Rozpoczynamy sezon grillowy!
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Coraz wyższe temperatury na termometrze, słoneczne dni i wiosenna aura zachęca… czas więc zacząć sezon grillowy! Kiełbaski, skrzydełka z kurczaka i karkówka to znane klasyki, ale pojawia się sposobność aby przyrządzić na grillu też kilka nowych smakołyków – możliwości z pewnością nie brakuje, zarówno mięsnych, jak i tych wegetariańskich.
Smaczne, aromatyczne dania z grilla to tylko połowa sukcesu. Warto wzbogacić je o równie pyszne dodatki. Świetnie sprawdzą się między innymi gotowane młode ziemniaki z masłem i koperkiem, sałatki ze świeżych warzyw oraz wyraziste sosy, wśród których z pewnością powinny znaleźć się dobrej jakości ketchup i musztarda. Koniecznie trzeba zwrócić uwagę na Musztardy Kieleckie, dostępne w wygodnych plastikowych opakowaniach, które doskonale spisują się w warunkach plenerowych. Do tej pory w tym wydaniu dostać można było Musztardę Kielecką delikatesową oraz grillową, jednak już teraz do grona sosów w plastikowych opakowaniach dołącza Musztarda Kielecka sarepska. Szczególnie dobrze sprawdzi się ona jako składnik wszelkiego rodzaju marynat oraz dodatek do kiełbasek czy innych mięs z grilla.
Nowe oblicze marchewki
Marchewka nie należy do warzyw często przygotowywanych na grillu. Czas to zmienić! Delikatna słodycz marchewki doskonale skomponuje się z aromatem dymu, a jeśli wzbogacimy jej smak poprzez zastosowanie wyrazistej marynaty na bazie musztardy i miodu, powstanie naprawdę wyjątkowe danie.
Potrzebne składniki:
- ok. 0,5 kg marchewek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- świeża kolendra lub natka pietruszki
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, po czym przekładamy do miski. W oddzielnym naczyniu przygotowujemy glazurę/marynatę. Łączymy ze sobą miód, Musztardę Kielecką delikatesową (dostępna jest również w wygodnym plastikowym opakowaniu), sos sojowy, oliwę z oliwek oraz czosnek. Tak przygotowaną marynatą polewamy marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy. Ważne aby każdy kawałek był nią równomiernie pokryty. Przekładamy warzywa na aluminiową tackę i grillujemy aż będą prawie całkiem miękkie (ok. 20 minut), co jakiś czas obracając je na drugą stronę. Gotowe marchewki polewamy marynatą (lub wodą), a w razie potrzeby dodatkowo solimy i posypujemy dużą ilością natki pietruszki lub kolendry.
Aromatyczne szaszłyki
Szaszłyk z polędwicy wołowej w ciekawym wydaniu z azjatyckim twistem? To danie z pewnością podbije serca wszystkich wielbicieli mięs z grilla. Grzechem było by nie spróbować! Potrzebne składniki:
- 500 g polędwicy wołowej
- 3 cebule
- 2 papryki
- ananas w puszce
- 2 łyżki Musztardy Kieleckiej sarepskiej + więcej jako dodatek do gotowego dania
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (ok. 5 cm)
- 3 łyżki sosu sojowego
Zaczynamy od przygotowania marynaty do mięsa. Łączymy w misce Musztardę Kielecką sarepską, miód, oliwę z oliwek, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir oraz sos sojowy. Polędwicę wołową kroimy w niewielkiej grubości plastry i dokładnie pokrywamy marynatą. Na tym etapie najlepiej odstawić mięso na kilka godzin do lodówki, jednak nie jest to konieczne. Następnie kroimy cebulę w grube plastry, a paprykę i ananasa w dużą kostkę. Wszystkie składniki nakłuwamy na patyczek do szaszłyków naprzemiennie z polędwicą. Grillujemy krótko, aż mięso będzie przyrumienione z każdej strony. Podajemy z dodatkową porcją Musztardy Kieleckiej sarepskiej.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej w opakowaniu plastikowym: ok. 4,26 zł brutto / 500g

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci
Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.
Edukacja
W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.
Psychologia
Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.