Komunikaty PR

Sałatka warzywna z wędzonym śledziem i serkiem Twój Smak

2024-12-16  |  10:00
Biuro prasowe

Sałatka warzywna to nieodłączny element świątecznego menu, goszczący na stołach podczas każdego Bożego Narodzenia. W tym roku proponujemy odświeżoną wersję tego popularnego dania – z dodatkiem wędzonego śledzia i serka Twój Smak oraz z nutą musztardy francuskiej. Delikatne kawałki ryby doskonale komponują się z kremową konsystencją serka i wyrazistym, lekko ostrym smakiem musztardy, nadając sałatce nowego charakteru. To doskonały wybór na przystawkę, która zaskoczy gości i wprowadzi do menu odrobinę nowoczesności, nie rezygnując z tradycyjnych, świątecznych smaków.

Sałatka warzywna z wędzonym śledziem i serkiem Twój Smak z nutą musztardy francuskiej – przepis
 

Składniki na 4 osoby:

  • 200 g marchwi
  • 100 g selera (korzeń)
  • 100 g ziemniaków
  • 100 g pietruszki (korzeń)
  • 80 g groszku zielonego mrożonego
  • 80 g kukurydzy
  • 80 g ogórków konserwowych
  • 2 jaja
  • 100 g jabłek
  • 80 g cebuli czerwonej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 200 g serka Twój Smak naturalnego z Piątnicy
  • 100 g fileta ze śledzia wędzonego
  • 0,5 l mleka 3,2% z Piątnicy
  • Sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa korzeniowe obierz i surowe pokrój w kostkę ok. 0,5 cm.
  2. Marchewkę obgotuj w osolonej i wrzącej wodzie.
  3. Seler i pietruszkę gotuj w mleku przyprawionym solą i tymiankiem (użyj 3 gałązki świeżego lub 0,5 łyżeczki suszonego).
  4. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź, obierz i pokrój w kostkę ok. 0,5 cm.
  5. Ugotuj jaja na twardo i przestudź, a następnie obierz. Oddziel białka od żółtka, białko pokrój w kostkę, żółtko porozrywaj na mniejsze części.
  6. Jabłka oraz ogórki konserwowe również pokrój w kostkę.
  7. Filet z śledzia pokrój w kostkę.
  8. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w drobną  kostkę. Jedną część zostaw do sałatki, a drugą połowę dodaj do serka Twój Smak. Dodaj musztardę francuską, dopraw do smaku odrobiną soli i pieprzu, wymieszaj.
  9. Ugotowaną i przestudzoną marchewkę wymieszaj ze śledziem i 1 łyżką szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem według uznania.
  10. Ugotowany, wystudzony seler i pietruszkę wymieszaj ze zblanszowanym groszkiem zielonym i ziemniakami. Całość dopraw solą i pieprzem według uznania.
  11. Ogórki połącz z kukurydzą, jabłkiem i ugotowanym białkiem z jajka oraz drugą łyżką posiekanego szczypiorku, dopraw solą i pieprzem według uznania.
  12. Do wszystkich powyższych składników dodaj po łyżeczce majonezu i wymieszaj.

Podanie:

  1. Na spód naczynia nałóż 1 cm warstwę serka Twój Smak z musztardą francuską, a następnie warstwę marchewki ze śledziem.
  2. Nakładaj kolejno seler i pietruszkę z groszkiem zielonym, a następnie ogórka z kukurydzą i jajkiem.
  3. Na wierzch połóż cienką warstwą majonezu i ułóż na nim porwane żółtko oraz porwane cząstki śledzia wędzonego. Całość udekoruj natką pietruszki. Smacznego!
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B

Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.

Problemy społeczne

Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji

Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.

Farmacja

Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi

Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.