Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania
Najstarsze źródła, które odnoszą się do historii serników, pochodzą już ze starożytności. Ale jak to się właściwie stało, że sernik znalazł się w Polsce? Ze starożytności przeskoczyć musimy do średniowiecza, kiedy to wracający z odsieczy wiedeńskiej Jan III Sobieski, sprowadził ten pyszny deser nad Wisłę. Nasi rodacy pokochali sernik, a wyjątkowo w nim rozmiłowani krakowiacy postanowili nawet stworzyć własną wariację na jego temat. Tak powstał sernik krakowski, który uwielbiany jest do dzisiaj.
Jest wiele osób, które nie przepadają za deserami z rodzynkami czy skórką pomarańczową. Sięgną one zapewne po którąś z bardziej nowoczesnych odmian sernika, np. nowojorski. Jednak popularność sernika krakowskiego jest niezaprzeczalna, a dla wszystkich preferujących tradycyjne przepisy to najlepszy smakołyk.
A co cechuje sernik krakowski? Konieczny jest kruchy spód, z kolei wierzch wypieku powinna zdobić charakterystyczna krata, którą dodatkowo pokrywa całun z lukru cytrynowego. Jeśli myślicie, że przygotowanie tej odmiany sernika ze względu na ilość ulepszeń w jego recepturze jest skomplikowane, to jesteście w błędzie. W rzeczywistości to całkiem prosta sprawa, jednak by Wasz sernik był wybitny, pamiętać należy o kilku kwestiach.
-
Najlepszy do przygotowania sernika będzie świeży twaróg. Jeśli zdecydujemy się zrobić ciasto przy użyciu gotowego sera z wiaderka, należy mieć na uwadze, że będzie on miał inną konsystencję niż taki ze świeżo zmielonego sera.
-
A skoro już przy twarogu jesteśmy, pamiętajcie, że należy go dokładnie zmielić, tak by nie miał grudek. W tym wypadku trzykrotne mielenie powinno wystarczyć.
-
Do mielenia możemy użyć maszynki do mięsa, blendera lub praski do ziemniaków.
-
Budyniem śmietankowym możemy zastąpić mąkę ziemniaczaną. Jeśli zdecydujecie się na takie rozwiązanie, pamiętajcie, że budyń z torebki należy wsypać bezpośrednio do ciasta.
-
Jeśli z kolei nie przepadacie za cytrynowym lukrem, mamy dla Was alternatywę. Lukier z powodzeniem można zastąpić cukrem pudrem lub czekoladową polewą.
-
Pamiętajcie też, że wszystkie składniki na sernik powinny mieć pokojową temperaturę. Oznacza to, że zarówno twaróg, masło, jak i jaja powinny być wyciągnięte z lodówki przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem.
Oczywiście wyjściowy przepis na sernik krakowski możecie poddawać dalszym modyfikacjom. Wśród alternatywnych dodatków, które można rozważyć, przygotowując sernik krakowski jest żurawina, suszone śliwki czy orzechy. Jednak najważniejsze to trzymać się powyższych wskazówek. Tylko wtedy możecie mieć pewność udanego wypieku, który z pewnością zasmakuje wszystkim Waszym najbliższym, a sam sernik gościć będzie na Waszych stołach nie tylko od święta.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.