Komunikaty PR

Sernik dyniowy z imbirowym spodem, czyli jesienny deser w 6 krokach

2022-10-21  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

W kuchni jesień oznacza przede wszystkim sezon na dynie. Warzywo to ma dobry wpływ na skórę oraz oczy. Zawiera również dużo składników, które wspomagają odporność, co jest wyjątkowo ważne jesienią. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi dynia świetnie sprawdza się w deserach, jak i wytrawnych potrawach.  W Polsce  najczęściej gości ona na naszych stołach w zupach oraz ciastach. Dynia idealnie komponuje się z ulubionym ciastem Polaków, czyli sernikiem.

Kremowa konsystencja dyni sprawia, że warzywo to idealnie nadaje się na sernik. Ciasto to najlepiej smakuje z imbirem i jabłkami. Często podaje się go z białą czekoladą lub cukrem pudrem.

Oto przepis na wyjątkowy, jesienny deser, czyli sernik dyniowy z imbirowym spodem:

1. Składniki:

800 g dyni

115 g masła

300 g herbatników

10 g imbiru

30 g kakao

650 g twarogu

250 g mascarpone

350 g mleko skondensowane 

35 g mąki ziemniaczanej

5 g cynamonu

2 g gałki muszkatołowej

2 g goździków

2 g sól

100 ml śmietany 18%

 4 jajka

100 g białej czekolady

40 ml śmietany kremówki

1 pomarańcza.

2. Purée z dyni:

Kroimy dynię na pół i wydrążamy ją. Następnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 20–25 min. Po upieczeniu blendujemy dynię na gładkie purée.

3. Spód imbirowo-kakaowy:

W rondelku roztapiamy masło. W malakserze lub kielichu blendera układamy herbatniki i dodajemy łyżeczkę sproszkowanego imbiru i kakao. Blendujemy wszystko na pył i dodajemy roztopione masło. Uzyskanym w ten sposób ciastem wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Ważne, żeby pokryć ciastem zarówno spód, jak i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

4. Masa serowa: 

Miksujemy ze sobą twaróg, mąkę, mascarpone, mleko skondensowane oraz przyprawy korzenne (łyżeczka imbiru, cynamon, gałka muszkatołowa i mielone goździki). Następnie dodajemy sól, śmietanę i przestudzone purée z dyni. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajka i dodajemy je do masy serowej. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby połączyć składniki bez napowietrzania masy.

5. Pieczenie: 

Piekarnik rozgrzewamy do 160˚C (grzanie góra–dół). Na wyjęte z lodówki ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy przez 60 min. Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je w otwartym piekarniku na 10 minut, by mogło się ostudzić. 

6. Polewa 

W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę i śmietankę. Wyparzamy pomarańczę, następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do polewy. Mieszamy i zdejmujemy z kąpieli wodnej. Dodajemy 2 łyżki purée z dyni i ponownie mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzony sernik z dynią.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.