Sekret długowieczności Japończyków, czyli jak żyć zdrowo z restauracją Sakana

Dieta japońska to nie tylko dobrze znane nam sushi. To przede wszystkim wyjątkowe podejście do zdrowia, którego korzenie sięgają wieków tradycji japońskiej. Dzięki odpowiedniej diecie, ten Kraj Kwitnącej Wiśni, jako jedyny na świecie, posiada tak duży odsetek osób, które przekroczyły 85. rok życia. Jak wygląda ich dieta? Czy podobne dania możemy znaleźć i w Polsce? Jak przygotować się do sezonu letniego smacznie i zdrowo?
- Dieta japońska to przede wszystkim głęboki szacunek dla natury, dlatego skupia się głównie na naturalnych i świeżych składnikach. Nierzadko zresztą surowych. Jednak jednym z kluczowych elementów diety japońskiej jest umiar. Kultura japońska zachęca do jedzenia aż do poczucia pełności w 80%. Porcje serwowane tam są mniejsze, niż te europejskie, bardziej estetyczne, a jedzone pałeczkami pozwalają świadomie rozkoszować się jedzeniem - mówi Szef Kuchni restauracji Sakana Bartosz Leszczyński.
TRADYCYJNA DIETA JAPOŃSKA
Dieta japońska jest bogata w ryby, owoce morza i produkty roślinne, zawiera niewiele białka zwierzęcego, cukru i tłuszczu. Opiera się na tradycyjnej kuchni japońskiej, znanej również jako washoku, która bazuje na małych porcjach z prostych i świeżych składników. Japońska metoda przyrządzania potraw akcentuje naturalne smaki i zachowuje wartości odżywcze składników, a tradycyjne techniki, takie jak gotowanie na parze, duszenie czy grillowanie, pozwalają na minimalne przetwarzanie składników, dzięki czemu ich walory odżywcze pozostają niemal nienaruszone. Ryż, ryby, tofu, makaron, wodorosty, natto czy nawet pędy bambusa to tylko wierzchołek góry lodowej bogactwa japońskiej kultury jedzenia. Potrawy Japończyków dostarczają wiele witamin, minerałów, takich jak wapń, żelazo, potas czy cynk. Dodajmy do tego ryby, które bogate są w kwasy omega-3 oraz algi, które są źródłem jodu. Po połączeniu, wszystkie te składniki czynią kuchnię japońską jedną z najzdrowszych na świecie, bogatą dodatkowo w antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki i opóźniają procesy starzenia się organizmu.
- Kuchnia japońska jest nie tylko jedną z najpopularniejszych na świecie, zwłaszcza słynne już sushi, ale przede wszystkim jedną z najzdrowszych. Świetnie wpływa na serce, tarczycę, kości, układ odpornościowy, kontroluje cholesterol. Cudownie wręcz wpływa na trawienie, detoksykację organizmu, ale i przyczynia się do uczucia sytości, co może pomóc w kontroli masy ciała. W naszej restauracji dbamy nie tylko o jakość składników, ale i o idealne porcje jedzenia na talerzu. Sashimi z serioli z sosem yuzu-zuke z pudrem z miso czy łosoś sake podawany z warzywami w sosie Teriyaki to świetne propozycje, jak zjeść smacznie i z umiarem - opowiada Bartosz Leszczyński. Jeśli ktoś planuje obchodzić Światowy Dzień Zdrowia, który wypada 7 kwietnia, kuchnia japońska jest tu idealnym wyborem.
FERMENTOWANA ŻYWNOŚĆ, CZYLI JAK WZBOGACIĆ DIETĘ
Fermentacja jest jedną z najstarszych technik konserwacji żywności, którą Japończycy wyjątkowo sobie upodobali na przestrzeni wieków. - Miso, czyli pasta z fermentowanej soi, to klasyk i podstawa wielu zup i dań, ponieważ nadaje im głęboki, lekko kwaśny smak umami. Natto z kolei to sfermentowana soja, wykorzystywana w diecie codziennej, popularna ze względu na dużą zawartość białka. I znany oczywiście wszystkim sos sojowy, tak chętnie wykorzystywany do urozmaicenia smaku sushi - przytacza przykłady fermentowanej żywności Leszczyński.
Fermentowane produkty nie tylko wzbogacają smak potraw, ale również przynoszą korzyści zdrowotne. Dzięki procesowi fermentacji, produkty te są bogate w probiotyki, które wspierają zdrową mikroflorę jelitową, poprawiają trawienie, wzmacniają system odpornościowy, przekształcają minerały w rozpuszczalną i bardziej przyswajalną formę dla naszego organizmu.
ZIELONA HERBATA – TYLKO TRADYCJA CZY COŚ WIĘCEJ?
Herbata to jeden z najważniejszych punktów japońskiego stylu życia. Zielona herbata, znana jako sencha, jest najpopularniejszym napojem i często towarzyszy każdemu posiłkowi. Jej delikatny, lekko gorzkawy smak idealnie komponuje się z tradycyjnymi japońskimi potrawami. W Japonii podstawowymi odmianami herbaty zielonej jest słynna już matcha, czyli lekko gorzka herbata w proszku, genmaicha, czyli liść zielonej herbaty prażony w brązowym ryżu oraz ryokucha, a więc herbata poddana działaniu pary wodnej. Wszystkie te herbaty są bogate w antyoksydanty, które pomagają neutralizować wolne rodniki.
- W tokijskich restauracjach często możemy też spotkać herbatę sakurę – jest to napój z marynowanych kwiatów wiśni o ciekawym, słonawym smaku. A mleko sojowe, które możemy znaleźć w Japonii aż w 50 smakach, możemy posmakować nawet gorące, prosto z garnka od ulicznego sprzedawcy. Chociaż w naszej restauracji stawiamy jednak na klasykę – już od wejścia delikatnie wyczuwalny jest zapach świeżo parzonej zielonej herbaty - śmieje się Szef Kuchni Sakany.
---
Sakana Sushi Bar – izakaya – japoński bar z przekąskami – zlokalizowany w nowych tętniących życiem Browarach Warszawskich w samym sercu Woli. Lokal znanej sieci Sakana w kolejnej odsłonie serwuje tradycyjne sushi i wiele nowych dań inspirowanych orientalną kuchnią, w formie talerzyków z przekąskami do dzielenia. W tygodniu restauracja serwuje lunche od godz. 12.00-15.00. Na gości czekają ciepłe wnętrza w minimalistycznym nowoczesnym stylu, miejsca przy barze oraz przy stolikach z opcją rezerwacji, w sezonie letnim duży ogród z widokiem na główny plac Browarów Warszawskich.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.