Komunikaty PR

RZEPAK – JAK DBAĆ O ZŁOTO POLSKICH PÓL?

2020-08-26  |  15:10
Biuro prasowe

Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin nie zbożowych uprawianych w Polsce, jednak żeby mógł urosnąć duży i piękny, należy o niego dbać i dostarczyć mu odpowiednich składników potrzebnych do jego rozwoju, szczególnie przed nadchodzącą jesienią.

Rzepak jest jedną z najważniejszych oleistych roślin uprawianych w Polsce. Z jego nasion uzyskuje się olej rzepakowy, z którego wytwarza się m.in. margarynę i inne tłuszcze. Stanowi cenne źródło energii oraz tłuszczów w żywieniu człowieka i zwierząt, dlatego tak istotny jest jego prawidłowy rozwój. Jesienią ta roślina najlepiej czuje się przy temperaturze powyżej 5oC. Przed rozpoczęciem zimy szyjka korzeniowa powinna mieć grubość około 2 cm i być pokryta od 8 do 10 liśćmi, wtedy mamy pewność, że rozwija się prawidłowo.

Rzepak jest rośliną bardzo wymagającą i potrzebuje gleby o wysokiej kulturze zasobnej w próchnicę oraz wapń. Podczas uprawy odczyn pH powinien być uregulowany – zawsze powyżej 6,0. Jeżeli jest on niższy, rzepak nie wykształci odpowiedniego systemu korzeniowego, co spowoduje, że jego plony nie będą tak obfite. Próchnica w glebie również pełni ważną funkcję w przypadku tej rośliny. Im większa jej zawartość, tym lepiej. To samo dotyczy potasu, magnezu oraz fosforu.

Rzepak to wymagająca roślina. Nie można jej uprawiać, gdzie nam się podoba. Gleba powinna być bogata w składniki pokarmowe. Wielokrotnie podczas uprawy pojawiają się pewne niedobory, dlatego koniecznie należy je uzupełnić, żeby mieć pewność, że plony będą zadowalające. W przypadku rzepaku zawsze polecam nawóz wieloskładnikowy MI Rzepak z oferty Agrami, który używany jest do dolistnego stosowania w uprawach rzepaku ozimego i innych roślin kapustowatych. Uzupełnia nawożenie podstawowe NPK o bardzo ważne dla tych roślin makroskładniki, czyli siarkę i magnez oraz 6 mikroelementów. Jest on przeznaczony do dokarmiania roślin na plantacjach o wysokim potencjale plonowania i jest idealny w przypadku szybkiego usuwania symptomów niedoboru mikroskładników. Dodatkowo występujące w nim siarka, magnez i molibden zwiększają efektywność nawożenia azotem, dodatkowo właściwa proporcja pozostałych mikroskładników korzystnie wpływa na wzrost, zimotrwałość i zdrowotność roślin. Nasi klienci chętnie sięgają po tak skomponowany produkt – mówi Marek Różniak, właściciel Agrami.

Korzystanie z odpowiedniego nawozu przynosi wiele korzyści, jak zwiększenie odporności rośliny na niską temperaturę, czynniki chorobotwórcze oraz niedobory wody. Poprawia kondycję rzepaku i jego zdrowotność. A co najważniejsze, gwarantuje wzrost plonów oraz zwiększenie zawartości tłuszczu w nasionach czy dobre wykształcenie nasion i równomierne dojrzewanie.

Oprócz boru bardzo ważne jest również dostarczenie siarki, która powoduje wzrost zawartości tłuszczu i zmiany udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej brak bardzo ogranicza wzrost i plonowanie rzepaku. Natomiast należy odpowiednio regulować jej dostarczanie, ponieważ nadmiar siarki powoduje wzrost niepożądanych glukozynolanów i silnie zakwasza glebę – dodaje Różniak.  

 

Agrami – opracowuje i dostarcza nowoczesne elementy technologii produkcji roślinnej w zakresie jedno- i wieloskładnikowych nawozów dolistnych. Marka Agrami kształtuje nowoczesne polskie rolnictwo poprzez dostarczanie nowatorskich i praktycznych rozwiązań dla produkcji roślinnej.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.