Komunikaty PR

Słodkie rogale drożdżowe z makiem

2024-11-29  |  14:25
Biuro prasowe

Pyszne i aromatyczne rogaliki to idealny przepis na leniwe śniadanie, popołudniową przekąskę lub słodki dodatek do kawy. Sekret tkwi w delikatnym cieście, odrobinie miodu oraz chrupiącej posypce z maku.

Składniki (na 6 sztuk):
• 25 g miodu
• 15 g świeżych drożdży
• 120 ml wody Mama i ja
• 100 ml mleka
• 25 g masła
• 400 g mąki pszennej uniwersalnej
• płaska łyżeczka soli
• mak do posypania

 

Wykonanie:
1. Wodę i mleko podgrzej, dodaj miód i drożdże. Wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw na 15 minut.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, dodaj rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto do uzyskania elastycznej konsystencji za pomocą robota kuchennego albo wyrabiaj ręcznie (ręczne wyrabianie powinno potrwać około 10 minut).
3. Wyrobione ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 2 godziny, tak żeby podwoiło objętość.
4. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat oprószony mąką i lekko zagnieć. Podziel na 6 równych części i uformuj z nich kulki. Każdą rozwałkuj na cienki placek o kształcie trójkąta. Nadaj jak najwyższą wysokość i zachowaj podstawę na około 10 cm.
5. Zwiń ciasto delikatnie je rolując. Nadaj rogalom kształt księżyców i ułoż na blaszce, na papierze do pieczenia, zachowując między nimi spore odstępy.
6. Przykryj czystą ściereczką i odstaw na 15 minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C.
7. Przed pieczeniem posmaruj rogaliki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posyp makiem.
8. Piecz je około 15-18 minut, do zrumienienia. Ostudź na kratce.

 

Woda źródlana Mama i ja

 

Mama i ja  to w pełni bezpieczna, niegazowana woda źródlana, wyróżniająca się niskim stopniem mineralizacji i niewielką zawartością sodu. Stanowi optymalne uzupełnienie codziennej diety kobiet w ciąży oraz mam karmiących piersią. Znakomicie nadaje się również do przygotowywania posiłków dla niemowląt i dzieci w każdym wieku.

 

Strona www: https://wodadladziecka.pl/

 

Cena:

1,5 ltr – 2,49 zł
0,5 ltr sport cap – 1,99 zł
0,35 ltr – 1,59 zł

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Finanse

Jedna trzecia pacjentów jest niedożywiona przy przyjęciu do szpitala. Od tego w dużej mierze zależą rokowania

Niedożywienie pacjentów w szpitalach jest zjawiskiem powszechnym – w Polsce stan ten dotyczy jednej trzeciej osób już w momencie wizyty w Izbie Przyjęć, a w trakcie hospitalizacji pogłębia się u kolejnych 20–30 proc. O roli leczenia żywieniowego mówi się już coraz więcej, również jako o odrębnej opcji terapeutycznej w niektórych chorobach z autoagresji. W ocenie ekspertów wciąż jednak brakuje wiedzy na ten temat, zwłaszcza u lekarzy innych specjalizacji niż onkologiczne, gastroenterologiczne czy chirurgiczne. Tymczasem dobre odżywienie nie tylko przekłada się na szybsze zdrowienie, ale i realne oszczędności dla systemu.

Nowe technologie

Wiktor Dyduła: Słyszę coraz więcej utworów wygenerowanych przez sztuczną inteligencję. Trudno je odróżnić od kompozycji stworzonych przez ludzi

Wokalista zauważa, że nowoczesne technologie rewolucjonizują nasze życie i mają zastosowanie w różnych dziedzinach. Jeżeli natomiast chodzi o sztuczną inteligencję, to nie ma on nic przeciwko kreatywnemu jej wykorzystaniu również w branży muzycznej. Ale choć AI potrafi wygenerować już całkiem dobrze brzmiące utwory, to przecież na koncertach hologramy czy awatary nie dostarczą odbiorcom takich emocji, jakie towarzyszą występom prawdziwych artystów.