Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania
Najstarsze źródła, które odnoszą się do historii serników, pochodzą już ze starożytności. Ale jak to się właściwie stało, że sernik znalazł się w Polsce? Ze starożytności przeskoczyć musimy do średniowiecza, kiedy to wracający z odsieczy wiedeńskiej Jan III Sobieski, sprowadził ten pyszny deser nad Wisłę. Nasi rodacy pokochali sernik, a wyjątkowo w nim rozmiłowani krakowiacy postanowili nawet stworzyć własną wariację na jego temat. Tak powstał sernik krakowski, który uwielbiany jest do dzisiaj.
Jest wiele osób, które nie przepadają za deserami z rodzynkami czy skórką pomarańczową. Sięgną one zapewne po którąś z bardziej nowoczesnych odmian sernika, np. nowojorski. Jednak popularność sernika krakowskiego jest niezaprzeczalna, a dla wszystkich preferujących tradycyjne przepisy to najlepszy smakołyk.
A co cechuje sernik krakowski? Konieczny jest kruchy spód, z kolei wierzch wypieku powinna zdobić charakterystyczna krata, którą dodatkowo pokrywa całun z lukru cytrynowego. Jeśli myślicie, że przygotowanie tej odmiany sernika ze względu na ilość ulepszeń w jego recepturze jest skomplikowane, to jesteście w błędzie. W rzeczywistości to całkiem prosta sprawa, jednak by Wasz sernik był wybitny, pamiętać należy o kilku kwestiach.
-
Najlepszy do przygotowania sernika będzie świeży twaróg. Jeśli zdecydujemy się zrobić ciasto przy użyciu gotowego sera z wiaderka, należy mieć na uwadze, że będzie on miał inną konsystencję niż taki ze świeżo zmielonego sera.
-
A skoro już przy twarogu jesteśmy, pamiętajcie, że należy go dokładnie zmielić, tak by nie miał grudek. W tym wypadku trzykrotne mielenie powinno wystarczyć.
-
Do mielenia możemy użyć maszynki do mięsa, blendera lub praski do ziemniaków.
-
Budyniem śmietankowym możemy zastąpić mąkę ziemniaczaną. Jeśli zdecydujecie się na takie rozwiązanie, pamiętajcie, że budyń z torebki należy wsypać bezpośrednio do ciasta.
-
Jeśli z kolei nie przepadacie za cytrynowym lukrem, mamy dla Was alternatywę. Lukier z powodzeniem można zastąpić cukrem pudrem lub czekoladową polewą.
-
Pamiętajcie też, że wszystkie składniki na sernik powinny mieć pokojową temperaturę. Oznacza to, że zarówno twaróg, masło, jak i jaja powinny być wyciągnięte z lodówki przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem.
Oczywiście wyjściowy przepis na sernik krakowski możecie poddawać dalszym modyfikacjom. Wśród alternatywnych dodatków, które można rozważyć, przygotowując sernik krakowski jest żurawina, suszone śliwki czy orzechy. Jednak najważniejsze to trzymać się powyższych wskazówek. Tylko wtedy możecie mieć pewność udanego wypieku, który z pewnością zasmakuje wszystkim Waszym najbliższym, a sam sernik gościć będzie na Waszych stołach nie tylko od święta.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki
Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.
Transport
Trwa debata o nowych przepisach dotyczących praw pasażerów. Możliwe zmiany w wysokości odszkodowań za opóźnione loty

W dyskusji o prawach pasażerów linii lotniczych pojawiają się rozbieżności między unijnymi instytucjami. Dotyczą one m.in. odszkodowań za opóźnione lub odwołane loty. Ministrowie transportu UE proponują 300 euro odszkodowania za czterogodzinne opóźnienie lub odwołanie krótkiego lotu, a Parlament Europejski opowiada się za wyższymi odszkodowaniami i to po trzech godzinach opóźnienia. Parlamentarna komisja transportowa proponuje także szereg zmian dotyczących m.in. bagażu podręcznego czy odpowiedzialności pośredników sprzedających bilety.
Dziecko
Marcelina Zawadzka: Uwielbiam zakupy online. Kiedy mały wieczorem zasypia, to ja mam wtedy czas na przeglądanie ofert w sieci

Odkąd modelka została mamą, zmieniła nawyki zakupowe, ponieważ nie ma czasu ani siły, żeby chodzić po galeriach w poszukiwaniu wszystkiego, co jest jej aktualnie potrzebne. A najwięcej rzeczy kupuje teraz właśnie dla swojego syna, który rośnie w oczach i często trzeba mu chociażby wymieniać garderobę. Marcelina Zawadzka zaznacza, że w sieci zazwyczaj robi zakupy wieczorem, kiedy jej syn już zasypia.