Sernik z figami i bez cukru z nietypowym dodatkiem! Przepis szefa cukierni

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska@publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Najczęściej z twarogiem, klasycznie. Coraz częściej z nietypowymi dodatkami. Jedno jest pewne - Polacy kochają sernik. Również z większą ochotą podchodzą do nowych połączeń i wytrawnych smaków, nawet tych bez cukru. Poznajcie przepis na sernik bez cukru, wprost od szefa cukierni, Michała Figi.
Jest to sernik bardziej złożony, który wymaga poświęcenia troszkę więcej czasu niż zazwyczaj przy przygotowaniu klasycznych ciast. Dodatkowym wyzwaniem jest zdecydowanie zręczne połączenie twarogu z kozim specjałem, a także przygotowanie go bez dodatku cukru. Ale jak to mówią – do odważnych świat należy!
„Prawie wytrawny sernik” w trzech krokach
– Osobiście uwielbiam ciasta czy torty o różnych strukturach, a właśnie ten sernik taki jest. Chrupiący, piankowy z kawałkami owoców – dodaje Michał Figa, szef cukierni kilku najbardziej prestiżowych i rozpoznawalnych restauracji w Polsce, ekspert programu „Ja Cię SERniczę” sfinansowanego z Fundusz Promocji Mleka.
Przepis:
SPÓD CIASTECZKOWY
-
50 g roztopionego masła
-
100 g ulubionych ciasteczek gluten free
-
80 g orzechów laskowych
-
0,5 łyżeczki imbiru
KONFITURA FIGOWY
-
200 g suszonych fig
-
200 ml soku z pomarańczy
-
1 laska cynamonu
MASA
-
400 g twarogu półtłustego mielonego
-
400 g gładkiego serka koziego
-
4 szt. jaj
-
80 g ksylitolu
-
30 g roztopionego masła
BEZA
-
3 szt. białka
-
100 g ksylitolu
-
łyżeczka mąki ziemniaczanej
KONFITURA I PRZYBRANIE
-
5 szt. świeżych fig
Krok 1: figi
Najlepiej zacząć od konfitury z fig.
Do rondelka wlać sok, pokrojone w kostkę figi i laskę cynamonu. Podgrzewać na małym ogniu, redukując sok aż do konsystencji konfitury, następnie wystudzić.
Krok 2: spód
Do malaksera wsypać połamane ciasteczka, orzechy laskowe, imbir i roztopione masło.
Zmielić, wyłożyć na tortownicę, ugniatając łyżką do połowy (również po bokach) i wyłożyć schłodzoną konfiturę. Wsadzić tortownicę do lodówki.
Krok 3: pianka i masa serowa
W tym czasie białka należy oddzielić od żółtek, a następnie ubić je (białka) z ksylitolem na błyszczącą, sztywną masę.
A co z serami? W misce dokładnie wymieszać dwa rodzaje sera, dodać żółtka i masło, tworząc kremową masę. Właśnie z nią należy delikatnie połączyć ubite białka i wsadzić całość do schłodzonej wcześniej i wyłożonej pergaminem tortownicy o wymiarach ok. 26 cm.
Krok 4: pierwsze pieczenie
Następnie świeże figi pokroić na ćwiartki i wyłożyć na przygotowaną masę serową, wciskając je do połowy. Tak przygotowany sernik włożyć do nagrzanego na 175 stopni piekarnika na około 1 godzinę.
Krok 5: beza
Czas na bezę!
Kolejnym krokiem jest ubicie białek i dodanie do nich ksylitolu – zgodnie z proporcjami. Kiedy piana jest już wystarczająco sztywna, dodajemy bardzo delikatnie mąkę.
Krok 6: ponownie do pieca i gotowe
Na wyciągniętym na chwilę serniku rozprowadzamy ubitą bezę, a potem całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 145 stopni na około 30 minut.
Po pół godzinie zostawiamy na blacie do wystudzenia.
Smacznego!
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Po miesiącu w Tajlandii przeżywam jakieś przebudzenie. Ostatnio miałem w życiu dużo różnych trudności
Trener jest niezwykle zadowolony z ostatniego pobytu w Tajlandii. Wypoczął, pozbył się negatywnych emocji i naładował akumulatory, a jednocześnie zrealizował ciekawy projekt. Pełen energii wrócił do kraju, by podejmować kolejne wyzwania zawodowe. Qczaj zaznacza, że teraz zupełnie inaczej spojrzał na ten kraj po tym, jak w jego życiu nastąpił przełom i wreszcie uwolnił się od nałogu alkoholowego.
Psychologia
Bartłomiej Nowosielski: Osoby z chorobą otyłościową są stygmatyzowane. Hejterów nie obchodzi to, że po drugiej stronie jest człowiek z emocjami

Aktor przyznaje, że niejednokrotnie spotkał się w sieci z mową nienawiści pod swoim adresem, a najczęściej hejterzy krytykują go za wygląd. Przykre było dla niego to, że nieprzyjemne komentarze nasiliły się wtedy, kiedy po specjalistycznych zabiegach choroba otyłościowa niestety znów dała o sobie znać. Bartłomiej Nowosielski ubolewa nad tym, że szerokie grono osób nie postrzega otyłości w kategorii schorzenia, które niesie ze sobą wiele powikłań.
Handel
E-papierosy i aromatyzowane saszetki nikotynowe mogą zniknąć z rynku. Ministerstwo Zdrowia chce całkowitego zakazu ich sprzedaży

W wykazie prac legislacyjnych pojawiła się nowa propozycja Ministerstwa Zdrowia, która przewiduje zakaz wprowadzania do obrotu papierosów elektronicznych jednorazowego użytku – zarówno tych z nikotyną, jak i bez niej, oraz zakaz stosowania aromatów w woreczkach nikotynowych. Projekt trafił do konsultacji społecznych. To już kolejna regulacja sektora tytoniowego w ostatnich miesiącach. Przedstawiciele biznesu podkreślają, że to chaos regulacyjny, który wpływa na brak poczucia pewności prawnej i decyzje inwestycyjne.