Seromakowiec – najlepsze połączenie dwóch świątecznych ciast
Seromakowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie dwa klasyczne smaki – delikatną masę serową i aromatyczną warstwę makową. To prawdziwa uczta dla podniebienia i świąteczny przysmak, który często pojawia się na bożonarodzeniowych stołach. To ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią zdecydować, czy wolą sernik, czy makowiec – seromakowiec oferuje to, co najlepsze z obu tych wypieków
Seromakowiec z Piątnicy – przepis
Składniki:
Spód:
- 125 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
- 250 g herbatników
Warstwa makowa:
- 800 g gotowej masy makowej
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy mannej
- 1 starte jabłko
- 50 g rodzynek
- 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych mix
- 90 g drobno posiekanej czekolady mlecznej
Warstwa serowa:
- 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
- 100 g mascarpone z Piątnicy
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 1 budyń waniliowy
- łyżeczka esencji waniliowej
Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera, dodaj do nich stopione i przestudzone masło. Wymieszaj całość dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 23 cm x 33 cm). Uklep masę tak, aby wszędzie miała podobną grubość.
2. Przejdź do masy makowej. Połącz ze sobą wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłóż na spód ciasteczkowy i wyrównaj.
3. Przygotuj masę serową. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.
4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
5. W osobnej misce połącz twaróg, mascarpone, budyń i esencję, a następnie dodaj ubitą masę jajeczną. Wyłóż masę serową na warstwę maku.
6. Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.
7. Po upieczeniu trzymaj seromakowiec pół godziny w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Możesz ozdobić go cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!
Grześki i Jeżyki zapraszają na świąteczną podróż linią 180!
Boże Narodzenie w stylu „fine dining”
Świąteczne jedzenie bez marnowania
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Farmacja
Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi
Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.