Ruszył Pojedynek Smaku
Już ruszyły do boju! W pierwszym odcinku „Pojedynku Smaku” walkę stoczyły: Tysia Gotuje i Dieta bez diety. Kulinarne influencerki przygotowały regionalne dania kuchni kurpiowskiej i podhalańskiej. W kuchni królowała Kiełbasa Krakowska „Nasze Polskie” w towarzystwie polskiego ziemniaka. W tym odcinku Pojedynku Smaku rywalizują między sobą kotlety z gotowanych ziemniaków z kiełbasą i oscypkiem kontra regionalna babka ziemniaczana zwana rejbakiem/rajbakiem. Które danie wygra?
Justyna Ratajczak, znana w sieci jako Tysia Gotuje zdecydowała się na zrobienie ziemniaczanych kotletów z dodatkiem prawdziwego oscypka z mleka owczego i kiełbasy krakowskiej wieprzowej marki Duda Nasze Polskie. Do ich przygotowania inspiracją były Moskole, czyli tradycyjne ziemniaczane placki, będące podstawą góralskiej kuchni. Od wczesnych lat dzieciństwa Podhale jest bardzo bliskie sercu Justyny, zawsze z utęsknieniem czeka na wakacje, by móc wrócić w te rejony.
Konkurencją dla podhalańskiego dania był kurpiowski przebój – rejbak/rajbak, zwany również babką ziemniaczaną. Asia Wosińska, autorka bloga Dieta bez diety i serii bestsellerowych książek, przygotowała go w specjalnej odsłonie, dodając do niego aromatyczną suchą krakowską wieprzową Nasze Polskie. Nad kulinarną walką czuwał autorytet w swojej dziedzinie i ambasadorka akcji – Ewa Wachowicz.
– Kuchnia regionalna jest dla mnie bardzo ważna, to swoista wizytówka różnych miejsc Polski.
Od zawsze jestem zwolenniczką świeżych, lokalnych produktów i smaków z tradycją. Sama pochodzę
z Beskidu Żywieckiego i uwielbiam wracać do tamtejszych specjałów, kojarzą mi się z dzieciństwem
i rodzinnymi stronami. Mimo tego, że gotowanie jest moją pasją od wielu lat, a w kuchni czuję się jak ryba w wodzie, ten projekt będzie dla mnie ekscytującym wyzwaniem – mówi Ewa Wachowicz, ambasadorka akcji „Pojedynek Smaku”.
Właśnie wystartowała wielka akcja „Pojedynek Smaku”. W kulinarnych starciach weźmie udział szesnaścioro influencerów. Za zadanie mają przygotowanie najlepszych regionalnych potraw. Będziemy mogli oglądać online pojedynkowe zmagania rywalizujących między sobą zawodników reprezentujących różne regiony Polski. Zwycięzcy poszczególnych par przechodzą do kolejnych etapów bitwy. W kolejnym odcinku wystartują Jedz pysznie przeciwko Fit talerzyk przedstawiając kuchnię Mazowsza i Pomorza. O tym, kto zwycięży, zadecydują internauci w głosowaniu na stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl. Na wszystkich głosujących czekają atrakcyjne nagrody.
– Polska słynie ze swojej kuchni, a my jesteśmy z niej dumni. Dania regionalne i lokalne produkty są obecnie bardzo popularne. Polacy coraz częściej szukają pomysłu na przepisy inspirowane polskimi tradycjami. Kulinarni influencerzy, którzy biorą udział w „Pojedynku Smaku”, podzielą się z nami swoimi propozycjami na regionalne potrawy i udowodnią, że do ich przygotowania nie potrzeba trudno dostępnych składników czy zaawansowanych umiejętności – mówi Beata Mroziuk, Dyrektor Marketingu Zakładów Mięsnych Silesia.
W swoich daniach kucharze będą wykorzystywać wędliny marki Duda Nasze Polskie. To linia produktów inspirowana polskimi smakami, która powstała z zamiłowania do tego co rodzime i tradycyjne.
Kolejny pojedynek już 27 stycznia. Zmierzą się ze sobą Mazowsze (Jedz pysznie) oraz Pomorze (Fit talerzyk). Zmagania można śledzić na żywo na profilach influencerów, specjalnie przygotowanej stronie internetowej www.pojedyneksmaku.pl oraz w mediach społecznościowych marki Duda – na Facebooku (@DudaNaszePolskie) i Instagramie (@duda_naszepolskie). Wielki finał walki odbędzie się w połowie marca.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.