Sernikowe tiramisu – połączenie dwóch pysznych ciast
Dla miłośników sernika i tiramisu mamy doskonałe rozwiązanie – sernik tiramisu. To połączenie dwóch doskonałych, uwielbianych przez wszystkich ciast. Jest duża szansa, że każdy kto go spróbuje zostanie jego fanem, deser jest kremowy, o smaku kawy z nutką włoskiego likieru Amaretto. Taka kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem. Ta dość nietypowa wersja ciasta może podbić serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków.
Składniki:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka zmielonej kawy
15 ml likieru Amaretto
50 g masła
5 jajek
45 g mąki pszennej typu 550
około 45 g biszkoptów
800 g twarogu sernikowego
200 g mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę roztop w łaźni wodnej.
Kawę rozpuść w gorącym Amaretto i odstaw do ostygnięcia, oddziel fusy od płynu.
Posiekaj masło i wrzuć do miski.
Do masła dodaj 1 łyżkę cukru i ucieraj mikserem, aż składniki się połączą.
Następnie dodaj czekoladę, rozpuszczoną kawę oraz jedno jajko.
Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę.
Powstałą masę przełóż do blachy i równomiernie rozprowadź.
Ułóż na niej biszkopty.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.
Twaróg sernikowy i mascarpone przełóż do miski.
Ucieraj kilka minut mikserem do połączenia składników.
Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj 3 łyżki cukru, 4 jajka, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy.
Masę wylej na wcześniej przygotowany spód.
Piecz ok. 10-15 minut w 175 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 120-130 stopni i piecz 90 min.
Sernik podawaj posypany kakao.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.