Seromakowiec – najlepsze połączenie dwóch świątecznych ciast
Seromakowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie dwa klasyczne smaki – delikatną masę serową i aromatyczną warstwę makową. To prawdziwa uczta dla podniebienia i świąteczny przysmak, który często pojawia się na bożonarodzeniowych stołach. To ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią zdecydować, czy wolą sernik, czy makowiec – seromakowiec oferuje to, co najlepsze z obu tych wypieków
Seromakowiec z Piątnicy – przepis
Składniki:
Spód:
- 125 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
- 250 g herbatników
Warstwa makowa:
- 800 g gotowej masy makowej
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy mannej
- 1 starte jabłko
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych mix
- 90 g drobno posiekanej czekolady mlecznej
Warstwa serowa:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- 100 g mascarpone z Piątnicy
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera, dodaj do nich stopione i przestudzone masło. Wymieszaj całość dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 23 cm x 33 cm). Uklep masę tak, aby wszędzie miała podobną grubość.
2. Przejdź do masy makowej. Połącz ze sobą wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłóż na spód ciasteczkowy i wyrównaj.
3. Przygotuj masę serową. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
5. W osobnej misce połącz twaróg, mascarpone, budyń i esencję, a następnie dodaj ubitą masę jajeczną. Wyłóż masę serową na warstwę maku.
6. Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
7. Po upieczeniu trzymaj seromakowiec pół godziny w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Możesz ozdobić go cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia
Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.
Edukacja
Zaspokajanie potrzeb behawioralnych kota pomaga w budowaniu z nim pozytywnych relacji. Kluczem jest poznanie jego typu osobowości

Dobrostan kotów w dużej mierze zależy od właściwej opieki. Niezwykle istotne jest zaspokajanie ich potrzeb behawioralnych, wśród których ważne jest poczucie bezpieczeństwa, ale również m.in. prawidłowa dieta czy też instynkt łowiecki. Dla opiekunów pomocne w tym może być poznanie typu osobowości swojego kota. Już 7 sierpnia 2025 roku w specjalnej strefie WHISKAS przed wejściem do centrum handlowego Westfield Arkadia w Warszawie każdy będzie mógł wziąć udział w specjalnym Quizie Osobowości Kota i spotkaniu z behawiorystą.
Media
Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle

Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.