Komunikaty PR

Sernikowe tiramisu – połączenie dwóch pysznych ciast

2022-10-25  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Dla miłośników sernika i tiramisu mamy doskonałe rozwiązanie – sernik tiramisu. To połączenie dwóch doskonałych, uwielbianych przez wszystkich ciast. Jest duża szansa, że każdy kto go spróbuje zostanie jego fanem, deser jest kremowy, o smaku kawy z nutką włoskiego likieru Amaretto. Taka kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem. Ta dość nietypowa wersja ciasta może podbić serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków. 

 

Składniki:

pół tabliczki gorzkiej czekolady

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżka zmielonej kawy

15 ml likieru Amaretto

50 g masła

5 jajek

45 g mąki pszennej typu 550

około 45 g biszkoptów

800 g twarogu sernikowego

200 g mascarpone

2 łyżki mąki ziemniaczanej

aromat waniliowy

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę roztop w łaźni wodnej.

Kawę rozpuść w gorącym Amaretto i odstaw do ostygnięcia, oddziel fusy od płynu.

Posiekaj masło i wrzuć do miski.

Do masła dodaj 1 łyżkę cukru i ucieraj mikserem, aż składniki się połączą. 

Następnie dodaj czekoladę, rozpuszczoną kawę oraz jedno jajko.

Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę.

Powstałą masę przełóż do blachy i równomiernie rozprowadź.

Ułóż na niej biszkopty.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.

Twaróg sernikowy i mascarpone przełóż do miski.

Ucieraj kilka minut mikserem do połączenia składników.

Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj 3 łyżki cukru, 4 jajka, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy.

Masę wylej na wcześniej przygotowany spód.

Piecz ok. 10-15 minut w 175 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 120-130 stopni i piecz 90 min.

Sernik podawaj posypany kakao.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.