Ruszył Pojedynek Smaku
Już ruszyły do boju! W pierwszym odcinku „Pojedynku Smaku” walkę stoczyły: Tysia Gotuje i Dieta bez diety. Kulinarne influencerki przygotowały regionalne dania kuchni kurpiowskiej i podhalańskiej. W kuchni królowała Kiełbasa Krakowska „Nasze Polskie” w towarzystwie polskiego ziemniaka. W tym odcinku Pojedynku Smaku rywalizują między sobą kotlety z gotowanych ziemniaków z kiełbasą i oscypkiem kontra regionalna babka ziemniaczana zwana rejbakiem/rajbakiem. Które danie wygra?
Justyna Ratajczak, znana w sieci jako Tysia Gotuje zdecydowała się na zrobienie ziemniaczanych kotletów z dodatkiem prawdziwego oscypka z mleka owczego i kiełbasy krakowskiej wieprzowej marki Duda Nasze Polskie. Do ich przygotowania inspiracją były Moskole, czyli tradycyjne ziemniaczane placki, będące podstawą góralskiej kuchni. Od wczesnych lat dzieciństwa Podhale jest bardzo bliskie sercu Justyny, zawsze z utęsknieniem czeka na wakacje, by móc wrócić w te rejony.
Konkurencją dla podhalańskiego dania był kurpiowski przebój – rejbak/rajbak, zwany również babką ziemniaczaną. Asia Wosińska, autorka bloga Dieta bez diety i serii bestsellerowych książek, przygotowała go w specjalnej odsłonie, dodając do niego aromatyczną suchą krakowską wieprzową Nasze Polskie. Nad kulinarną walką czuwał autorytet w swojej dziedzinie i ambasadorka akcji – Ewa Wachowicz.
– Kuchnia regionalna jest dla mnie bardzo ważna, to swoista wizytówka różnych miejsc Polski.
Od zawsze jestem zwolenniczką świeżych, lokalnych produktów i smaków z tradycją. Sama pochodzę
z Beskidu Żywieckiego i uwielbiam wracać do tamtejszych specjałów, kojarzą mi się z dzieciństwem
i rodzinnymi stronami. Mimo tego, że gotowanie jest moją pasją od wielu lat, a w kuchni czuję się jak ryba w wodzie, ten projekt będzie dla mnie ekscytującym wyzwaniem – mówi Ewa Wachowicz, ambasadorka akcji „Pojedynek Smaku”.
Właśnie wystartowała wielka akcja „Pojedynek Smaku”. W kulinarnych starciach weźmie udział szesnaścioro influencerów. Za zadanie mają przygotowanie najlepszych regionalnych potraw. Będziemy mogli oglądać online pojedynkowe zmagania rywalizujących między sobą zawodników reprezentujących różne regiony Polski. Zwycięzcy poszczególnych par przechodzą do kolejnych etapów bitwy. W kolejnym odcinku wystartują Jedz pysznie przeciwko Fit talerzyk przedstawiając kuchnię Mazowsza i Pomorza. O tym, kto zwycięży, zadecydują internauci w głosowaniu na stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl. Na wszystkich głosujących czekają atrakcyjne nagrody.
– Polska słynie ze swojej kuchni, a my jesteśmy z niej dumni. Dania regionalne i lokalne produkty są obecnie bardzo popularne. Polacy coraz częściej szukają pomysłu na przepisy inspirowane polskimi tradycjami. Kulinarni influencerzy, którzy biorą udział w „Pojedynku Smaku”, podzielą się z nami swoimi propozycjami na regionalne potrawy i udowodnią, że do ich przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników czy zaawansowanych umiejętności – mówi Beata Mroziuk, Dyrektor Marketingu Zakładów Mięsnych Silesia.
W swoich daniach kucharze będą wykorzystywać wędliny marki Duda Nasze Polskie. To linia produktów inspirowana polskimi smakami, która powstała z zamiłowania do tego co rodzime i tradycyjne.
Kolejny pojedynek już 27 stycznia. Zmierzą się ze sobą Mazowsze (Jedz pysznie) oraz Pomorze (Fit talerzyk). Zmagania można śledzić na żywo na profilach influencerów, specjalnie przygotowanej stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl oraz w mediach społecznościowych marki Duda – na Facebooku (@DudaNaszePolskie) i Instagramie (@duda_naszepolskie). Wielki finał walki odbędzie się w połowie marca.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć
Niedawno piosenkarka podzieliła się swoim sposobem na wyleczenie się z hashimoto. Jak podkreśla, kiedy ona sama kilka lat temu usłyszała diagnozę, postanowiła zrobić wszystko, by zatrzymać rozwój przewlekłego zapalenia tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Przede wszystkim zaczęła prowadzić zdrowy styl życia i postawiła na restrykcyjną dietę. Skutecznym antidotum miały się też okazać suplementy. Jej wypowiedź wywołała spore kontrowersje. Lekarze podkreślają bowiem, że całkowite wyleczenie się z tego schorzenia nie jest możliwe, a rozwój choroby mogą powstrzymać wyłącznie leki.
Konsument
Po debacie prezydenckiej wzrosło zainteresowanie woreczkami nikotynowymi. Niesłusznie mylone są z nielegalnymi w Polsce snusami

Debata prezydencka 23 maja br. pokazała, że Polacy nie wiedzą, czym są saszetki nikotynowe oraz snusy, a także czym się różnią. Sztab wyborczy Karola Nawrockiego podał, że kandydat na prezydenta podczas debaty przyjął snus. Sam Karol Nawrocki sprostował, że była to saszetka nikotynowa. Tymczasem różnica między oboma produktami jest ogromna. Snus zawiera tytoń, którego nie ma w saszetce, a jego sprzedaż w UE – z wyjątkiem Szwecji – jest zabroniona.
Transport
SUV-y dominują rynek motoryzacyjny. Hyundai wprowadzi latem do sprzedaży nowy siedmioosobowy model

Na polskich i europejskich drogach królują SUV-y. W kwartale br. stanowiły już 60 proc. nowych rejestracji w Polsce. Latem w sprzedaży pojawi się nietypowa odmiana SUV-a: siedmioosobowy elektryczny Hyundai IONIQ 9. Marka zapewnia, że to pokaz jej możliwości technologicznych.