzać, ale także odpowiednio doprawione posiłki! Rozgrzewające przyprawy w połączeniu z produktami zbożowymi stworzą pyszne, sycące dania, które sprawią, że będzie nam ciepło nawet wtedy, gdy za oknem jest coraz chłodniej.

Rozgrzewające przyprawy

Za właściwości rozgrzewające w posiłkach odpowiadają przede wszystkim przyprawy. Nie tylko dodają wspaniałego smaku naszym potrawom, ale także sprawiają, że robi nam się cieplej. Do przypraw rozgrzewających możemy zaliczyć między innymi imbir, cynamon, kurkumę, czosnek, goździki oraz gałkę muszkatołową. Są to przyprawy, które kojarzą nam się właśnie z jesiennymi i zimowymi potrawami. Zawarte w nich związki przyspieszają krążenie, sprawiając, że robi nam się bardzo szybko ciepło. Przykładem takich związków jest np. kwarcestyna w czosnku czy gingerol w imbirze. Działanie rozgrzewające wykazują także ostre przyprawy, takie jak papryczki chilli czy pieprz cayenne. Odpowiedzialna za nie jest kapsaicyna, która nadaje pikantny smak, a także sprawia, że chwilę po zjedzeniu ostrej potrawy robi nam się gorąco.

Z dodatkiem produktów zbożowych

Wraz z jesienią przychodzi do nas przesilenie jesienne. Chłodne wieczory i mało słońca sprawiają, że wykazujemy dużo mniej witalności i chęci do pracy. W związku z tym potrzebujemy wartościowych źródeł energii, które nas rozbudzą i sprawią, że dużo chętniej opuścimy nasze ciepłe domowe kąty. Takimi produktami są produkty zbożowe, które stanowią źródło energii w postaci wartościowych węglowodanów. Produkty zbożowe nie mają bezpośrednio rozgrzewających właściwości, jednak dzięki zawartości błonnika pokarmowego jesteśmy syci na dłużej. Na pewno każdy z nas doświadczył sytuacji, w której, gdy byliśmy głodni, mieliśmy mniej energii, a także dużo szybciej nam się robiło zimno. W związku z tym spożywanie posiłków z produktami zbożowymi, takimi jak kasze i płatki, sprawi, że  dłużej będziemy odczuwać sytość, a głód nie będzie nam straszny. Dodatkowo połączenie sycących produktów zbożowych wraz z rozgrzewającymi przyprawami daje niezastąpiony efekt tak kulinarny, jak i żywieniowy.

Jak łączyć smaki?

Produkty zbożowe są uniwersalne, dlatego pasuje do nich wiele różnych przypraw. Do przygotowania rozgrzewającego dania z kaszą gryczaną czy jaglaną warto dodać wspomniany imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową, które podkreślą smak kaszy, wybijając jednocześnie ostrzejszą nutę samych przypraw. Kasze jęczmienne również świetnie sprawdzą się z tymi przyprawami, choć warto też wypróbować połączenie z kurkumą czy czosnkiem. Papryczka chilli czy pieprz cayenne świetnie nadadzą się do kompozycji zbożowych w bardziej egzotycznym wydaniu, np. do potraw meksykańskich. Warto samemu eksperymentować w kuchni i szukać takich połączeń, które będą nam najlepiej smakować. Ale warto też sięgać po sprawdzone przepisy – poniżej nasze propozycje! 

Kasza jaglana z jabłkiem i cynamonem

Dla większości z nas jest to smak dzieciństwa, który przypomina nam beztroskie jesienne wieczory. Kasza w połączeniu z cynamonem sprawia jednak, że chłodne wieczory nie są już takie chłodne. Sprawdzi się również idealnie na rozgrzanie nie tak ciepłych poranków.

Składniki na 2 porcje:

  • ½  szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną wsyp do garnka, zalej mlekiem i gotuj przez około 15 minut.
  2. W międzyczasie na rozgrzanej patelni rozpuść masło z miodem.
  3. Jabłka obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie dodaj je na patelnię. Duś przez kilka minut, aż jabłko będzie miękkie.
  4. Połącz kaszę z jabłkami i posyp danie cynamonem. Wszytko dokładnie wymieszaj.

Kasza pęczak z warzywami i kurkumą

Czas na kaszę w kolejnej rozgrzewającej odsłonie. Tym razem w towarzystwie kurkumy! Dzięki jej dodatkowi danie sprawi, że nie będziemy głodni, ale także rozgrzeje nas jak nie jeden koc. Poza tym kasza nie będzie już biała, ale pięknie złocista! Zadowoli nie tylko nasze kubki smakowe, ale także będzie jeszcze bardziej apetyczna dla naszego oka. Posmakuje i dużym i małym fanom produktów zbożowych.

Składniki:

  • 100 g kaszy pęczak
  • 3 szklanki wody
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 por
  • ½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę, marchewkę, cebulę i pora pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojone warzywa, a następnie kurkumę. Wszystko dokładnie wymieszaj i smaż przez około 10 minut.
  3. Po upływie tego czasu dodaj kaszę pęczak i zalej ją gorącą wodą. Wedle uznania dodaj sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez ok. 20 minut.

Smacznego!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: PR Hub Sp z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody Biuro prasowe
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Małgorzata Potocka: Nigdy nie przejmowałam się złą opinią, bo na ogół jest ona złośliwa, podła i pełna zazdrości. Moje spektakle są na światowym poziomie

Artystka przyznaje, że z dumą dzierży tytuł królowej polskiej rewii, który zyskała dzięki swojej determinacji, ciężkiej pracy i uznaniu publiczności. Teatr Sabat bowiem to miejsce, które od ćwierć wieku nieustannie przyciąga uwagę odbiorców, a wizja artystyczna oraz umiejętność gromadzenia w jednym miejscu utalentowanych artystów czynią Małgorzatę Potocką jedną z najważniejszych postaci w polskim środowisku teatralno-rozrywkowym. Jak sama podkreśla, krytyka jej działań wynika tylko z zazdrości, dlatego stara się ignorować złośliwe komentarze.

Żywienie

Naukowcy opracowali czynniki wpływające na długowieczność. Decyduje o niej nie tylko dieta i tryb życia, ale też relacje z rodziną

Wiadomo już, że są pewne czynniki, które sprzyjają długowieczności. Aby dożyć 100, a nawet więcej lat trzeba stosować dietę bogatą w warzywa i owoce, odstawić używki, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowy sen. Niezwykle ważne są także udane relacje rodzinne i towarzyskie. Prof. Grzegorz Dworacki z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu podkreśla, że kluczem do opracowania czynników długowieczności było wyznaczenie na świecie pięciu tzw. niebieskich stref, w których żyje najwięcej zdrowych, sprawnych i zadowolonych z życia stulatków.

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze

Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć