Komunikaty PR

Sernikowe tiramisu – połączenie dwóch pysznych ciast

2022-10-25  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Dla miłośników sernika i tiramisu mamy doskonałe rozwiązanie – sernik tiramisu. To połączenie dwóch doskonałych, uwielbianych przez wszystkich ciast. Jest duża szansa, że każdy kto go spróbuje zostanie jego fanem, deser jest kremowy, o smaku kawy z nutką włoskiego likieru Amaretto. Taka kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem. Ta dość nietypowa wersja ciasta może podbić serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków. 

 

Składniki:

pół tabliczki gorzkiej czekolady

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżka zmielonej kawy

15 ml likieru Amaretto

50 g masła

5 jajek

45 g mąki pszennej typu 550

około 45 g biszkoptów

800 g twarogu sernikowego

200 g mascarpone

2 łyżki mąki ziemniaczanej

aromat waniliowy

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę roztop w łaźni wodnej.

Kawę rozpuść w gorącym Amaretto i odstaw do ostygnięcia, oddziel fusy od płynu.

Posiekaj masło i wrzuć do miski.

Do masła dodaj 1 łyżkę cukru i ucieraj mikserem, aż składniki się połączą. 

Następnie dodaj czekoladę, rozpuszczoną kawę oraz jedno jajko.

Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę.

Powstałą masę przełóż do blachy i równomiernie rozprowadź.

Ułóż na niej biszkopty.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.

Twaróg sernikowy i mascarpone przełóż do miski.

Ucieraj kilka minut mikserem do połączenia składników.

Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj 3 łyżki cukru, 4 jajka, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy.

Masę wylej na wcześniej przygotowany spód.

Piecz ok. 10-15 minut w 175 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 120-130 stopni i piecz 90 min.

Sernik podawaj posypany kakao.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.

Konsument

Rynek gier mobilnych w Polsce może być wart prawie 0,5 mld dol. do 2030 roku. Za tym idzie rozwój smartfonów dla graczy

W 2030 roku liczba użytkowników gier mobilnych w Polsce może przekroczyć 7,1 mln, a przychody z rynku będą bliskie 470 mln dol. – wynika z danych Statista. Wraz ze wzrostem liczby graczy rozwija się także rynek urządzeń do gamingu mobilnego. Zdaniem przedstawicieli ZTE Polska, producentów smartfonów nubia, których dwa nowe modele miały właśnie swoją premierę w Polsce, ten segment krajowego rynku wciąż jest słabo zagospodarowany, a do tej pory dominowały na nim głównie urządzenia zaawansowane i drogie. Dużą rolę w udoskonalaniu sprzętu dla graczy odgrywa sztuczna inteligencja.

Dom i ogród

Sandra Kubicka: Najpierw kupiłam małą domową szklarnię na zioła. A teraz zamówiłam duży model do ogrodu i będę tam mieć pomidory, ogórki i truskawki

Modelka czerpie dużą radość z własnoręcznie wyhodowanych ziół i warzyw. Swoją przygodę z ogrodnictwem zaczęła od małej domowej szklarni kupionej w sklepie internetowym, a już niedługo będzie miała szklarnię z prawdziwego zdarzenia. Sandra Kubicka nie ukrywa, że teraz z dużą niecierpliwością czeka na to, jaki plon wydadzą sadzonki pomidorów. Na razie rosną jak na drożdżach.