Komunikaty PR

Serowe słodycze – zobacz, co możesz zrobić z twarogu na słodko!

2022-04-28  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.

Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl

O znakomitych właściwościach twarogu słyszy się co chwila. Dlatego biorąc pod uwagę jego zbawienny wpływ na dietę, dlaczego by nie brać go pod uwagę jako głównego składnika słodyczy dietetycznych? Smaczny, stosunkowo niedrogi i posiadający walory zdrowotne. Zobaczcie, jakie słodycze można zrobić z twarogu na słodko!

Na półkach sklepowych dostępnych jest wiele rodzajów twarogu o różnej zawartości tłuszczu. Dzięki temu możemy lawirować, dostosowując go nie tylko do danego przepisu, ale i własnych preferencji smakowych czy nawet… diety. Warto przyjrzeć się słodyczom przygotowywanym na bazie sera. Poznaj najlepsze przepisy!

 

Twarogowo-ciastkowe kuleczki

Deser bez pieczenia. Potrzeba do niego ok. 0,5 kg twarogu, 200 g herbatników, 50 g orzechów, cukier, wanilię, kakao i ulubione dodatki do dekoracji, jak orzechy włoskie czy wiórki kokosowe.

W pierwszym kroku należy zmiksować twaróg, dodać do niego pokruszone ciastka i orzechy, a następnie wzbogacić o cukier i wanilię. Z tak zmiksowanej masy formujemy niewielkie kuleczki, a na sam koniec obtaczamy w wybranym i odpowiednio rozkruszonym dodatku. Ostatnim krokiem jest włożenie kuleczek na godzinę do lodówki i serowa przekąska gotowa!

 

Ciasteczka serowe nie tylko dla dzieci

Szybkie w przygotowaniu ciasteczka, na które nie trzeba czekać, aż wyrosną. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki – i voila, do pieca. 

Potrzebujesz 250 g twarogu, ok. 300 g mąki, jajko, 2 łyżki jogurtu naturalnego, odrobinę cukru do smaku i trochę sody. Wszystko dokładnie wymieszać, wyrobić ciasto, które powinno być lekko klejące, więc nie należy dodawać za dużo mąki. Takie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy dowolne kształty i pieczemy na papierze do pieczenia do zarumienienia, w 180 stopniach.

 

Serniczki kakaowe w 5 minut

Szybko i smacznie – tak przygotowuje się ten deser. Pół kilo zmielonego sera, 2 jajka, 2 łyżki kakao, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 2 łyżki cukru kokosowego – właśnie tego potrzebujesz. Wszystkie składki należy wymieszać w mikserze, masę przełożyć do foremek na muffinki i piec 25 min. w 180 stopniach. Taki mini deser zachwyci każdego!.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.