Komunikaty PR

Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania

2022-05-27  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania

 

Najstarsze źródła, które odnoszą się do historii serników, pochodzą już ze starożytności. Ale jak to się właściwie stało, że sernik znalazł się w Polsce? Ze starożytności przeskoczyć musimy do średniowiecza, kiedy to wracający z odsieczy wiedeńskiej Jan III Sobieski, sprowadził ten pyszny deser nad Wisłę. Nasi rodacy pokochali sernik, a wyjątkowo w nim rozmiłowani krakowiacy postanowili nawet stworzyć własną wariację na jego temat. Tak powstał sernik krakowski, który uwielbiany jest do dzisiaj.

 

Jest wiele osób, które nie przepadają za deserami z rodzynkami czy skórką pomarańczową. Sięgną one zapewne po którąś z bardziej nowoczesnych odmian sernika, np. nowojorski. Jednak popularność sernika krakowskiego jest niezaprzeczalna, a dla wszystkich preferujących tradycyjne przepisy to najlepszy smakołyk.

 

A co cechuje sernik krakowski? Konieczny jest kruchy spód, z kolei wierzch wypieku powinna zdobić charakterystyczna krata, którą dodatkowo pokrywa całun z lukru cytrynowego. Jeśli myślicie, że przygotowanie tej odmiany sernika ze względu na ilość ulepszeń w jego recepturze jest skomplikowane, to jesteście w błędzie. W rzeczywistości to całkiem prosta sprawa, jednak by Wasz sernik był wybitny, pamiętać należy o kilku kwestiach.

 

  • Najlepszy do przygotowania sernika będzie świeży twaróg. Jeśli zdecydujemy się zrobić ciasto przy użyciu gotowego sera z wiaderka, należy mieć na uwadze, że będzie on miał inną konsystencję niż taki ze świeżo zmielonego sera. 

 

  • A skoro już przy twarogu jesteśmy, pamiętajcie, że należy go dokładnie zmielić, tak by nie miał grudek. W tym wypadku trzykrotne mielenie powinno wystarczyć. 

 

  • Do mielenia możemy użyć maszynki do mięsa, blendera lub praski do ziemniaków.

 

  • Budyniem śmietankowym możemy zastąpić mąkę ziemniaczaną. Jeśli zdecydujecie się na takie rozwiązanie, pamiętajcie, że budyń z torebki należy wsypać bezpośrednio do ciasta. 

 

  • Jeśli z kolei nie przepadacie za cytrynowym lukrem, mamy dla Was alternatywę. Lukier z powodzeniem można zastąpić cukrem pudrem lub czekoladową polewą.

 

  • Pamiętajcie też, że wszystkie składniki na sernik powinny mieć pokojową temperaturę. Oznacza to, że zarówno twaróg, masło, jak i jaja powinny być wyciągnięte z lodówki przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem.

 

Oczywiście wyjściowy przepis na sernik krakowski możecie poddawać dalszym modyfikacjom. Wśród alternatywnych dodatków, które można rozważyć, przygotowując sernik krakowski jest żurawina, suszone śliwki czy orzechy. Jednak najważniejsze to trzymać się powyższych wskazówek. Tylko wtedy możecie mieć pewność udanego wypieku, który z pewnością zasmakuje wszystkim Waszym najbliższym, a sam sernik gościć będzie na Waszych stołach nie tylko od święta.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Dawid Kwiatkowski: Padłem ofiarą oszustów, którzy na mnie nieuczciwie zarabiali. Teraz jestem też swoim księgowym, liczę pieniądze i sprawdzam umowy

Artysta przyznaje, że w branży muzycznej są ludzie, którzy zamiast wspierać młodych wykonawców w budowaniu kariery, po prostu chcą tylko zarobić na swoich „podopiecznych”. Dawid Kwiatkowski przestrzega więc wszystkich, którzy stają na scenie „Must Be the Music” i innych talent show, by nie ufali każdemu, kto się do nich odezwie po programie i zaproponuję współpracę, bo bardzo możliwe, że będzie mu zależało tylko na tym, by wykorzystać ich „pięć minut” dla własnych korzyści. On sam również padł ofiarą takich oszustów i musiał walczyć z nimi w sądzie.

Prawo

Tak zwana sztuczna twórczość coraz popularniejsza. Wyzwaniem pozostają kwestie praw autorskich

Rosnąca popularność narzędzi AI spowodowała, że powstaje coraz więcej „dzieł sztuki”, będących wytworem działania algorytmów, które potrafią m.in. tworzyć muzykę dopasowaną do preferencji i nastroju, malować obrazy, a nawet pisać poezję czy scenariusze filmowe. To rodzi szereg wyzwań dotyczących praw autorskich. Są także wątpliwości dotyczące ochrony dzieł, z których AI się uczy. Narzucanie prawnych zakazów i obostrzeń może jednak nie przynieść efektów.

Podróże

Radosław Majdan: W Grecji zaginęła mi walizka. To jest kraj lekkoduchów, wszystko odkładają na jutro, a pracę traktują drugorzędnie

Były piłkarz przyznaje, że z perspektywy uczestników program „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” to bardzo wymagające przedsięwzięcie. Dla niego ten format okazał się nie tylko testem fizycznym, ale także emocjonalnym, bo trzeba było stawić czoła zarówno rywalom, jak i własnym słabościom. Radosław Majdan zdradza też, że emocji nie brakowało już na lotnisku. Tuż po przylocie do Grecji okazało się bowiem, że jego walizka zaginęła. Na szczęście miał przy sobie kilka zapasowych ubrań.