Komunikaty PR

Sernik dyniowy z imbirowym spodem, czyli jesienny deser w 6 krokach

2022-10-21  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

W kuchni jesień oznacza przede wszystkim sezon na dynie. Warzywo to ma dobry wpływ na skórę oraz oczy. Zawiera również dużo składników, które wspomagają odporność, co jest wyjątkowo ważne jesienią. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi dynia świetnie sprawdza się w deserach, jak i wytrawnych potrawach.  W Polsce  najczęściej gości ona na naszych stołach w zupach oraz ciastach. Dynia idealnie komponuje się z ulubionym ciastem Polaków, czyli sernikiem.

Kremowa konsystencja dyni sprawia, że warzywo to idealnie nadaje się na sernik. Ciasto to najlepiej smakuje z imbirem i jabłkami. Często podaje się go z białą czekoladą lub cukrem pudrem.

Oto przepis na wyjątkowy, jesienny deser, czyli sernik dyniowy z imbirowym spodem:

1. Składniki:

800 g dyni

115 g masła

300 g herbatników

10 g imbiru

30 g kakao

650 g twarogu

250 g mascarpone

350 g mleko skondensowane 

35 g mąki ziemniaczanej

5 g cynamonu

2 g gałki muszkatołowej

2 g goździków

2 g sól

100 ml śmietany 18%

 4 jajka

100 g białej czekolady

40 ml śmietany kremówki

1 pomarańcza.

2. Purée z dyni:

Kroimy dynię na pół i wydrążamy ją. Następnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 20–25 min. Po upieczeniu blendujemy dynię na gładkie purée.

3. Spód imbirowo-kakaowy:

W rondelku roztapiamy masło. W malakserze lub kielichu blendera układamy herbatniki i dodajemy łyżeczkę sproszkowanego imbiru i kakao. Blendujemy wszystko na pył i dodajemy roztopione masło. Uzyskanym w ten sposób ciastem wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Ważne, żeby pokryć ciastem zarówno spód, jak i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

4. Masa serowa: 

Miksujemy ze sobą twaróg, mąkę, mascarpone, mleko skondensowane oraz przyprawy korzenne (łyżeczka imbiru, cynamon, gałka muszkatołowa i mielone goździki). Następnie dodajemy sól, śmietanę i przestudzone purée z dyni. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajka i dodajemy je do masy serowej. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby połączyć składniki bez napowietrzania masy.

5. Pieczenie: 

Piekarnik rozgrzewamy do 160˚C (grzanie góra–dół). Na wyjęte z lodówki ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy przez 60 min. Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je w otwartym piekarniku na 10 minut, by mogło się ostudzić. 

6. Polewa 

W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę i śmietankę. Wyparzamy pomarańczę, następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do polewy. Mieszamy i zdejmujemy z kąpieli wodnej. Dodajemy 2 łyżki purée z dyni i ponownie mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzony sernik z dynią.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.