Ruszyła kolejna edycja konkursu WINIARY „Daj słoikowi drugie życie"
Przygotowanie Świąt w stylu zero waste jest łatwiejsze niż myślisz, a dodatkowo może być źródłem rodzinnej rozrywki. Marka WINIARY rusza z kolejną edycją konkursu „Daj słoikowi drugie życie” i ponownie zachęca do kreatywnego wykorzystania słoików po Majonezie Dekoracyjnym WINIARY. Uczestnicy mogą zgłaszać swoje prace od 18 do 31 grudnia 2023 roku.
Święta to okazja do wypróbowania „zero waste” w swoim domu
W czasie Świąt nasze kuchnie zaczynają tętnić życiem. Wraz z najbliższymi wspólnie przygotowujemy smakowite potrawy, na które z utęsknieniem czekaliśmy przez cały rok. Przez zmieniające się trendy żywieniowe i preferencje, wybór dań na świątecznym stole, w każdym domu może być inny. Na szczęście możliwości jest wiele – od tradycyjnych potraw, przez te z nowoczesnym twistem, w lekkiej odsłonie, po wegetariańskie czy wegańskie. Nie może oczywiście zabraknąć sałatki jarzynowej czy ulubionych wypieków. Wszystko podkreślone przez niezastąpiony Majonez Dekoracyjny WINIARY, nadający im wyjątkowego charakteru i ulubionego smaku.
Coraz częściej pragniemy celebrować te szczególne dni w duchu „zero waste”. Istnieje wiele sposobów na wcielenie tego podejścia w życie codzienne – zaczynając od mądrego planowania zakupów po rozsądne wykorzystanie resztek dań świątecznych na kolejne dni. Taka strategia pozwala uniknąć marnotrawstwa i dłużej cieszyć się smakiem świąt . Ponowne wykorzystanie opakowań również zyskuje popularność – większość z nas zachowuje ozdobne torby czy pudełka do wielokrotnego użytku, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że opakowania po produktach spożywczych również mogą znaleźć nowe zastosowanie.
Daj słoikowi drugie życie!
Marka WINIARY od lat podejmuje działania w walce z marnowaniem żywności w Polsce. W ramach kampanii „WINIARY Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu”, na stronie internetowej www.winiary.pl konsumenci mogą zapoznać się z wieloma praktycznymi poradami, jak odpowiednio przechowywać żywność, by przedłużyć jej świeżość, czy jak planować zakupy, by potem nie wyrzucać dobrych produktów. Strona stanowi również bazę przepisów w duchu „zero waste”. Dodatkowo, na terenie Polski funkcjonują Jadłodzielnie WINIARY, czyli lokalne punkty wymiany żywności, gdzie każdy ma możliwość pozostawienia nadmiaru zakupionych produktów, których nie zdążył spożyć przed terminem lub zabrania czegoś do domu.
Obecnie, w ramach kontynuacji inicjatywy, marka zachęca swoich konsumentów do podjęcia kreatywnego wyzwania. Już 18 grudnia w jej mediach społecznościowych rusza kolejna edycja konkursu „WINIARY – Daj słoikowi drugie życie” – która potrwa do końca roku. Zadaniem uczestników jest znalezienie ponownego zastosowania dla pustego słoika po Majonezie Dekoracyjnym WINIARY i zaprezentowanie go w formie zdjęcia, bumeranga, kolażu lub krótkiego filmiku. Pomysły można zgłaszać w komentarzu pod postem konkursowym na profilu marki na Facebooku lub udostępnić na swoim profilu na Instagramie oznaczając profil @winiary i wykorzystać dedykowany hashtag #drugieżyciesłoika.
Wyjątkowe nagrody
Twórcy projektów mają szerokie pole do popisu w prezentacji swoich pomysłów – jedynym ograniczeniem jest ich wyobraźnia: słoik może posłużyć jako urokliwy świąteczny lampion, piękna doniczka lub pełnić funkcję eleganckiego pojemnika na świąteczne pierniczki. Na autorów najlepszych prac czeka w sumie 30 nagród – 10 frytkownic beztłuszczowych Russell Hobbs SatisFry oraz 20 szklanych misek na sałatkę z bambusową pokrywką.
Więcej szczegółów i regulamin konkursu dostępny jest stronie https://www.winiary.pl/daj-sloikom-nowe-zycie-konkurs-Winiary/ oraz na profilach marki: https://www.facebook.com/winiary i https://www.instagram.com/winiary.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.