Komunikaty PR

Rozgrzewająco na talerzu

2022-11-10  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Czosnek ma swoich zagorzałych wielbicieli, jak i przeciwników – głównie ze względu na mocny, wyrazisty smak i zapach. Jest jednak znakomitym dodatkiem do wielu rozgrzewających dań, a jego mocny charakter złagodzimy stosując go nie jako główny akcent, a dodatek w postaci dipu czosnkowego.

Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Szacuje się, że jego historia sięga Azji, gdzie był uprawiany już pięć tysięcy lat temu! Stamtąd przez Afrykę przywędrował do Europy. W starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji ceniono go ze względu na jego lecznicze właściwości - zapobiegał chorobom, pomagał uwolnić się od pasożytów, dodawał energii. W Polsce pojawił się między XII a XIII wiekiem. Dzisiaj czosnek jest stale obecny w naszej kuchni. Doskonale komponuje się z mięsem, wzbogaca także smak i aromat sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających dań. Zamiast czosnku możemy wykorzystać Sos Kielecki czosnkowy, który ma swój wyrazisty smak, a jednak jest łagodniejszą wersją tej przyprawy.

Pieczona ryba z ziołami

Ryby w naszej diecie powinny być obecne nie tylko ze względu na wartości odżywcze. Wzmacniają także układ odpornościowy, co jest szczególne istotne w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowane w piekarniku nie tracą swoich zalet, a dodatkowo znakomicie rozgrzewają po powrocie do domu. Do wykonania dania wystarczy:

  • porcja ulubionej ryby
  • masło
  • cytryna
  • sól i grubo mielony pieprz
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • Sos Kielecki czosnkowy
  • koperek.

Ucieramy masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny. Nacieramy rybę przygotowanym masłem, kładziemy na niej plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku. Odstawiamy ją 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blaszkę, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.  W tym czasie dobrze jest przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy, który możesz dodatkowo wzbogacić świeżym, posiekanym koperkiem.

Rybę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami lub ćwiartkami cytryny i serwujemy z ulubionymi dodatkami – naszym dipem czosnkowym i chlebem, frytkami, ryżem etc.

 

 

Falafele – dla wegetarian i nie tylko

Falafele to jedno z najbardziej powszechnych dań na Bliskim Wschodzie, gdzie są popularne niczym nasze, rodzime pierogi.  To smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, których przygotowanie nie powinno sprawić kłopotu nawet tym, którzy stawiają w kuchni dopiero pierwsze kroki. Czego potrzebujemy?

  • 400 g suchej ciecierzycy,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • natka pietruszki,
  • woda gazowana,
  • 2 łyżki kolendry,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 0,5 łyżeczki chili,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • Sos Kielecki czosnkowy.

Dzień wcześniej ciecierzycę wsypujemy do dużej miski i zalewamy ją dużą ilością wody. Zostawiamy na noc, rano odlewamy wodę, płuczemy a następnie mielimy ją w malakserze. Dodajemy sól, sodę, czosnek i cebulę a pod koniec ucierania dorzucamy przyprawy oraz pietruszkę i kolendrę. Masa jest gotowa, gdy zaczyna się lepić. Formujemy małe, nieco spłaszczone kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy po około 3 minuty z każdej strony. I to wszystko.

Podajemy je w chlebkach pita z dodatkiem ulubionych warzyw i oryginalnie z sosem Tahini lub w rodzimej wersji – z Sosem Kieleckim czosnkowym.

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,40 zł

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.

Teatr

Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora

W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.