Sałatka warzywna z wędzonym śledziem i serkiem Twój Smak
Sałatka warzywna to nieodłączny element świątecznego menu, goszczący na stołach podczas każdego Bożego Narodzenia. W tym roku proponujemy odświeżoną wersję tego popularnego dania – z dodatkiem wędzonego śledzia i serka Twój Smak oraz z nutą musztardy francuskiej. Delikatne kawałki ryby doskonale komponują się z kremową konsystencją serka i wyrazistym, lekko ostrym smakiem musztardy, nadając sałatce nowego charakteru. To doskonały wybór na przystawkę, która zaskoczy gości i wprowadzi do menu odrobinę nowoczesności, nie rezygnując z tradycyjnych, świątecznych smaków.
Sałatka warzywna z wędzonym śledziem i serkiem Twój Smak z nutą musztardy francuskiej – przepis
Składniki na 4 osoby:
- 200 g marchwi
- 100 g selera (korzeń)
- 100 g ziemniaków
- 100 g pietruszki (korzeń)
- 80 g groszku zielonego mrożonego
- 80 g kukurydzy
- 80 g ogórków konserwowych
- 2 jaja
- 100 g jabłek
- 80 g cebuli czerwonej
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 200 g serka Twój Smak naturalnego z Piątnicy
- 100 g fileta ze śledzia wędzonego
- 0,5 l mleka 3,2% z Piątnicy
- Sól, pieprz, tymianek
Sposób przygotowania:
- Warzywa korzeniowe obierz i surowe pokrój w kostkę ok. 0,5 cm.
- Marchewkę obgotuj w osolonej i wrzącej wodzie.
- Seler i pietruszkę gotuj w mleku przyprawionym solą i tymiankiem (użyj 3 gałązki świeżego lub 0,5 łyżeczki suszonego).
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę ok. 0,5 cm.
- Ugotuj jaja na twardo i przestudź, a następnie obierz. Oddziel białka od żółtka, białko pokrój w kostkę, żółtko porozrywaj na mniejsze części.
- Jabłka oraz ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.
- Filet z śledzia pokrój w kostkę.
- Cebulę czerwoną obierz i pokrój w drobną kostkę. Jedną część zostaw do sałatki, a drugą połowę dodaj do serka Twój Smak. Dodaj musztardę francuską, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu, wymieszaj.
- Ugotowaną i przestudzoną marchewkę wymieszaj ze śledziem i 1 łyżką szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Ugotowany, wystudzony seler i pietruszkę wymieszaj ze zblanszowanym groszkiem zielonym i ziemniakami. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Ogórki połącz z kukurydzą, jabłkiem i ugotowanym białkiem z jajka oraz drugą łyżką posiekanego szczypiorku, dopraw solą i pieprzem według uznania.
- Do wszystkich powyższych składników dodaj po łyżeczce majonezu i wymieszaj.
Podanie:
- Na spód naczynia nałóż 1 cm warstwę serka Twój Smak z musztardą francuską, a następnie warstwę marchewki ze śledziem.
- Nakładaj kolejno seler i pietruszkę z groszkiem zielonym, a następnie ogórka z kukurydzą i jajkiem.
- Na wierzch połóż cienką warstwą majonezu i ułóż na nim porwane żółtko oraz porwane cząstki śledzia wędzonego. Całość udekoruj natką pietruszki. Smacznego!
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne kultury.
Daj słoikowi drugie życie. Trwa kolejna edycja konkursu konsumenckiego WINIARY
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wiktor Dyduła: Znam osoby w branży muzycznej wypalone z powodu nadmiaru pracy. To, co kiedyś sprawiało im przyjemność, teraz jest zawodowym obowiązkiem
Artysta promuje obecnie swój najnowszy singiel zatytułowany „Szybkie tempo” i właśnie z taką prędkością od trzech lat podbija polski rynek muzyczny. Piosenkarz zdaje sobie jednak sprawę z tego, jakie wyzwania narzuca życie w ciągłym biegu, dlatego on sam, mimo że prężnie rozwija swoją karierę i czerpie ogromną radość ze śpiewania, od czasu do czasu zatrzymuje się i patrzy na to, co robi z innej perspektywy, by złapać tak potrzebny dystans. Wiktor Dyduła przyznaje bowiem, że w branży muzycznej nie brakuje osób, które skarżą się na zbyt duże obciążenie psychiczne i wypalenie zawodowe.