Komunikaty PR

Seromakowiec – najlepsze połączenie dwóch świątecznych ciast

2024-12-16  |  11:00
Biuro prasowe

Seromakowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie dwa klasyczne smaki – delikatną masę serową i aromatyczną warstwę makową. To prawdziwa uczta dla podniebienia i świąteczny przysmak, który często pojawia się na bożonarodzeniowych stołach. To ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią zdecydować, czy wolą sernik, czy makowiec – seromakowiec oferuje to, co najlepsze z obu tych wypieków

Seromakowiec z Piątnicy – przepis

Składniki:

Spód:

  • 125 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
  • 250 g herbatników

 

Warstwa makowa:

  • 800 g gotowej masy makowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1 starte jabłko
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych mix
  • 90 g drobno posiekanej czekolady mlecznej

 

Warstwa serowa:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
  • 100 g mascarpone z Piątnicy
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • łyżeczka esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera, dodaj do nich stopione i przestudzone masło. Wymieszaj całość dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 23 cm x 33 cm). Uklep masę tak, aby wszędzie miała podobną grubość.
2. Przejdź do masy makowej. Połącz ze sobą wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłóż na spód ciasteczkowy i wyrównaj.
3. Przygotuj masę serową. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

5. W osobnej misce połącz twaróg, mascarpone, budyń i esencję, a następnie dodaj ubitą masę jajeczną. Wyłóż masę serową na warstwę maku.
6. Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

7. Po upieczeniu trzymaj seromakowiec pół godziny w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Możesz ozdobić go cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Nauka

MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.