Komunikaty PR

Sernik z figami i bez cukru z nietypowym dodatkiem! Przepis szefa cukierni

2022-04-27  |  15:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska@publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

Najczęściej z twarogiem, klasycznie. Coraz częściej z nietypowymi dodatkami. Jedno jest pewne - Polacy kochają sernik. Również z większą ochotą podchodzą do nowych połączeń i wytrawnych smaków, nawet tych bez cukru. Poznajcie przepis na sernik bez cukru, wprost od szefa cukierni, Michała Figi.

 

Jest to sernik bardziej złożony, który wymaga poświęcenia troszkę więcej czasu niż zazwyczaj przy przygotowaniu klasycznych ciast. Dodatkowym wyzwaniem jest zdecydowanie zręczne połączenie twarogu z kozim specjałem, a także przygotowanie go bez dodatku cukru. Ale jak to mówią – do odważnych świat należy!

 

„Prawie wytrawny sernik” w trzech krokach

 

– Osobiście uwielbiam ciasta czy torty o różnych strukturach, a właśnie ten sernik taki jest. Chrupiący, piankowy z kawałkami owoców – dodaje Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka. 

 

Przepis:

 

SPÓD CIASTECZKOWY

  • 50 g roztopionego masła

  • 100 g ulubionych ciasteczek gluten free

  • 80 g orzechów laskowych

  • 0,5 łyżeczki imbiru

 

KONFITURA FIGOWY

  • 200 g suszonych fig

  • 200 ml soku z pomarańczy

  • 1 laska cynamonu

 

MASA

  • 400 g twarogu półtłustego mielonego

  • 400 g gładkiego serka koziego

  • 4 szt. jaj

  • 80 g ksylitolu

  • 30 g roztopionego masła

 

BEZA

  • 3 szt. białka

  • 100 g ksylitolu

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

KONFITURA I PRZYBRANIE

  • 5 szt. świeżych fig

 

Krok 1: figi

Najlepiej zacząć od konfitury z fig.

Do rondelka wlać sok, pokrojone w kostkę figi i laskę cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, redukując sok aż do konsystencji konfitury, następnie wystudzić.

 

Krok 2: spód

Do malaksera wsypać połamane ciasteczka, orzechy laskowe, imbir i roztopione masło.

Zmielić, wyłożyć na tortownicę, ugniatając łyżką do połowy (również po bokach) i wyłożyć schłodzoną konfiturę. Wsadzić tortownicę do lodówki.

 

Krok 3: pianka i masa serowa

W tym czasie białka należy oddzielić od żółtek, a następnie ubić je (białka) z ksylitolem na błyszczącą, sztywną masę. 

 

A co z serami? W misce dokładnie wymieszać dwa rodzaje sera, dodać żółtka i masło, tworząc kremową masę. Właśnie z nią należy delikatnie połączyć ubite białka i wsadzić całość do schłodzonej wcześniej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach ok. 26 cm.

 

Krok 4: pierwsze pieczenie

Następnie świeże figi pokroić na ćwiartki i wyłożyć na przygotowaną masę serową, wciskając je do połowy. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika na około 1 godzinę.

 

Krok 5: beza

Czas na bezę! 

 

Kolejnym krokiem jest ubicie białek i dodanie do nich ksylitolu – zgodnie z proporcjami. Kiedy piana jest już wystarczająco sztywna, dodajemy bardzo delikatnie mąkę.

 

Krok 6: ponownie do pieca i gotowe

Na wyciągniętym na chwilę serniku rozprowadzamy ubitą bezę, a potem całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 30 minut.

 

Po pół godzinie zostawiamy na blacie do wystudzenia. 

 

Smacznego!

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Osoby z chorobą otyłościową są stygmatyzowane. Hejterów nie obchodzi to, że po drugiej stronie jest człowiek z emocjami

Aktor przyznaje, że niejednokrotnie spotkał się w sieci z mową nienawiści pod swoim adresem, a najczęściej hejterzy krytykują go za wygląd. Przykre było dla niego to, że nieprzyjemne komentarze nasiliły się wtedy, kiedy po specjalistycznych zabiegach choroba otyłościowa niestety znów dała o sobie znać. Bartłomiej Nowosielski ubolewa nad tym, że szerokie grono osób nie postrzega otyłości w kategorii schorzenia, które niesie ze sobą wiele powikłań.

Handel

E-papierosy i aromatyzowane saszetki nikotynowe mogą zniknąć z rynku. Ministerstwo Zdrowia chce całkowitego zakazu ich sprzedaży

W wykazie prac legislacyjnych pojawiła się nowa propozycja Ministerstwa Zdrowia, która przewiduje zakaz wprowadzania do obrotu papierosów elektronicznych jednorazowego użytku – zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej, oraz zakaz stosowania aromatów w woreczkach nikotynowych. Projekt trafił do konsultacji społecznych. To już kolejna regulacja sektora tytoniowego w ostatnich miesiącach. Przedstawiciele biznesu podkreślają, że to chaos regulacyjny, który wpływa na brak poczucia pewności prawnej i decyzje inwestycyjne.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć