Ser żółty - dlaczego warto mieć go zawsze w domu?
Ser żółty. Każdy z nas zjada go rocznie ok. 12-13 kg. Sery typu holenderskiego, typu szwajcarskiego – rodzime mleczarnie dostarczają nam szeroki wachlarz propozycji. Nic dziwnego, że tak często gości na naszym stole. Ale dlaczego właściwie warto mieć go zawsze w domu? Odpowiadamy!
Ser żółty jest zdrowy
Czy ser żółty jest faktycznie zdrowy? Zdecydowanie tak. Sery żółte stanowią źródło cennych składników takich jak: kwasy tłuszczone, białko, witaminy, czy minerały (wapń, fosfor, magnez, cynk). Wszystkie wymienione składniki są z kolei niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a dokładniej – układu nerwowego, odpornościowego i mięśniowego. Należy zaznaczyć, że z całej gamy przetworów mlecznych ser żółty jest najważniejszym źródłem wapnia (które wzmacnia kości i zęby). Dobrze przyswajalny wapń poprawi gęstość i wytrzymałość kości, a co za tym idzie spożywanie sera może uchronić nas przed osteoporozą.
Ser żółty wspiera politykę zero waste
Przeciętny Polak w ciągu roku marnuje około 235 kg jedzenia. Ser żółty pozwoli nam w sprytny sposób przygotować danie z produktów, które zostały w naszej lodówce. Niezależnie od naszych umiejętności istnieje potrawa, która wyjdzie praktycznie każdemu – zapiekanka serowa! Wszystkie odmiany serów żółtych odpowiednio przechowywane, długo utrzymają swoje właściwości i będą nadawać się do spożycia, zachowując swój smak i konsystencję. Dzięki temu idealnie połączą ze sobą szynkę, warzywa i aromatyczne zioła. Co istotne: - już w momencie zakupu należy decydować się na produkty wysokiej jakości, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że przez dłuższy czas zachowają swoje składniki odżywcze – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki.
Lubią go wszyscy
Ser żółty to dodatek, który podbił podniebienia Polaków. Jeśli chodzi o śniadania - aż 84% z nas decyduje się na wybór pieczywa, do którego dodajemy m.in. ser żółty (np. Goudę od MSM Mońki). Być może jest to związane z tym, że ser żółty Gouda ma bardzo łagodny smak i szerokie możliwości zastosowania. Charakteryzuje się sprężystym miąższem i nielicznymi, owalnymi otworami wielkości ziarna, a jego pobudzający aromat zachęci do jedzenia nawet niejadków.
Redukuje poziom stresu
Z badań wynika, że aż 98% Polaków odczuwa stres, a dwie na trzy osoby spotykają się z sytuacjami stresogennymi co najmniej raz w tygodniu. Jednym pierwiastków, które pomogą nam go zredukować, jest magnez. W czasach stresu jego niedobory odczuwa wielu z nas poprzez zmęczenie, lęk, bezsenność. A w jakim produkcie można go znaleźć? Między innymi w serze żółtym! Co istotne, ser żółty doda nam także energii. Z kolei zawarta w nim serotonina poprawi nastrój.
Ser wyzwala kreatywność!
Nie musisz mieć dużych zdolności kulinarnych, aby wyczarować pomysłowe dania z serem w roli głównej. Ser żółty to produkt na tyle uniwersalny, że świetnie sprawdzi się zarówno w przekąskach dla dzieci (np. serowych ludzikach) lub w daniach dla dorosłych (np. serowych paluchach). Można go jeść na zimno albo na ciepło – w zapiekankach lub foundue. Sprawdzi się także na oficjalnych rautach jako dodatek do wina oraz rodzinnych biesiadach.
Zatem jeśli akurat skończył Wam się zapas sera żółtego, to czas na wizytę w sklepie!
Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy
Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.