Komunikaty PR

Seromakowiec – najlepsze połączenie dwóch świątecznych ciast

2024-12-16  |  11:00
Biuro prasowe

Seromakowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie dwa klasyczne smaki – delikatną masę serową i aromatyczną warstwę makową. To prawdziwa uczta dla podniebienia i świąteczny przysmak, który często pojawia się na bożonarodzeniowych stołach. To ciasto jest idealnym rozwiązaniem dla tych, którzy nie potrafią zdecydować, czy wolą sernik, czy makowiec – seromakowiec oferuje to, co najlepsze z obu tych wypieków

Seromakowiec z Piątnicy – przepis

Składniki:

Spód:

  • 125 g Masła Wiejskiego z Piątnicy
  • 250 g herbatników

 

Warstwa makowa:

  • 800 g gotowej masy makowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy mannej
  • 1 starte jabłko
  • 50 g rodzynek
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich i laskowych mix
  • 90 g drobno posiekanej czekolady mlecznej

 

Warstwa serowa:

  • 1 kg Twarogu Sernikowego mielonego z Piątnicy
  • 100 g mascarpone z Piątnicy
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • łyżeczka esencji waniliowej

 

Sposób przygotowania:
1. Herbatniki rozkrusz za pomocą blendera, dodaj do nich stopione i przestudzone masło. Wymieszaj całość dokładnie i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ok. 23 cm x 33 cm). Uklep masę tak, aby wszędzie miała podobną grubość.
2. Przejdź do masy makowej. Połącz ze sobą wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej masy. Masę wyłóż na spód ciasteczkowy i wyrównaj.
3. Przygotuj masę serową. Pamiętaj, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

4. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.

5. W osobnej misce połącz twaróg, mascarpone, budyń i esencję, a następnie dodaj ubitą masę jajeczną. Wyłóż masę serową na warstwę maku.
6. Piecz przez około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 st. C.

7. Po upieczeniu trzymaj seromakowiec pół godziny w piekarniku, a następnie uchyl drzwiczki i pozostaw do całkowitego wystygnięcia. Możesz ozdobić go cukrem pudrem lub lukrem. Smacznego!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grześki i Jeżyki zapraszają na świąteczną podróż linią 180! Biuro prasowe
2024-12-19 | 12:20

Grześki i Jeżyki zapraszają na świąteczną podróż linią 180!

16 grudnia w Warszawie wystartowała wyjątkowa inicjatywa, dzięki której pasażerowie linii autobusowej nr 180 mogą przenieść się do świata pełnego świątecznej magii oraz
Żywienie Boże Narodzenie w stylu „fine dining”
2024-12-19 | 11:15

Boże Narodzenie w stylu „fine dining”

Akademia Qulinarna Sokołów już od wielu lat dostarcza kulinarnych inspiracji i wspiera tych, którzy cenią znakomity smak i chcą rozwijać swoje umiejętności w zakresie
Żywienie Świąteczne jedzenie bez marnowania
2024-12-19 | 01:00

Świąteczne jedzenie bez marnowania

Boże Narodzenie to czas radości, tradycji i wspólnego biesiadowania. Przygotowujemy różnorodne dania, by zadowolić bliskich, lecz często zostajemy z nadmiarem jedzenia. WSP

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.