Komunikaty PR

Sałata jest dobra na wszystko – poznaj jej zalety, o których nigdy nie słyszałeś

2021-02-23  |  10:35
Biuro prasowe

Mity na temat diety modelek ograniczonej do przysłowiowego już listka sałaty sprawiają, że warzywo to kojarzone bywa jako mało odżywcze. Prawda jest jednak inna. Sałata, choć rzeczywiście niskokaloryczna, zawiera też w sobie wiele cennych składników, które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Wprowadzona do zbilansowanego jadłospisu, pomoże nam zadbać o zdrowie, urodę i dobre samopoczucie.

Uspokaja i przyspiesza gojenie ran

Chlorofil odpowiedzialny za zielony kolor listków sałaty to składnik wykazujący silne działanie bakteriobójcze. Dzięki temu przyspiesza gojenie ran, zapobiega infekcjom i pomaga zwalczyć stany zapalne. Obronę organizmu przed drobnoustrojami wzmacnia też obecna w sałacie witamina C.

Badania udowodniły, że sałata wpływa też korzystnie na działanie układu nerwowego, łagodzi szkodliwe skutki stresu, a także ułatwia zasypianie. 

Oczyszcza organizm i pomaga pozbyć się opuchlizny

Toksyny mogą być przyczyną wielu nieprzyjemnych dolegliwości. Warto więc zadbać o to, aby regularnie pozbywać się ich z organizmu. Efekt detoksykujący możemy osiągnąć odpowiednio komponując naszą codzienną dietę. W walce z toksynami wspomoże nas właśnie sałata.

- Sałata pomaga oczyścić organizm z toksyn i przywrócić mu równowagę kwasowo-zasadową – wyjaśnia Jarosław Korman, dyrektor handlowy w firmie Eisberg. – Ma też działanie moczopędne, więc ułatwia wydalanie nadmiaru wody i zapobiega obrzękom. 

Dba o wzrok  

Nie od dziś wiadomo, że witamina A ma korzystny wpływ na nasze oczy. Beta-karoten kojarzony jest głównie z marchwią i innymi warzywami o pomarańczowej barwie, tymczasem jego źródłem może być także sałata.

- To, że sałata ma kolor zielony, wynika z dominacji chlorofilu – tłumaczy Jarosław Korman. –  Zawiera ona jednak także karotenoidy. Nie tylko beta-karoten, ale też luteinę i zeaksantynę. Ich niedobory mogą powodować problemy ze wzrokiem. Składniki te chronią oczy przed wolnymi rodnikami, zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, co ma szczególne znaczenie u osób starszych.

Poprawia pracę przewodu pokarmowego

Sałata jest uwielbiana przez osoby dbające o linię. Może stanowić podstawę wielu pysznych i sycących dań, jednocześnie dostarczając niewielką liczbę kalorii. Jest też ceniona za lekkostrawność. Na tym jednak lista jej zalet dla naszego „brzucha” się nie kończy.

- Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego sałata usprawnia pracę układu pokarmowego, pomaga regulować pracę jelit i oczyszczać je ze złogów – stwierdza specjalista marki Eisberg.
– Pobudza procesy trawienne i  zapobiega zaparciom. Mogą po nią sięgać nawet osoby o wrażliwym żołądku, nie wywołuje wzdęć ani zgagi. 

Tajna broń przyszłych mam

Witamina B9, powszechnie znana jako kwas foliowy, to składnik, który ma ogromne znaczenie dla prawidłowego rozwoju płodu. Jego niedobory mogą prowadzić do tak groźnych powikłań jak np. wady cewy nerwowej. Ponieważ potrzebny jest on do rozwoju układu nerwowego już we wczesnym etapie ciąży, zaleca się jego suplementowanie jeszcze przed poczęciem. Warto więc, aby kobiety zarówno spodziewające się dziecka, jak i te planujące ciążę, wprowadziły do swojej diety produkty obfitujące w tę cenną witaminę.    

- Najbogatszym źródłem folianów są warzywa zielone, szczególnie spożywane na surowo – podkreśla specjalista. – Co więcej, sałata zawiera też żelazo, zapobiegające anemii. Lekkostrawna sałatka na bazie świeżej sałaty to więc prosty sposób na zadbanie jednocześnie o zdrowie mamy i dziecka.

  

___________________________________________________________________________________

Grupa Eisberg z siedzibą w Szwajcarii to jeden z liderów w Europie i numer jeden w Szwajcarii i Europie Wschodniej w zakresie produkcji świeżych sałatek typu convenience, warzyw i owoców. Firma posiada cztery zakłady produkcyjne w Szwajcarii, po jednym w Polsce, Austrii, Rumunii i na Węgrzech. Zakład zlokalizowany w Legnicy zaopatruje partnerów handlowych w kraju, ale także w Niemczech, Czechach i na Słowacji. Klientami Eisberg Polska są największe sieci handlowe oraz gastronomiczne.

www.eisberg.pl/

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu Biuro prasowe
2021-02-27 | 07:00

Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

Co łączy buraka, lucernę, jarmuż, pora i słonecznika? To właśnie z tych warzyw powstają pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, to mają ogromną moc – dostarczają
Żywienie Chałwa na świątecznym stole nie tylko w formie przekąski
2021-02-26 | 01:00

Chałwa na świątecznym stole nie tylko w formie przekąski

Choć Polacy są tradycjonalistami i przygotowują klasyczne wielkanocne dania, to coraz więcej osób szuka niesztampowych słodkich przekąsek, które mogą pojawić się na
Żywienie Pomysły na proste i smaczne dania z musztardą
2021-02-25 | 10:00

Pomysły na proste i smaczne dania z musztardą

Każdy z nas ceni w kuchni uniwersalne, aromatyczne dodatki, które idealnie podkreślą smak wielu potraw. Jednocześnie lubimy rozwiązania dzięki którym gotowanie staje się

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Media

Gabi Drzewiecka: Należę do grona szczęśliwców, którzy w trakcie pandemii mieli pracę. Nie dotknęło mnie to aż tak bardzo pod względem finansowym

Prezenterka zapewnia, że pandemia nie odbiła się negatywnie na jej sprawach zawodowych. Co prawda w połowie ubiegłego roku po sześciu latach zakończyła współpracę z radiem Chillizet, ale nie wyklucza, że niedługo pojawi się w innej stacji radiowej. Na razie swoją autorską audycję „Gabinet dźwięku” kontynuuje online i jak podkreśla, nadal spotyka się ona z dużym zainteresowaniem odbiorców. Dziennikarkę można też oglądać na antenach telewizji TVN i Canal+, a jednym z największych wyzwań w najbliższych tygodniach będzie udział w programie Music MasterClass Fundacji Fabryki Norblina.

Finanse

Branża muzyczna dotkliwie odczuwa przedłużające się zamknięcie. Odbicie może potrwać co najmniej trzy lata

Polska branża muzyczno-festiwalowa przeżywa trudny okres w związku z pandemią COVID-19. Koncerty na żywo nie odbywają się już od wielu miesięcy, a artyści stracili dochody ze sprzedaży biletów, które są dla nich jednym z głównych źródeł przychodów. W jeszcze trudniejszej sytuacji ekonomicznej znalazły się też tysiące pracowników backstage’owych, takich jak dźwiękowcy, oświetleniowcy, choreografowie czy ekipy scenograficzne. Dziennikarz muzyczny Piotr Metz podkreśla jednak, że publiczność jest spragniona możliwości pójścia na tradycyjny koncert i obcowania z muzyką, dzięki czemu – po zakończeniu przymusowego przestoju – branża muzyczna może przeżyć prawdziwy boom.