Serniki z całego świata – od starożytnej Grecji po Japonię
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Ulubione ciasto Polek i Polaków, obowiązkowa pozycja na uroczystościach rodzinnych i podczas świąt, a nawet i bez okazji. Jednak nowych sposobów przygotowania tego ciasta jest z każdym rokiem coraz więcej. Skąd wziął się sernik i kiedy powstał po raz pierwszy?
Najstarsze wzmianki o tym cieście pojawiły się jeszcze w starożytnej Grecji, ok. V wieku p.n.e. Pisał o nim grecki lekarz Aegimus. Był znany nie tylko z traktatu o ludzkim pulsie, ale i…miłości do sernika. Aegimus był autorem pozycji o tytule „Sztuka robienia sernika”. Ciasto to najczęściej serwowane było tylko dla elit i arystokracji, ale częstowano nim także olimpijczyków.
Pierwszy spisany (i zachowany) przepis na sernik pochodzi z 230 r. i jest dziełem Atenajosa z Naukratis. Ten grecki pisarz stworzył wiele prac o tematyce gastronomicznej, wspominając w nich m.in. o wcześniejszym dziele Aegimusa.
Sernik dookoła świata
Co ciekawe, sernik był też ciastem stosowanym do rytuałów religijnych w starożytnym Rzymie, a nazywany był libium.
„2 kilogramy sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 45 dkg chleba z mąki pszennej, wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i piec na gorącym kamieniu” – tak brzmiał jeden z pierwszych przepisów autorstwa Katona Starszego w jego pracy „De Re Rustica”.
Wraz z rosnącą potęgą Cesarstwa Rzymskiego sernik rozprzestrzeniał się po świecie. Był poddawany różnym modyfikacjom, które uwzględniały lokalne składniki i sposoby wypiekania. Dla przykładu, Henryk VIII, król angielski najbardziej lubił wersję sernika, która bazowała na moczonych przez kilka godzin w mleku kawałkach sera. Po odcedzeniu dodawane były jajka, cukier i masło.
Sernik po polsku
W Polsce sernik pojawił się prawdopodobnie w XVII w., dokąd trafił z Wiednia. Gdy Jan III Sobieski podbił austriacką stolicę przywiózł przepis do Krakowa, gdzie dodano do receptury ozdobną polewę w kraciasty wzór. Właśnie dlatego polska wersja sernika znana jest również jako sernik krakowski lub królewski.
Swoją współczesną formę sernik zawdzięcza Williamowi Lawrence’owi, który w 1873 r. przypadkowo odkrył sposób otrzymywania sera niedojrzewającego.
Najmłodszy przepis na sernik – japoński!
W latach 60. XX wieku Tomotaro Kuzuno, właściciel japońskiej restauracji odwiedził Berlin, gdzie spróbował słynnego niemieckiego Käsekuchen. Zakochał się w tym wypieku i sprowadził go do Japonii. Również w tym wypadku, przepis z czasem został zmieniony. Sernik z Dalekiego Wschodu konsystencją przypomina nieco suflet i mus, dzięki czemu jest bardzo delikatny i ma wielu miłośników.
A jaka jest Wasza ulubiona wersja sernika?
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska
Nowy wymiar sałatki. Dodaj ten składnik i zachwyć się bogactwem smaku.
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Konsument
Co trzecia osoba w wieku 25–34 lata nadal mieszka z rodzicami. Większość gniazdowników pracuje
1,7 mln, czyli 33 proc., młodych Polaków to tzw. gniazdownicy. – To osoby w wieku od 25 do 34 lat, które nadal mieszkają z rodzicami, nie posiadają własnych dzieci, współmałżonka, nie są również po rozwodzie lub nie są wdowcami – tłumaczy Paweł Murawski, konsultant z Głównego Urzędu Statystycznego. Zjawisko to jest silniejsze wśród mężczyzn i na obszarach mniej zaludnionych. W dużych miastach i aglomeracjach odsetek gniazdowników jest znacznie niższy.
Media
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.