Serniki z całego świata – od starożytnej Grecji po Japonię

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Ulubione ciasto Polek i Polaków, obowiązkowa pozycja na uroczystościach rodzinnych i podczas świąt, a nawet i bez okazji. Jednak nowych sposobów przygotowania tego ciasta jest z każdym rokiem coraz więcej. Skąd wziął się sernik i kiedy powstał po raz pierwszy?
Najstarsze wzmianki o tym cieście pojawiły się jeszcze w starożytnej Grecji, ok. V wieku p.n.e. Pisał o nim grecki lekarz Aegimus. Był znany nie tylko z traktatu o ludzkim pulsie, ale i…miłości do sernika. Aegimus był autorem pozycji o tytule „Sztuka robienia sernika”. Ciasto to najczęściej serwowane było tylko dla elit i arystokracji, ale częstowano nim także olimpijczyków.
Pierwszy spisany (i zachowany) przepis na sernik pochodzi z 230 r. i jest dziełem Atenajosa z Naukratis. Ten grecki pisarz stworzył wiele prac o tematyce gastronomicznej, wspominając w nich m.in. o wcześniejszym dziele Aegimusa.
Sernik dookoła świata
Co ciekawe, sernik był też ciastem stosowanym do rytuałów religijnych w starożytnym Rzymie, a nazywany był libium.
„2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 45 dkg chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu” – tak brzmiał jeden z pierwszych przepisów autorstwa Katona Starszego w jego pracy „De Re Rustica”.
Wraz z rosnącą potęgą Cesarstwa Rzymskiego sernik rozprzestrzeniał się po świecie. Był poddawany różnym modyfikacjom, które uwzględniały lokalne składniki i sposoby wypiekania. Dla przykładu, Henryk VIII, król angielski najbardziej lubił wersję sernika, która bazowała na moczonych przez kilka godzin w mleku kawałkach sera. Po odcedzeniu dodawane były jajka, cukier i masło.
Sernik po polsku
W Polsce sernik pojawił się prawdopodobnie w XVII w., dokąd trafił z Wiednia. Gdy Jan III Sobieski podbił austriacką stolicę przywiózł przepis do Krakowa, gdzie dodano do receptury ozdobną polewę w kraciasty wzór. Właśnie dlatego polska wersja sernika znana jest również jako sernik krakowski lub królewski.
Swoją współczesną formę sernik zawdzięcza Williamowi Lawrence’owi, który w 1873 r. przypadkowo odkrył sposób otrzymywania sera niedojrzewającego.
Najmłodszy przepis na sernik – japoński!
W latach 60. XX wieku Tomotaro Kuzuno, właściciel japońskiej restauracji odwiedził Berlin, gdzie spróbował słynnego niemieckiego Käsekuchen. Zakochał się w tym wypieku i sprowadził go do Japonii. Również w tym wypadku, przepis z czasem został zmieniony. Sernik z Dalekiego Wschodu konsystencją przypomina nieco suflet i mus, dzięki czemu jest bardzo delikatny i ma wielu miłośników.
A jaka jest Wasza ulubiona wersja sernika?
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.