Komunikaty PR

Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania

2022-05-27  |  16:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania

 

Najstarsze źródła, które odnoszą się do historii serników, pochodzą już ze starożytności. Ale jak to się właściwie stało, że sernik znalazł się w Polsce? Ze starożytności przeskoczyć musimy do średniowiecza, kiedy to wracający z odsieczy wiedeńskiej Jan III Sobieski, sprowadził ten pyszny deser nad Wisłę. Nasi rodacy pokochali sernik, a wyjątkowo w nim rozmiłowani krakowiacy postanowili nawet stworzyć własną wariację na jego temat. Tak powstał sernik krakowski, który uwielbiany jest do dzisiaj.

 

Jest wiele osób, które nie przepadają za deserami z rodzynkami czy skórką pomarańczową. Sięgną one zapewne po którąś z bardziej nowoczesnych odmian sernika, np. nowojorski. Jednak popularność sernika krakowskiego jest niezaprzeczalna, a dla wszystkich preferujących tradycyjne przepisy to najlepszy smakołyk.

 

A co cechuje sernik krakowski? Konieczny jest kruchy spód, z kolei wierzch wypieku powinna zdobić charakterystyczna krata, którą dodatkowo pokrywa całun z lukru cytrynowego. Jeśli myślicie, że przygotowanie tej odmiany sernika ze względu na ilość ulepszeń w jego recepturze jest skomplikowane, to jesteście w błędzie. W rzeczywistości to całkiem prosta sprawa, jednak by Wasz sernik był wybitny, pamiętać należy o kilku kwestiach.

 

  • Najlepszy do przygotowania sernika będzie świeży twaróg. Jeśli zdecydujemy się zrobić ciasto przy użyciu gotowego sera z wiaderka, należy mieć na uwadze, że będzie on miał inną konsystencję niż taki ze świeżo zmielonego sera. 

 

  • A skoro już przy twarogu jesteśmy, pamiętajcie, że należy go dokładnie zmielić, tak by nie miał grudek. W tym wypadku trzykrotne mielenie powinno wystarczyć. 

 

  • Do mielenia możemy użyć maszynki do mięsa, blendera lub praski do ziemniaków.

 

  • Budyniem śmietankowym możemy zastąpić mąkę ziemniaczaną. Jeśli zdecydujecie się na takie rozwiązanie, pamiętajcie, że budyń z torebki należy wsypać bezpośrednio do ciasta. 

 

  • Jeśli z kolei nie przepadacie za cytrynowym lukrem, mamy dla Was alternatywę. Lukier z powodzeniem można zastąpić cukrem pudrem lub czekoladową polewą.

 

  • Pamiętajcie też, że wszystkie składniki na sernik powinny mieć pokojową temperaturę. Oznacza to, że zarówno twaróg, masło, jak i jaja powinny być wyciągnięte z lodówki przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem.

 

Oczywiście wyjściowy przepis na sernik krakowski możecie poddawać dalszym modyfikacjom. Wśród alternatywnych dodatków, które można rozważyć, przygotowując sernik krakowski jest żurawina, suszone śliwki czy orzechy. Jednak najważniejsze to trzymać się powyższych wskazówek. Tylko wtedy możecie mieć pewność udanego wypieku, który z pewnością zasmakuje wszystkim Waszym najbliższym, a sam sernik gościć będzie na Waszych stołach nie tylko od święta.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.

Handel

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.

Teatr

Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.