Komunikaty PR

Sezon na buraki

2024-11-22  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

24 listopada obchodzimy Dzień Buraka – warzywa głęboko zakorzenionego w rodzimej tradycji kulinarnej. To doskonała okazja, aby przypomnieć sobie jego wszechstronność i znaczenie w lokalnej kuchni. Burak od pokoleń stanowi podstawę wielu potraw, takich jak barszcz czy ćwikła, będących symbolem polskiego smaku. Dzięki swojej uniwersalności można go wykorzystywać w wielu daniach – zarówno klasycznych, jak i nowoczesnych. Jeśli szukasz inspiracji kulinarnych lub produktów z tym warzywem, warto sprawdzić propozycje z Wytwórczej Spółdzielni Pracy „Społem”, które pomagają odkrywać na nowo ten wyjątkowy składnik.

Buraczane inspiracje

To warzywo jest nie tylko składnikiem świątecznych potraw, ale także inspiracja do odkrywania nowych kulinarnych możliwości, które warto wykorzystać w chłodniejszych miesiącach. Właśnie wtedy posiada najlepsze walory smakowe oraz najwięcej wartości odżywczych. Ponadto, zachwyca swoją wszechstronnością. Można z niego przyrządzić tradycyjny barszcz według przepisu babci przekazywanego z pokolenia na pokolenie w tajemnych zeszycie. Stanowi również pyszny dodatek na ciepło do obiadu, czy niezastąpiony składnik sałatki. Zwolennicy stylu vege wykorzystają go natomiast do przygotowania przekąsek, takich jak chipsy buraczane. Dla wielbicieli warzywnych smaków i zdrowego stylu życia doskonałym wyborem będzie sok z buraka, który idealnie komponuje się z jabłkiem lub marchewką.

Doskonały dodatek do potraw

Ćwikła z chrzanem od WSP „Społem” to kwintesencja polskiej tradycji. Łączy naturalną słodycz buraków z wyrazistą nutą Chrzanu Luksusowego, tworząc produkt idealny zarówno na co dzień, jak i na wyjątkowe okazje. Produkt ten cechuje się wysoką zawartością korzenia chrzanu – w swoim składzie ma go aż 29%. Dzięki temu doskonale sprawdzi się jako dodatek do mięs, ryb czy wędlin, ale także jako składnik sałatek i kanapek. Można ją serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło, wzbogacając posiłki o charakterystyczny, intensywny smak. Ćwikła od WSP „Społem” zachwyci zarówno miłośników klasycznych polskich smaków, jak i tych, którzy chętnie eksperymentują w kuchni.

Więcej o Ćwikle z chrzanem i innych produktach WSP „Społem” można przeczytać  na stronie: https://www.wspspolem.com.pl/produkty

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.