Rozgrzewająco na talerzu

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Czosnek ma swoich zagorzałych wielbicieli, jak i przeciwników – głównie ze względu na mocny, wyrazisty smak i zapach. Jest jednak znakomitym dodatkiem do wielu rozgrzewających dań, a jego mocny charakter złagodzimy stosując go nie jako główny akcent, a dodatek w postaci dipu czosnkowego.
Czosnek to jedna z najpopularniejszych przypraw świata. Szacuje się, że jego historia sięga Azji, gdzie był uprawiany już pięć tysięcy lat temu! Stamtąd przez Afrykę przywędrował do Europy. W starożytnym Egipcie, Rzymie i Grecji ceniono go ze względu na jego lecznicze właściwości - zapobiegał chorobom, pomagał uwolnić się od pasożytów, dodawał energii. W Polsce pojawił się między XII a XIII wiekiem. Dzisiaj czosnek jest stale obecny w naszej kuchni. Doskonale komponuje się z mięsem, wzbogaca także smak i aromat sosów, zup, zapiekanek, makaronów, dań i przetworów z warzyw. Jest także idealnym dodatkiem do rozgrzewających dań. Zamiast czosnku możemy wykorzystać Sos Kielecki czosnkowy, który ma swój wyrazisty smak, a jednak jest łagodniejszą wersją tej przyprawy.
Pieczona ryba z ziołami
Ryby w naszej diecie powinny być obecne nie tylko ze względu na wartości odżywcze. Wzmacniają także układ odpornościowy, co jest szczególne istotne w sezonie jesienno-zimowym. Przygotowane w piekarniku nie tracą swoich zalet, a dodatkowo znakomicie rozgrzewają po powrocie do domu. Do wykonania dania wystarczy:
- porcja ulubionej ryby
- masło
- cytryna
- sól i grubo mielony pieprz
- czosnek
- natka pietruszki
- Sos Kielecki czosnkowy
- koperek.
Ucieramy masło z solą, pieprzem i rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz sokiem z połowy cytryny. Nacieramy rybę przygotowanym masłem, kładziemy na niej plastry z pozostałej połówki cytryny, po gałązce pietruszki i koperku. Odstawiamy ją 30 minut do lodówki. Po tym czasie przekładamy na blaszkę, wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut. W tym czasie dobrze jest przygotować pyszny sos. Do małej miseczki przełóż Sos Kielecki czosnkowy, który możesz dodatkowo wzbogacić świeżym, posiekanym koperkiem.
Rybę wykładamy na talerz, dekorujemy plasterkami lub ćwiartkami cytryny i serwujemy z ulubionymi dodatkami – naszym dipem czosnkowym i chlebem, frytkami, ryżem etc.
Falafele – dla wegetarian i nie tylko
Falafele to jedno z najbardziej powszechnych dań na Bliskim Wschodzie, gdzie są popularne niczym nasze, rodzime pierogi. To smażone na głębokim tłuszczu kotleciki z ciecierzycy, których przygotowanie nie powinno sprawić kłopotu nawet tym, którzy stawiają w kuchni dopiero pierwsze kroki. Czego potrzebujemy?
- 400 g suchej ciecierzycy,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- olej rzepakowy do smażenia,
- natka pietruszki,
- woda gazowana,
- 2 łyżki kolendry,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki chili,
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- Sos Kielecki czosnkowy.
Dzień wcześniej ciecierzycę wsypujemy do dużej miski i zalewamy ją dużą ilością wody. Zostawiamy na noc, rano odlewamy wodę, płuczemy a następnie mielimy ją w malakserze. Dodajemy sól, sodę, czosnek i cebulę a pod koniec ucierania dorzucamy przyprawy oraz pietruszkę i kolendrę. Masa jest gotowa, gdy zaczyna się lepić. Formujemy małe, nieco spłaszczone kuleczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotleciki smażymy po około 3 minuty z każdej strony. I to wszystko.
Podajemy je w chlebkach pita z dodatkiem ulubionych warzyw i oryginalnie z sosem Tahini lub w rodzimej wersji – z Sosem Kieleckim czosnkowym.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego: 3,40 zł

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.