RZEPAK – JAK DBAĆ O ZŁOTO POLSKICH PÓL?
Rzepak jest jedną z najważniejszych roślin nie zbożowych uprawianych w Polsce, jednak żeby mógł urosnąć duży i piękny, należy o niego dbać i dostarczyć mu odpowiednich składników potrzebnych do jego rozwoju, szczególnie przed nadchodzącą jesienią.
Rzepak jest jedną z najważniejszych oleistych roślin uprawianych w Polsce. Z jego nasion uzyskuje się olej rzepakowy, z którego wytwarza się m.in. margarynę i inne tłuszcze. Stanowi cenne źródło energii oraz tłuszczów w żywieniu człowieka i zwierząt, dlatego tak istotny jest jego prawidłowy rozwój. Jesienią ta roślina najlepiej czuje się przy temperaturze powyżej 5oC. Przed rozpoczęciem zimy szyjka korzeniowa powinna mieć grubość około 2 cm i być pokryta od 8 do 10 liśćmi, wtedy mamy pewność, że rozwija się prawidłowo.
Rzepak jest rośliną bardzo wymagającą i potrzebuje gleby o wysokiej kulturze zasobnej w próchnicę oraz wapń. Podczas uprawy odczyn pH powinien być uregulowany – zawsze powyżej 6,0. Jeżeli jest on niższy, rzepak nie wykształci odpowiedniego systemu korzeniowego, co spowoduje, że jego plony nie będą tak obfite. Próchnica w glebie również pełni ważną funkcję w przypadku tej rośliny. Im większa jej zawartość, tym lepiej. To samo dotyczy potasu, magnezu oraz fosforu.
– Rzepak to wymagająca roślina. Nie można jej uprawiać, gdzie nam się podoba. Gleba powinna być bogata w składniki pokarmowe. Wielokrotnie podczas uprawy pojawiają się pewne niedobory, dlatego koniecznie należy je uzupełnić, żeby mieć pewność, że plony będą zadowalające. W przypadku rzepaku zawsze polecam nawóz wieloskładnikowy MI Rzepak z oferty Agrami, który używany jest do dolistnego stosowania w uprawach rzepaku ozimego i innych roślin kapustowatych. Uzupełnia nawożenie podstawowe NPK o bardzo ważne dla tych roślin makroskładniki, czyli siarkę i magnez oraz 6 mikroelementów. Jest on przeznaczony do dokarmiania roślin na plantacjach o wysokim potencjale plonowania i jest idealny w przypadku szybkiego usuwania symptomów niedoboru mikroskładników. Dodatkowo występujące w nim siarka, magnez i molibden zwiększają efektywność nawożenia azotem, dodatkowo właściwa proporcja pozostałych mikroskładników korzystnie wpływa na wzrost, zimotrwałość i zdrowotność roślin. Nasi klienci chętnie sięgają po tak skomponowany produkt – mówi Marek Różniak, właściciel Agrami.
Korzystanie z odpowiedniego nawozu przynosi wiele korzyści, jak zwiększenie odporności rośliny na niską temperaturę, czynniki chorobotwórcze oraz niedobory wody. Poprawia kondycję rzepaku i jego zdrowotność. A co najważniejsze, gwarantuje wzrost plonów oraz zwiększenie zawartości tłuszczu w nasionach czy dobre wykształcenie nasion i równomierne dojrzewanie.
– Oprócz boru bardzo ważne jest również dostarczenie siarki, która powoduje wzrost zawartości tłuszczu i zmiany udziału nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jej brak bardzo ogranicza wzrost i plonowanie rzepaku. Natomiast należy odpowiednio regulować jej dostarczanie, ponieważ nadmiar siarki powoduje wzrost niepożądanych glukozynolanów i silnie zakwasza glebę – dodaje Różniak.
Agrami – opracowuje i dostarcza nowoczesne elementy technologii produkcji roślinnej w zakresie jedno- i wieloskładnikowych nawozów dolistnych. Marka Agrami kształtuje nowoczesne polskie rolnictwo poprzez dostarczanie nowatorskich i praktycznych rozwiązań dla produkcji roślinnej.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.